Kommunal

Detta är fackförbundet Kommunal

I Kommunal arbetar medlemmarna hos arbetsgivare i kommuner, landsting och privat sektor inom främst inom äldreomsorg, förskola och skola, hushållsnära tjänster, hälso- och sjukvård, teknik, park samt räddningstjänst. Förbundet har mer än 500 000 medlemmar, varav 79% är kvinnor.

Exempel på förmåner för dig som är medlem

Som medlem får du medlemskortet Kommunalkortet som är laddat med erbjudanden och rabatter, både nationellt och lokalt. Du kan även ansöka om att komplettera kortet med en betalfunktion, Kommunalkortet Mastercard.

Om du är på jakt efter ett nytt jobb kan du prova jobbsökarverktyget Trampolin som ingår i ditt medlemskap. När du registrerat dig och laddat upp ditt CV så läggs det automatiskt upp på populära jobbsökarsajter så att du kan ägna mer tid åt annat.

Genom ett samarbete med ABF, landets största bildningsförbund, kan medlemmar i Kommunal få 10% rabatt på alla studiecirklar i utvalda städer. Du kan även få 25% på uppslagsverket NE.se.

Swedbank och Nordea erbjuder Kommunal-medlemmar medlemslån upp till 350 000 kr till förmånlig ränta, bra villkor och utan krav på säkerhet.

Friskis & Svettis erbjuder 10% rabatt på årskort i Jönköping och Norrköping och Actic ger dig möjligheten till 15% rabatt på sina medlemskap samt 50% rabatt på medlemsavgiften.

Kommunal erbjuder dig rabatt och erbjudanden på resor, bland annat 15% rabatt på resor med Swebus - oavsett destination - samt med Birka Cruises, Silja Line och Tallink.

Gillar du att resa kan du få rabatt på semesterstugor i Sydsverige, rum hos Clarion Collection Hotel Tapto samt Freys Hotels i Stockholm och boende i Tänndalen, Säfsen och Marholmen. Du får även 20% rabatt på boende på Nordic Choice Hotel. Om utlandet lockar så erbjuder Apollo rabatt på charterresor.

Kommunals medlemstidning heter Kommunalarbetaren och den utkommer varannan vecka. Här kan du läsa om samhälls- och yrkesfrågor som är viktiga för fackmedlemmarna.

Fackförbundet Kommunals inkomstförsäkring

Inkomstförsäkringen som Kommunal erbjuder ingår i ditt medlemskap om du är berättigad till ersättning från a-kassan. Med försäkring kan du få ut 80% av din månadslön, upp till 35 000 kr, i 100 dagar om du blir arbetslös. Du måste ha varit medlem i Kommunal de senaste 12 månaderna oavbrutet för att kunna omfattas av försäkringen.

Dessa försäkringar erbjuds i medlemskapet

Hemförsäkring via Folksam

Hemförsäkringen ingår i din medlemsavgift och den skyddar dig och dina saker. Det ingår bland annat kristerapi, överfallsskydd, hjälp vid id-stöld och reseskydd i försäkringen.

Olycksfallsförsäkring

Om du råkar ut för olyckor när du är ledig kan du via olycksfallsförsäkringen ersättas. Detta gäller exempelvis tandskadekostnader, akutbesök, rehabilitering samt sjukhusvistelse. Försäkringen ingår i din medlemsavgift.

Kompletterande tjänstegrupplivförsäkring

Kommunalmedlemmar som inte omfattas av kollektivavtalad tjänstegrupplivförsäkring omfattas istället av denna försäkring som ingår i din medlemsavgift. Den ger dina närstående ersättning om du avlider.

Sjuk- och efterlevandeförsäkring

Om du drabbas av förlorad inkomst eller stora kostnader på grund av arbetsoförmåga, vissa diagnoser eller dödsfall blir du och din make/maka kompenserade.

Barngrupplivförsäkring

Genom försäkringen får du en summa om ditt eller din make/makas/sambos barn avlider. Försäkringen ingår i medlemsavgiften och du kan även teckna en barnförsäkring som gäller vid sjukdom och olycksfall.

Fackförbundet Kommunals rådgivning

Om du har frågor kring ditt kollektivavtal eller din anställning så kan du ta kontakt med fackförbundet som kan ge dig råd. Funderar du över utbildning eller yrkesutveckling är det din sektion du ska kontakta. Förbundet har experter som ger dig stöd som gäller lön, schema och arbetsmiljö, de kan hjälpa dig att förbereda dig för utvecklings- och lönesamtal samt ge dig verktyg för att påverka din arbetsplats.

De olika medlemskapen

Vad din medlemsavgift blir beror på hur stor din genomsnittliga månadsinkomst före skatt var föregående år. Utöver medlemsavgiften till fackförbundet tillkommer en månadsavgift för medlemskap i a-kassan.

Yrkesverksam

Som minst kan din medlemsavgift som yrkesverksam bli 105 kr/månad och som mest 599 kr/månad.

Studerandemedlem

Studerande på vård- och omsorgs-, barn- och fritids- eller naturbrukprogrammet kan bli medlemmar i Kommunal gratis och få ta del av allt som ingår i det vanliga medlemskapet.

Fackförbundet Kommunals historia

Svenska kommunalarbetareförbundet, som Kommunal hette från början, bildades 1910. Det har sitt ursprung i den första fackföreningen för kommunalanställda – Hamn- och stadsarbetarefackföreningen i Malmö. Under åren anslöt sig alltfler förbund och 1964 fick Kommunal en a-kassa. 10 år senare hade förbundet 250 000 medlemmar. Under 80-talet hade förbundet en halv miljon medlemmar, en siffra som stiger än idag.