Stärk din karriär med ett affärsnätverk - CV-mallen

Stärk din karriär med ett affärsnätverk

Vad är ett affärsnätverk Affärsnätverk känns kanske lite omodernt men de kan vara riktigt effektiva och lyfta din karriär – så döm inte ut de innan du testat. Oavsett vad […]

Stärk din karriär med ett affärsnätverk

Vad är ett affärsnätverk

Affärsnätverk känns kanske lite omodernt men de kan vara riktigt effektiva och lyfta din karriär – så döm inte ut de innan du testat. Oavsett vad du jobbar med så kan det nämligen kännas givande att vara med i ett nätverk. Det finns många nätverk att välja mellan, både nationella och internationella, och för att kunna skilja dem åt krävs lite efterforskning. En del riktar sig till specifika branscher, andra till olika yrkesroller. Men det alla affärsnätverk har gemensamt är att de syftar till att skapa nya relationer och öka dina affärsmöjligheter.
En del affärsnätverk är gratis att gå med i medans andra kostar och de kan ha olika regler som medlemmarna ska följa. Innan du bestämt dig för ett nätverk att gå med i är det en bra ide att testa att delta som gäst först. Då får du en chans att känna av vilka personer som deltar, ställa frågor och fundera på om det är rätt affärsnätverk för dig och din personlighet.

Tre anledningar till varför du bör gå med i ett affärsnätverk

Träffa andra och skapa relationer

Affärsnätverk handlar om att nätverka och öka ditt kontaktnät. I ett fysiskt nätverk är det enklare att skapa tillit och personliga relationer. Du får kontinuerligt träffa människor som är genuint intresserade av ditt arbete vilket underlättar när du berättar om vad du har att erbjuda. Levererar du enligt förväntningar sprider sig också rekommendationer i nätverket.

Dela erfarenheter, kunskaper och inspiration

Genom ett affärsnätverk träffar du andra som du öppet kan dela dina erfarenheter, utmaningar och kunskaper med. Medlemmar lär sig av varandra och utvecklas – både som person och i sin karriär. Ofta kommer medlemmarna från olika branscher vilket gör att de lättare kan dra nytta av varandras unika kompetens.

En chans till att vara både givare och tagare

En person som enbart är intresserad av att sälja in sig är inte lämplig i affärsnätverk. Det handlar nämligen också om att lyssna på andra, att vara mottaglig och ha förståelse lika mycket som att prata till sin fördel, ta egna initiativ och skapa kontakter.

Exempel på nätverk värda att kolla upp

För kvinnor: 4good Business Network

Detta är ett nätverk som skapades av och riktar sig till kvinnor – och som även är Sveriges största kvinnliga nätverk. Oavsett om du är anställd eller entreprenör så är du välkommen att ansluta dig till gruppen med över 400 medlemmar.
I nätverket möter du duktiga inspiratörer och ledare som delar med sig av sina egna erfarenheter och du träffar andra medlemmar som blir ditt bollplank. Som medlem utvecklar du bland annat din nätverksförmåga, deltar på mingel, har kontakt med de andra medlemmarna och får chansen att ingå samarbete med andra i gruppen. Till 4good Business Network

För beslutsfattare: Business Event Network

Här är nätverket för dig som är beslutsfattare eller chef och som vill fokusera på att träffa andra likasinnade under mer avslappnade former. Business Event Network är ett rikstäckande affärsnätverk som består av regionala grupper.
Medlemmarna ser långsiktigt på kontakterna genom nätverket och hjälper varandra till framgång. Genom nätverket, som består av grupper om 50 företag, får du delta på flera större träffar varje år. Du erbjuds även en möjlighet att knyta kontakter och skapa nya affärer på ett mer personligt sätt än de traditionella affärsnätverken. Till Business Event Network

För entreprenörer: Founders Alliance

Som entreprenör kan du bli medlem i Founders Alliance där du inspireras och lär dig av andra som gjort samma resa som du. Detta är en chans att ta del av en stor positiv energi där alla delar med sig av både framgångar och misstag.
Medlemmarna, som tillsammans har startat och äger 3 000 företag, har gått olika vägar för att komma dit de är idag. I nätverket samlas de för att diskutera, utbyta erfarenheter och kunskaper, inspirera och göra bättre affärer. Varje år anordnar nätverket Entreprenörsgalan Sverige och flera medlemsträffar i Malmö, Göteborg och Stockholm. Till Founders Alliance

Innehållsförteckning
  Fler artiklar om: Anställning

  Prova vår professionella CV-byggare

  Fler artiklar som denna
  Ny på jobbet
  Ny på jobbet

  Är du ny på jobbet? Första tiden på ett nytt jobb kan kännas läskig. Ett nytt arbete innebär att man behöver sätta sig in nya arbetsuppgifter, lära känna nya personer och en helt ny arbetsplats.

  7 sätt att bli mer självsäker på jobbet
  7 sätt att bli mer självsäker på jobbet

  Med hjälp av ett starkt självförtroende kommer du presentera bättre på jobbet. Du kommer våga uttrycka dina åsikter vilket kommer uppskattas av chefer och kollegor.

  Gör karriär genom att bli en problemlösare
  Gör karriär genom att bli en problemlösare

  De som klättrar snabbast inom ett företag är de som kan identifiera och lösa problem. Följ våra 5 steg för att bli en problemlösare och bli befordrad snabbare.