Hotell och restaurang

Detta är Hotell- och restaurangfacket

Det här är fackförbundet för dig som jobbar på hotell, restaurang, café samt turist- och nöjesanläggning. HRF är Sveriges största fackförbund inom sitt område med över 30 000 medlemmar.

Exempel på förmåner för dig som är medlem

Som medlem i Hotell- och restaurangfacket berörs du av kollektivavtalet som garanterar dig som anställd grundläggande rättigheter. Det är fackförbundet och arbetsgivaren som förhandlar fram kollektivavtalet. Genom kollektivavtalet får du exempelvis rätt lön, pension, betalt övertid, OB-tillägg och försäkring om du råkar ut för en arbetsskada.

HRF erbjuder medlemsutbildningar där du lär dig mer om facket, arbetsmarknaden och dina rättigheter och skyldigheter på jobbet – kunskaper du kommer ha användning av hela livet. Du kan även få rabatt på ABF-kurser, utbudet varierar från stad till stad.

I ditt medlemskap ingår en hemförsäkring och en grupplivförsäkring hos Folksam. Du erbjuds även lån hos Swedbank och Nordea, gratis ekonomisk rådgivning om hushållsekonomi samt avdrag på första konsulttimmen hos en familjejurist.

Som fackmedlem har du 20% rabatt vid hyrning av lägenhet på en semester- och konferensanläggning i Toscana, Italien. Du får även ett medlemskort som är laddat med många rabatter och erbjudanden samt den prisbelönta medlemstidningen Hotellrevyn tio gånger om året.

Hotell- och restaurangfackets inkomstförsäkring

Hotell- och restaurangfacket erbjuder ingen inkomstförsäkring utan rekommenderar istället fackmedlemmar att även bli medlem i Hotell- och restauranganställdas a-kassa (HRAK). På så sätt behöver du inte oroa dig över din inkomst om du förlorar ditt jobb.

För att få ut arbetslöshetsersättning måste du uppfylla följande villkor; du måste vara medlem i a-kassan, vara arbetslös och anmäld på Arbetsförmedlingen och du måste ha arbetat tillräckligt länge innan du blev arbetslös att du uppfyller det så kallade arbetsvillkoret.

Dessa försäkringar ingår i medlemskapet

Hemförsäkring via Folksam

En hemförsäkring som du kan skräddarsy efter eget behov ingår i ditt medlemskap. Hemförsäkringen skyddar dig och dina saker både hemma, på resa, på jobbet samt på fritiden. I försäkringen ingår bland annat krisskydd, reseskydd, flyttskydd samt överfallsskydd.

Grupplivförsäkring via Folksam

Dina anhöriga kan drabbas av oväntade kostnader om du skulle gå bort. Med denna försäkring kan de få hjälp med till exempel begravningskostnader.

Sjuk- och efterlevandeförsäkring via Folksam

Via en sjuk- och efterlevandeförsäkring kan du och din partner ersättas vid situationer då ni tillfälligt drabbas av förlorad inkomst eller större kostnader på grund av arbetsoförmåga, vissa diagnoser och dödsfall.

Medlemsolycksfall Fritid via Folksam

Via en sjuk- och efterlevandeförsäkring kan du och din partner ersättas vid situationer då ni tillfälligt drabbas av förlorad inkomst eller större kostnader på grund av arbetsoförmåga, vissa diagnoser och dödsfall. Genom olycksfallskydd kan du kompenseras vid skador och olyckor som sker på fritiden. Som medlem i Hotell- och restaurangfacket kan du ersättas för exempelvis sjukhusvistelse, rehabilitering, kroppsskada och tandskadekostnader.

Hotell- och restaurangfackets rådgivning

Genom facket kan du få rådgivning och stöd om du har frågor eller får problem på jobbet. Om du till exempel får ett nytt jobb så kan du kontakta facket för att få hjälp att bedöma om arbetsgivaren är seriös. Om du blivit felaktig behandlad eller stöter på problem så erbjuder facket förhandling och rättshjälp. HRF driver också arbetsmiljö som en av sina viktigaste frågor. Upplever du tunga lyft, dåliga arbetsställningar, oregelbundna arbetstider eller stress kan du få stöd av facket.

De olika medlemskapen

Anställd

För att bli medlem i Hotell- och restaurangfacket spelar det ingen roll om du har en fast tjänst eller en tidsbegränsad anställning eller om du arbetar heltid eller deltid. Alla nya medlemmar betalar 100 kr under sin första månad, därefter betalar du ordinarie medlemsavgift, 199 – 390 r/månad, som baseras på din månadsinkomst före skatt. Är du föräldraledig, sjukskriven, studerande eller arbetslös kan din avgift bli lägre.

Student

Om du läser en utbildning inom fackets område så kan du bli medlem gratis under din studietid. Då får du dock inte tillgång till försäkringarna som vanliga medlemmar får. Om du studerar inom ett annat område men jobbar extra inom hotell- och restaurang så kan du bli medlem och betalar den vanliga medlemsavgiften.

Hotell- och restaurangfackets historia

1918 rådde hög arbetslöshet och restauranger drabbades hårt av bristen på råvaror. Många jobbade upp till 100 timmar per vecka, lönerna var dåliga och någon semester existerade inte. Så när intresset för fackförbund ökat bildades Hotell- och restaurangfacket och sedan dess har arbetsvillkoren för medlemmarna fortsatt bli bättre.