Så höjer du lönen - CV-mallen

Så höjer du lönen

Ett av det vanligaste problemen som anställda har är att de inte tycker att deras lön är lagom hög. Därför har vi skapat en guide för hur du ska tänka och […]

Thomas Gustafsson
Thomas Gustafsson
Skribent CV-mallen.se
Så höjer du lönen

Ett av det vanligaste problemen som anställda har är att de inte tycker att deras lön är lagom hög. Därför har vi skapat en guide för hur du ska tänka och vad du ska göra för att maximera dina chanser att få den lönen du tycker att du är värd.

Läs även: Allt du behöver för att skriva ett perfekt personligt brev

Be om ett lönesamtal

Det här kan låta som en självklarhet men majoriteten av alla anställda begår misstaget att de tror att arbetsgivaren ska komma till dom för att diskutera lönen. Arbetsgivarens mål är att hålla lönerna nere, därför måste du själv ta tag i saken och begära ett lönesamtal. Om din arbetsgivare säger att du behöver vänta tills de vanliga lönesamtalen är det okej. Här har du två vägar att gå. Om du är en typ av person som är framåt och utåtriktad och inte skräms av konfrontering? Då kan du enkelt trycka på och snällt men bestämt kräva ett lönesamtal. Om du är lite mer tillbakadragen och blyg ska du inte oroa dig, invänta lönesamtalen som kommer. Nu har du sått ett frö och har en tidpunkt och ett samtal att referera till när ditt lönesamtal väl kommer. Tänk på att om du inte frågar, vet du inte vad svaret blir.

Förbered dig

Du måste förbereda dig inför ett lönesamtal och komma med bra argument som visar på att du tänkt till och att du faktiskt är värd en löneökning. Det finns alldeles för många som går in på ett lönesamtal med inställningen att ”jag är värd mer lön” utan några argument. Gör du det kan du lika gärna strunta i att löneförhandla. Tänk på att din lön kostar arbetsgivaren pengar och det måste finnas en god anledning till varför kostnaden ska öka.

Vad är bra argument? 

Sätt dig ner med papper och penna och fundera över vad du gör annorlunda jämfört med dina kollegor. Försök att komma på unika händelser från året som gått där du hanterat en situation på ett bra sätt och där du kommer med lösningar på problem. Ju mer konkreta argument du kommer med desto bättre. Försök också att lista ut om din lösning har skapat någon typ av vinning för företaget. Har den unika händelsen du tar upp gjort att företagets kostnader sjunkit, eller gjorde du så att fler produkter såldes. När du kommer på en bra situation sätter du ett pris på det och lägger fram det så att arbetsgivaren förstår och måste säga ja till att du faktiskt skapat ett värde som är stort åt företaget.

Inget gnällande.

Du ska aldrig anta att din lön ska höjas av sig själv och påpeka att din lön är för låg utan att du har argument för att den ska vara högre. Detta är ett recept för att få svårare lönesamtal i framtiden. Tänk på att din chef har känslor precis som vem som helst. Den person han gillar kommer få lättare förhandling och den person som han ogillar kommer få det tuffare. Om man gnäller hamnar man tyvärr garanterat hamna på listan över personer som han/hon ogillar.

Behöver du hjälp med att skriva cv? Använd cv mall som passar dig

Vad är en bra löneförhöjning?

Det beror helt och hållet på bransch, arbetsplats, nuvarande lön, utbildningsnivå osv. Men strandard löneökningen för fackliga anknutna är någonstans mellan 1-3 %. Därför bör du sikta på allt över 3%

Sikta jättehögt och landa högt

När du förhandlar om lön ska du alltid sikta högt. Svenskar har tyvärr jantelagen som påverkar och därför vågar man inte be om någon speciellt hög löneökning. Försök att lägga din ödmjukhet åt sidan när du förhandlar om lön och ta för dig för ni kommer alltid mötas på en löneökning som är lägre än den du ber om. Detta är grunden i förhandling.

Ber du om 2000 kr i löneökning och kommer du landa på 500 – 1000 kr. Ber du om 7000 kr (med väldigt goda argument som du förberett) kommer du kanske få 2000 -4000 kr i löneökning. Om ditt utgångsbud är högt känner arbetsgivaren att han gjort en bra deal om han/hon får ner dig med 3000 kr. Allting är relativt till ditt utgångsbud helt enkelt.

Innehållsförteckning
    Fler artiklar om: Anställning

    Prova vår professionella CV-byggare

    Fler artiklar som denna
    Ny på jobbet
    Ny på jobbet

    Är du ny på jobbet? Första tiden på ett nytt jobb kan kännas läskig. Ett nytt arbete innebär att man behöver sätta sig in nya arbetsuppgifter, lära känna nya personer och en helt ny arbetsplats.

    7 sätt att bli mer självsäker på jobbet
    7 sätt att bli mer självsäker på jobbet

    Med hjälp av ett starkt självförtroende kommer du presentera bättre på jobbet. Du kommer våga uttrycka dina åsikter vilket kommer uppskattas av chefer och kollegor.

    Gör karriär genom att bli en problemlösare
    Gör karriär genom att bli en problemlösare

    De som klättrar snabbast inom ett företag är de som kan identifiera och lösa problem. Följ våra 5 steg för att bli en problemlösare och bli befordrad snabbare.