Hur lämnar man ett perfekt löneanspråk? Vi hjälper dig | CV-mallen

Detta bör du tänka på när du ska lämna löneanspråk

Löneanspråk är en fråga som oundvikligen kommer dyka upp under rekryteringsprocessen – frågan är bara i vilket skede. När det blir dags för dig att lämna löneanspråk så finns det […]

Detta bör du tänka på när du ska lämna löneanspråk

Löneanspråk är en fråga som oundvikligen kommer dyka upp under rekryteringsprocessen – frågan är bara i vilket skede. När det blir dags för dig att lämna löneanspråk så finns det en rad olika faktorer du bör ha i åtanke. Efter att du lämnat ditt löneanspråk kan det bli fråga om en löneförhandling. Har du inte löneförhandlat tidigare, exempelvis om du är student, bör du läsa på mer om detta för att inte bli tagen på sängen.

Ditt CV sätter ramar för lönen

Den som intervjuar dig har redan en bild av vilken lön du har eller hade i tidigare anställning. Hur du beskriver din erfarenhet eller vilken CV-mall du använder ger en snabb uppskattning för vilken lön du bör ha. I många branscher är det lätt att få statistik över lönelägen för olika yrken. Därför bör du utgå från liknande löneläge när du resonerar kring och argumenterar för din lön tillsammans med rekryteraren.

Kartlägg löneläget och förbered dig väl

Ditt löneanspråk bör baseras på läget i branschen, vad tjänsten innebär och hur din egen bakgrund ser ut. Genom att läsa på om detta och fundera på vilken lön du bedömer är lämplig för dig ökar du dina chanser för en lyckad lönediskussion. Ju mer information du får reda på om jobbet du sökt – desto större möjligheter har du att också kunna komma med lämpliga argument till ditt löneanspråk.

Läs på om branschens lönestatistik

Börja med att skapa dig en bild av löneläget i branschen och vilka nivåer som brukar gälla. Detta kan du göra genom att söka efter lönestatistik för liknande tjänster inom branschen. Men var medveten om att löneläget i allmänhet inte bestämmer vad du ska ha för lön. Det är nämligen vad just du kan bidra med som ska lönesättas.

Värdera tjänstens innehåll och svårighetsgrad

Din lön påverkas av din egen erfarenhet och kompetens men även av de arbetsuppgifter och ansvar som tjänsten innebär. Det är sällan lätt att bedöma svårighetsgraden i en tjänst och hur väl du kan utföra din uppgift men en bedömning gör att du kommer ett steg vidare på vägen.

Ta reda på vilka andra förmåner som erbjuds

Lönen är kanske den största förmånen för tjänsten men ta reda på om det finns andra förmåner som du kan förhandla om. Läs igenom kollektivavtal om det finns och ta reda på hur många semesterdagar som erbjuds. Hur ser arbetstiderna och arbetsmiljön ut? Kan tjänsten innebära flextid och möjligheten att arbeta hemifrån? Skulle detta vara viktigare för dig än en högre lön?

Läs även: 6 tips att gora din forsta dag pa jobbet

Våga argumentera för din sak

Nu är det dags att titta igenom informationen du hittat och värdera den. Skriv ner faktorer och argument som påverkar din lön. Sortera argumenten i olika nivåer och fundera på var du vill lägga dig. Var opartisk och ärlig mot dig själv i detta skede – försök att varken överskatta eller underskatta dig själv.

Skaffa dig ett stort förhandlingsutrymme

Börja sålla bland dina anteckningar, välj ut de viktigaste argumenten till varför du bör ha en viss lön – och vidareutveckla dessa. Skissa på ett lönespann du känner dig trygg med och som även är realistisk. Utgå från kraven i annonsen och koppla ihop detta med dig och det du kan erbjuda.

Ha is i magen vid förhandling och var anpassningsbar

Kom ihåg att du har något som arbetsgivaren vill ha – och tvärtom. Vid diskussioner om lön krävs flexibilitet; när en förhandling är över ska nämligen samtliga inblandade parter känna sig nöjda över resultatet. Detta innebär ofta att både du och arbetsgivaren får anpassa sig när det gäller detaljerna – det är svårt att bli 100% nöjd.

När i rekryteringsprocessen bör du ange ditt löneanspråk?

Undvik att ta upp lönefrågan i din ansökan

Det kan skapa ett negativt intryck hos arbetsgivaren att lämna löneanspråk redan i din ansökan. Du har troligtvis för lite information om tjänsten för att kunna avgöra vad din lön bör bli, så spara diskussionerna ett tag. Risken med att lämna löneanspråk i din ansökan är att du kan bli bortsållad, antingen för att du lägger dig för högt – vilket gör det enkelt för arbetsgivaren att istället välja någon annan sökande – eller för lågt – vilket ger signaler till arbetsgivaren om att du har svårt att värdera dig själv.

Läs även: Så skriver du ett CV

Vänta tills arbetsgivaren frågar dig

I en förhandling är det ofta bäst att vänta på motpartens första bud istället för att själv inleda diskussionerna. Ju senare ni pratar om lön – desto bättre. Det visar att du inte vill fatta några hastiga beslut. Dessutom så är arbetsgivaren mer belägen att anställa dig och betala en skälig lön ju längre du är med i rekryteringsprocessen.

Våga fråga arbetsgivaren

När arbetsgivaren tagit upp löneanspråk kan du prova att bolla över frågan tillbaka till dem. Fråga vad deras förslag på en lön som motsvarar din kompetens, erfarenhet och utbildning ser ut. Då kan du nämligen lättare anpassa dig till vad de har tänkt sig. Undvik att ge en exakt siffra, även om du kan känna dig pressad att göra detta. Ge istället ett intervall och var beredd på motbud.

Lönestatistik i Sverige

Enligt Statistiska Centralbyrån är den genomsnittliga månadslönen för anställda i Sverige
32 800 kr. I Lönedatabasen kan du hitta information om genomsnittliga månadslöner för olika yrkesgrupper uppdelad efter kön, ålder och utbildning.

Innehållsförteckning
    Fler artiklar om: Anställning

    Prova vår professionella CV-byggare

    Fler artiklar som denna
    Ny på jobbet
    Ny på jobbet

    Är du ny på jobbet? Första tiden på ett nytt jobb kan kännas läskig. Ett nytt arbete innebär att man behöver sätta sig in nya arbetsuppgifter, lära känna nya personer och en helt ny arbetsplats.

    7 sätt att bli mer självsäker på jobbet
    7 sätt att bli mer självsäker på jobbet

    Med hjälp av ett starkt självförtroende kommer du presentera bättre på jobbet. Du kommer våga uttrycka dina åsikter vilket kommer uppskattas av chefer och kollegor.

    Gör karriär genom att bli en problemlösare
    Gör karriär genom att bli en problemlösare

    De som klättrar snabbast inom ett företag är de som kan identifiera och lösa problem. Följ våra 5 steg för att bli en problemlösare och bli befordrad snabbare.