CV och Resuméstruktur

Ditt CV är ditt verktyg för att få fram ett enda syfte: att skapa dig ett tillfälle att komma på intervju. Ditt CV ska lyfta fram och presentera dig på det absolut bästa tänkbara sätt och målet är att fånga arbetsgivarens intresse. Du måste med hjälp av ditt CV övertyga arbetsgivaren att du har de kvalifikationer som krävs för att kunna tillsätta den roll som arbetsgivaren vill fylla. Första steget på vägen till ett perfekt CV är att ha ett snyggt CV med en tydlig layout som gör det enkelt att överblicka ditt CV. Här hittar du en färdig cv mall som passar just dig.

Väck intresse tidigt när du skriver CV

Studier visar att arbetsgivare oftast bara ögnar igenom ett CV snabbt istället för att läsa det i detalj när dom sollar ut bra kandidater. Därför är det av största vikt att du så tidigt som möjligt i CV får arbetsgivaren att fastna för just dig. Ett bra sätt att göra detta är att inleda ditt CV med en kort sammanfattning om dig som är unikt skriven för jobbet du söker där du lyfter fram varför just du passar så bra för rollen. Du måste stimulera arbetsgivarens intresse och skapa nyfikenhet så fort som möjligt när du ska skriva cv.

Ditt CV ska fokusera på arbetsgivarens behov

Varje CV som du skickar ska vara unikt för just det jobb du söker. Försök att tänka utifrån arbetsgivarens synvinkel, hur skulle du vilja att den perfekta kandidaten för detta jobb skulle vara. Därefter skriver du ditt CV utifrån den bilden. Välj ut tidigare erfarenheter som passar för jobbet du söker och utelämna sånt som inte är relaterat till tjänsten. Försök att täcka in så många aspekter som möjligt för varför just du är perfekt för jobbet.

Personliga intressen i CV

Det är viktigare än många tror att nämna sina personliga intressen. Men det måste göras på ett beskrivande sätt.
Du ska inte bara skriva ut ”golf”, ”skidor” osv. utan du bör skriva ”Spelat tennis sedan 2005 och vann lokala mästerskapen redan efter 1,5 år”. Med dina intressen vill du visa arbetsgivaren att du är en driven person som gillar att hålla igång och kan umgås med andra människor.

Håll ditt CV kort

Vi kan inte nämna detta för ofta! Håll ditt CV så kort som möjligt. Försök att fylla ett a4 men inte mer, två sidor om du absolut måste. Därför rekommenderar vi dig att använda en Cv mall och hålla dig till dess utformning. Fyll inte ut med mer text än vad mallen har.
Använd korta och relevanta meningar och absolut ingen repetition. Skriv ditt cv på ett sätt så att allt i det pekar åt att den nya rollen är det mest logiska valet för att ta dig till nästa steg i din karriär.

Dela upp ditt CV i sektioner

För att få en så bra struktur som möjligt så rekommenderar vi att du delar in ditt CV i sektioner. Exempelvis mål, arbetslivserfarenheter, utbildning, personliga egenskaper osv. Alla våra mallar har redan denna struktur. Så du behöver inte tänka så mycket på denna viktiga del av hur du skriver ett perfekt CV.

Personlig information

Många missar att skriva ut personlig information och vettig kontaktinformation vilket gör att dom går miste om intervjuer. Arbetsgivaren är inte intresserad av att behöva söka efter dig på internet, allt måste finnas lättillgängligt i ditt CV.
Skriv ut fullständigt namn, fullständig adress, telefonnummer, mobiltelefonnummer, epost adress. Ålder kan du skriva om du känner att det är viktigt för jobbet.
Det är av yttersta vikt att du inte använder en mailadress som är stötande eller oseriös. Har du en mailadress från din ungdom som inte är seriös måste du skaffa dig en ny. Vi rekommenderar att du registrera en Gmail adress och låt den vara personlig. Helst Förnamn.efternamn@gmail.com.

Lista dina utbildningar i kronologisk ordning

När du skriver ut dina utbildningar är det viktigt att du listar dom i kronologisk ordning. Skriv enbart ut en informationstext om en utbildning om den av någon anledning är speciellt relevant för jobbet du söker.
Alla andra kurser skriver du bara ut med skola, utbildning/kurs, år.

Skriv ut alla arbetslivserfarenheter

Inkludera alla dina tidigare jobb men gör det i en sammanfattad punktlista när du ska skriva CV. Enbart de tidigare anställningar som är relevanta för det jobb du nu söker ska du beskriva med en sammanfattad text.
Skriv ut Företag, titel, start och slutdatum. I ditt personliga brev kan du skriva mer utförligt om jobben och vad anledningen till att du byter jobb är.

Referenser skickas på begäran

Vi vill återkomma till detta då det är viktigt. Referenser ska du inte skriva ut i ditt CV eller personliga brev. Lämna en kommentar i slutet av ditt CV att referenser lämnas på begäran. Du vill inte sprida kontaktuppgifterna till dina referenser hur som helst av respekt för dom.

Kontrollera, dubbel kontrollera och kontrollera igen

Detta är åter en sak som vi gärna nämner om och om igen. Det finns så otroligt många människor som faller bort på grund av ett stavfel eller en mening som är uppbyggd på ett grammatiskt felaktigt sätt.
Därför måste du kontrollera ditt CV minutiöst och sedan be ett flertal personer kolla igenom det efter stavfel och ge tips. Därefter bör du kontrollera det igen innan du skickar iväg det till arbetsgivaren.
Ett stavfel kan kosta dig drömjobbet, tänk på det innan du förhastat skickar iväg ditt CV.