Finansförbundet

Detta är Finansförbundet

Finansförbundet är till för dig som är anställd inom bank- och finansbranschen. Förbundet har cirka 32 500 medlemmar och är därmed Sveriges största fackliga organisation inom sin bransch. Det är indelat i fem olika regioner runt om i landet och finns på cirka 70% av arbetsplatserna i branschen.

Exempel på förmåner för dig som är medlem

Finansförbundet erbjuder lönestatistik över finansbranschen som du som medlem kan ha användning av när du förbereder dig för lönesamtal eller ska byta jobb och prata ingångslön. Du kan med hjälp av lönestatistiken jämföra din lön med andras och få en bättre bild av vilken nivå du ska lägga dig gentemot dina arbetsgivare.

Om du letar efter ett nytt jobb så kan Finansförbundet hjälpa dig genom att erbjuda olika karriärtjänster gratis. Du kan få ditt CV och personliga brev granskat, prata med karriärrådgivare, genomgå begåvnings- och färdighetstester samt träna på intervjuer – för att du ska öka dina chanser på arbetsmarknaden.

Det finns många kurser och seminarier som du kan gå på för att få utbildning, inspiration och stöd. Kurserna anordnas på ett flertal orter i landet och du kan gå vare sig du är medlem eller förtroendevald. För dig som vill vidareutveckla dig eller skriver din C- eller D-uppsats finns olika stipendier du kan söka till.

Finansliv heter medlemstidningen som ingår i medlemskapet för alla medlemmar. Här kan du läsa analyser, intervjuer och reportage med människor inom branschen. Tidningen finns också tillgänglig dygnet runt på webben.

Till sist erbjuder Finansförbundet en rad olika medlemsrabatter. Danske Bank och SEB har bankerbjudanden du kan ta del av, du får rabatt på båt- och flygresor, linser och solglasögon från Lensway, hotellboende, semester i Italien, utbildningar och kurser hos Sensus samt tidningsprenumerationer.

Finansförbundets inkomstförsäkring

I ditt medlemskap ingår en inkomstförsäkring. Försäkringen innebär att du kan få ersättning i max 120 arbetsdagar och för en månadslön upp till 80 000 kr. Du behöver ha varit medlem i Finansförbundet i minst 12 månader och vara medlem i en a-kassa för att få ersättning. Om du vill kan du komplettera med en tilläggsförsäkring som ger ersättning för en månadslön upp till 120 000 kr i 180 extra dagar.

Dessa försäkringar erbjuds i medlemskapet

Olycksfall- och händelseförsäkring via Trygg-Hansa

Genom dessa försäkringar, som gäller dygnet runt, kan du få ersättning vid vissa diagnoser som exempelvis stroke, cancer och hjärtinfarkt. Under dina första tre månader som medlem får du försäkringarna utan kostnad och om du vill fortsätta vara ansluten efter tre månader behöver du intyga att du är fullt arbetsför. Du kan även komplettera med Sjukkapital, Sjukförsäkring samt Sjukvårdsförsäkring för ersättning vid längre sjukskrivning eller tillgång till privat vård.

Livförsäkring via Trygg-Hansa

Genom livförsäkringen ges ett ekonomiskt stöd till din familj om du avlider. Du ansluts till försäkringen utan någon kostnad de första tre månaderna när du blir medlem och du väljer själv om du vill fortsätta vara med när tiden passerat.

Försäkringar för studerande via Trygg-Hansa

Du som studerar och blir medlem i Finansförbundet ansluts till en olycksfalls- och händelseförsäkring utan kostnad i tre månader och har även möjligheten att teckna en förmånlig hemförsäkring.

Finansförbundets rådgivning

Om du råkar ut för händelser på ditt jobb när du är osäker på vad som gäller så kan du få hjälp av förtroendevalda på arbetsplatsen eller av experter i förbundet. Du har därmed tillgång till rådgivning som gäller dig och din situation personligen. Vid konflikter och förhandling kan du få hjälp att få den kunskap du behöver för att lyckas. Förbundet kan även vara med och företräda dig om det behövs.

De olika medlemskapen

Yrkesverksam medlem

När du blir yrkesverksam medlem blir ditt medlemskap gratis de första tre månaderna. Du betalar sedan en avgift som påverkas av din månadsinkomst. Om du vill gå med i a-kassan så tillkommer en avgift för detta.

Studerandemedlem

Studenter som inte är yrkesverksamma kan gå med i Finansförbundet kostnadsfritt under hela studietiden.

Pensionärsmedlen

Pensionärsmedlemmar betalar 300 kr per år i medlemsavgift.

Finansförbundets historia

1887 bildades Svenska Bankmannaföreningen, som Finansförbundet hette från början. Det är alltså ett av landets äldsta fackförbund. 1911 fick även kvinnor bli medlemmar och 1919 gick föreningen från att vara en yrkessammanslutning till att bli en facklig organisation. Förbundet bytta namn 1994 till Finansförbundet och firade 2017 sitt 130-årsjubileum.