Vem har inte någon gång tänkt tanken att “lite mer självförtroende hade varit bra nu”? Självförtroende är en komplex känsla och någonting som tar tid att bygga upp. Men det finns också en del genvägar att ta. Exempelvis så kan man med några enkla knep lära sig att utstråla självförtroende. Även om det sedan tar en viss tid att bygga upp en självkänsla och ett mer äkta självförtroende, så kan dessa tips definitivt att hjälpa till på vägen.
Även arbetsgivare idag värdesätter självförtroende hos sin personal på ett helt annat sätt än tidigare. Detta beror i stor utsträckning på att medarbetare idag ofta är ansiktet utåt för företagen. Varje medarbetare representerar företaget, dess kultur, varumärke och värderingar.
Ett stärkt självförtroende kan bli starten på en mer framgångsrik karriär, där du får en ökad respekt av dina medarbetare. Du kommer vara mer övertygande som person, vilket underlättar för dig att få igenom dina idéer eller att sälja dina produkter. På arbetsintervjuer kommer du prestera bättre, då det blir mer självklart för dig att lyfta fram dina egna prestationer och på ett övertygande sätt beskriva dessa för den som har hand om rekryteringen.
Här följer nu sju konkreta tips på hur du kan öka ditt självförtroende och bli mer framgångsrik i din karriär.
Fokusera på dina uppgifter
Självförtroende kommer inifrån. Det handlar om din egen självbild. Titta mindre på vad andra gör och lägg inte för mycket tid på att jämföra dig med dina kollegor. Fokusera istället på ditt jobb och dina uppgifter. Gör allt du kan för att göra så bra ifrån dig som möjligt. När du själv anser att du gör ett bra jobb så kommer du också utstråla självförtroende.
Din attityd på jobbet är också viktig. När du känner att du gör ett bra jobb så kommer du märka hur du tillåter dig själv att utstråla en positiv och inspirerande energi. Du kommer kunna dela med dig av dina erfarenheter till andra och höja deras motivation att också göra ett bra jobb.
Övertyga dig själv att du tror på dig själv
Om inte du tror på dig själv – vem ska då göra det? När du visar andra att du tror på dig själv, så kommer du märka att andra också börjar göra det. Det blir som en positiv effekt och som gör att ditt självförtroende växer ytterligare.
Försök att föra en inre dialog med dig själv. Innan du går och lägger dig varje kväll kan du tänka på tre saker som du verkligen gillar med dig själv. Det gör att du somnar med en positiv känsla och när du vaknar på morgonen så kommer ditt självförtroende att vara lite bättre.
Ibland behöver man intala sig själv att man klarar av en viss uppgift. Negativa tankar kommer upp hos alla människor, men det är hur vi hanterar dessa som avgör om vi kommer att lyckas eller inte. Genom att tänka positiva tankar så kan du komma in i den sinnesstämning som krävs för att faktiskt klara av uppgiften.
Skriv och dokumentera dina framgångar
Många framgångsrika personer uppger att dom skriver dagbok. Där skriver dom ner alla sina framgångar, för att senare kunna gå tillbaka till dessa och få en snabb och lättillgänglig egoboost. Detta kan också vara ett utmärkt verktyg att använda när du ska skriva ett personligt brev. Då är det enkelt att gå tillbaka och hitta viktiga saker som du gjort på dina tidigare jobb som du sedan kan lyfta fram.
Du kan också föra statistik som visar på hur du löser dina uppgifter, ökar din försäljning eller vad det än må vara. Det här hjälper dig att se alla de bra saker som du gör. Dessutom blir det lättare för dig att se långsiktigt. Det kommer alltid att dyka upp små hinder på vägen. En arbetsvecka där fler saker går dåligt än saker som går bra. Då är det viktigt att se den stora bilden. Om du känner att du gör allt du kan och kan se svart på vitt vad du lyckats med tidigare, så kommer ditt självförtroende att vara intakt. Då är det bara en tidsfråga innan trenden vänder och du skördar framgångar igen.
Skriv ditt cv med hjälp av CV mallar om du vill komma igång snabbt med ditt jobbsökande!
Lär dig om dina styrkor och dra nytta av dom
Alla människor har olika egenskaper. Vissa egenskaper är tongivande för vår person, medan andra inte syns lika mycket. Människor på en arbetsplats kompletterar varandra och det behövs olikheter för att skapa en dynamik i en grupp. Vad är dina främsta styrkor som person och medarbetare?
Kanske är du en mycket strukturerad person, som har stenkoll på kalendern, deadlines och dina projekt? Använd dina styrkor och dela med dig av dina egna tips och tricks till dina kollegor. När du utgår från dina styrkor och utformar ditt jobb utefter dom, så kommer du både utstråla och känna mer energi och engagemang.
