Journalistförbundet

Detta är Journalistförbundet

Journalistförbundet samlar frilansjournalister och anställda inom svenska massmedier i samma förbund och har ca 16 000 medlemmar, varav ca 10% består av frilansare.

Exempel på förmåner för dig som är medlem

Ramarna för de villkor, löner och arvoden som gäller i mediebranschen sätt i kollektivavtal som är utformade specifikt för journalistisk verksamhet. Journalistförbundet ger även ut presskort som garanterar att innehavaren är yrkesverksam journalist och förpliktar sig att följa de yrkesetiska reglerna.

Genom Danske Bank kan medlemmar i Journalistförbundet teckna privatlån samt få förmånliga villkor gällande bo-, bil- och båtlån. Även SEB erbjuder rabatterade bolån och medlemslån.

Som medlem kan du vidareutbilda dig på olika sätt genom Journalistförbundets olika stipendier som delas ut årligen. Medlemstidningen Journalisten ges ut 15 gånger per år och uppdateras dagligen på webben med nyheter från branschen.

Medlemmar kan även hyra semesterboende till rabatterat pris på semesteranläggningen Riva del Sole som ligger på Italiens västra kust.

Sök jobb som journalist genom att formulera skriva ett personligt brev som gör intryck och tar dig till anställningsintervju.

Journalistförbundets inkomstförsäkring

I medlemskapet ingår en basförsäkring från Bliwa som försäkrar månadsinkomster upp till
60 000 kr per månad i max 100 ersättningsdagar om du blir arbetslös. Du måste ha varit medlem i Journalistförbundet samt Journalistens a-kassa under en sammanhängande period på 12 månader innan du blev arbetslös för att få ersättning. En tilläggsförsäkring kan förlänga ersättningsperioden med 120 dagar.

Varför du ska använda CV-mallen.se när du söker jobb?

Det är svårt att skapa ett bra CV. Därför har vi skapat en enkel tjänst där du bara fyller i din information i tydliga fält. Vårt system hämtar sedan din information och placerar den på rätt ställe i den mall som du väljer. Du behöver ingen kunskap i design eller hur ett CV ska vara strukturerat. Det fixar vi

  • Skapa ett konto: Det är helt gratis att skapa ett konto och fylla i ditt CV.
  • Välj en CV mall: Välj designen på ditt CV med ett klick, all din information fylls i mallen automatiskt så du behöver inte göra någonting. Du kan byta mall efter att du fyllt i ditt CV.
  • Skapa ditt personliga brev: Fyll i ditt personliga brev som får samma utseende som ditt CV så att dina ansökningshandlingar får samma professionella utseende
Skapa konto på cv-mallen.se

Dessa försäkringar ingår i medlemskapet

Hemförsäkring via Folksam

En hemförsäkring skyddar dig och dina saker både hemma och på resa. Försäkringen kan tecknas i tre olika nivåer – beroende på ditt behov.

Livförsäkring via Bliwia

Genom en livförsäkring kan din familj få ekonomisk trygghet om du skulle gå bort. Försäkringen kan även tecknas för din make/maka/sambo och som ny medlem får du försäkringen kostnadsfritt under de tre första månaderna.

Olycksfallsförsäkring och Sjukförsäkring via Bliwia

Olycksfallsförsäkringen ingår i din medlemsavgift och ger ersättning vid olycksfall som leder till invaliditet eller medför kostnader, exempelvis vid tandskador eller rehabilitering. Som ny medlem i Journalistförbundet får du även en sjukförsäkring kostnadsfritt i tre månader. Genom den kan du få ersättning om du blir sjuk under en längre tid och inte kan arbeta som tidigare.

Sjuk- och olycksfallsförsäkring samt Sjukapital via Bliwia

Om du drabbas av olycksfall eller sjukdomar som leder till invaliditet kan du få ersättning genom en sjuk- och olycksfallsförsäkring. Från sjukkapitalförsäkringen får du ett engångsbelopp om du varit sjukskriven länge på grund av olycksfall eller sjukdom.

Diagnosförsäkring via Bliwia

Om du drabbas av en allvarlig sjukdom så kan du få ett engångsbelopp via diagnosförsäkringen. Försäkringen är gratis under de tre första månader när du blir medlem i Journalistförbundet.

Barnförsäkring via Bliwia

Barnförsäkringen innehåller en gravidförsäkring och en barnförsäkring som ger barn ett ekonomiskt skydd vi sjukdom eller olycksfall.

Journalistförbundets rådgivning

Förbundet erbjuder rådgivning samt förhandlings- och rättshjälp om du får problem med din uppdrags- eller arbetsgivare, till exempel om lön, schemaändringar, uppsägning och yrkesetiska frågor.

Genom Servicebolaget kan frilansjournalister få stöd i frågor gällande bokföring, moms, försäkringar samt avtal, och hjälp vid tvister om upphovsrätt och arvode. Journalistförbundet erbjuder även tjänsterna Frilansrekommendationen, Frilanskalkylatorn samt Arvodesguiden där frilansare kan få hjälp att ta rätt betalt.

De olika medlemskapen

Medlemsavgiften varierar beroende på din inkomst. Utöver förbundsavgiften tillkommer också en eventuell avgift till klubb och distrikt och om du är medlem i a-kassa tillkommer en avgift för det.

Anställd

Din medlemsavgift som anställd blir mellan 60-355 kr/månad.

Frilansare

Frilansjournalister betalar en medlemsavgift mellan 31-185 kr/månad. Du betalar även en klubbavgift (25 kr/månad) samt en klubbavgift (ca 20 kr/månad).

Studerande

Som student får du ett elevpresskort, medlemstidningen Journalisten och rådgivning när du behöver det. Din medlemsavgift är 50 kr/månad.

Seniorer

Seniormedlemmar betalar 50 kr/månad i förbundsavgift samt 10-20 kr/månad i klubbavgift.

Journalistförbundets historia

Journalistförbundet grundades 1901 som Svenska Journalistföreningen. 1950 bytte det namn till Svenska Journalistförbundet vilket kortades ner till Journalistförbundet i början av 1900- talet.