Du bör alltid leta efter roller där du kan maximera dina egna styrkor. Om du känner att dina styrkor inte tillåts komma fram i ditt jobb, så bör du överväga om det finns någon förändring som du kan göra.
Utmana dig själv
Vi människor mår bra av utmaningar. Även de personer som uttryckligen säger att dom är nöjda med tillvaron behöver utmaningar. Anledningen är enkel. En utmaning ger oss möjligheten att få uppleva hur vi klarar av någonting som vi från början inte trodde var möjligt. Det finns få saker som stärker vårt självförtroende mer än att få känna oss stolta över en prestation.
Det behöver inte handla om några stora utmaningar. Försök att gå utanför din comfortzone och hitta utmaningar där du känner att dina styrkor kan komma till användning.
Se lösningar – inte problem
Vem lyssnar du helst på i en arbetsgrupp? Den som sitter och beklagar sig och ser problem, eller den som visar en positiv attityd och ser möjligheter? Försök att själv ha en positiv attityd och se lösningar hellre än problem. Då kommer du snart märka hur personer i din omgivning kommer att uppskatta att arbeta med dig. Du skapar positiv energi och inspirerar andra att jobba hårdare.
När du inspirerar andra så växer ditt självförtroende. Du kommer märka att andra lyssnar på dig och ser dig som en viktig del av laget.
Tänk över hur du reagerar på sådant som du inte kan styra över
Hur du tar kritik är viktigt av flera anledningar. Från ett personligt perspektiv så är det viktigt att se kritiken för vad den faktiskt är och på så sätt undvika att få ett sänkt självförtroende helt utan anledning. Visst, det finns kritik som är varken befogad eller konstruktiv. Men i de flesta fall kan kritik benämnas som feedback och är värdefull information för dig som vill utvecklas och bli bättre.
Börja med att tacka den som ger dig feedback och reflektera sedan över vad feedbacken verkligen betyder. Förhoppningsvis har du någonting att lära dig från kritiken.
Även andra kommer att bedöma dig utifrån hur bra du eller dåligt du är på att ta kritik. Särskilt din chef och din arbetsgivare kommer vilja se att du tar kritik på rätt sätt och gör någonting positiv av det.
Många gånger kan feedback från kollegor och chefer vara den enskilt viktigaste information du kan få i ditt arbete. Den kommer från personer som känner dig, din arbetsroll, era kunder och era utmaningar. Dom kan se saker som ingen annan kan.
I de fall du upplever obefogad kritik så behöver du tydligt markera att det här är någonting som du inte accepterar. Flytta sedan fokus från negativa personer till positiva och framförallt till dig själv. Påminn dig om dina egna prestationer och va dina styrkor är. Lägg din energi på att lösa din uppgift istället för på den person som varit negativ.
Summering
Självförtroende är både en subjektiv och objektiv företeelse. Du kan exempelvis känna ett lågt självförtroende, men samtidigt utstråla ett starkt självförtroende för andra i din omgivning. Det gäller att arbeta med både den egna känslan, samt med sina attityder för att självförtroendet ska stärkas och för att man ska kunna förvalta de fördelar som detta medför.
Om du vill kickstarta ditt eget arbete med att stärka ditt självförtroende, så kan du börja med att skaffa dig en dagbok. Många framgångsrika personer uppger att dom skriver dagbok i syfte att dokumentera sina framgångar. Dina noteringar kommer att bli ovärderliga minnesanteckningar för dig, som du kan se tillbaka på för att påminna dig själv om vad du faktiskt presterat. Självförtroende handlar mycket om att påminna sig själv och att intala sig själv att man klarar av utmaningar.
Ha för vana att varje kväll tänka igenom tre saker som du uppskattar med dig själv. Det hjälper dig att höja ditt självförtroende inför nästa dag. Tänk över din attityd. Är du en person som ser lösningar istället för problem? Din attityd kommer att vara avgörande för hur andra ser på dig. Om dom ser på dig som en kompetent och kapabel person, så kommer det bli mer naturligt för dig själv att också göra så.
Glöm inte bort att utmana dig själv för att ge dig själv utrymme att utvecklas. Om du kan visa för andra – men framförallt för dig själv – att du klarar av sådant som du först trodde var omöjligt, så kommer det stärka ditt självförtroende rejält.
Försök att ta kritik och feedback på rätt sätt – så länge den är befogad och konstruktiv. Din attityd och inställning kommer att speglas i hur du reagerar på feedback. Försök att ha en positiv inställning till feedback och tänk på att det här är information som kan vara ovärderlig för dig. Personer i din omgivning kan se saker som ingen annan kan se – inte ens du.