Jusek

Detta är fackförbundet Jusek

Jusek har 85 000 medlemmar och riktar sig till dig som arbetar som ekonom, jurist, personalvetare, kommunikatör eller samhällsvetare.

Exempel på förmåner för dig som är medlem

Genom karriärstödet kan du prata med experter, få feedback på ansökningshandlingar och råd inför arbetsintervjuer, hjälp med att utveckla din LinkedIn-profil samt prata om dina möjligheter på arbetsmarknaden.

Fackförbundet tar fram lönestatistik för medlemmarna varje år. Detta är en bra grund som du kan använda när det är dags för lönesamtal och förhandling.

Om du är yrkesverksam medlem får du 10% rabatt på kortare utbildningar och seminarier som anordnas av Sveriges Kommunikatörer. Utbildningsföretaget Cornerstone erbjuder projektledarutbildningar som du kan få 25% rabatt på. Du får även 50% rabatt på ett medlemskap i föreningen Svenskar i världen – ett nätverk för utlandsanställda.

Som medlem i Jusek kan du ta del av lån med förmånlig ränta genom ett samarbete med Nordea, SEB och Swedbank. Genom SEB och Danske Bank kan du även få billigare bolån och Danske Bank kan också erbjuda egenföretagare olika erbjudanden.

Adlibris kan erbjuda dig 5% rabatt på dina köp och om du hellre gillar tidningar så kan du som medlem få rabatt på olika tidningar, exempelvis Veckans Affärer, PC för Alla och Dagens Media.

Jusek har också en medlemstidning, Karriär, som ges ut nio gånger varje år. Genom den håller du dig uppdaterad om arbetsmarknaden, jobbtrender och arbetsvillkor.

Fackförbundet Juseks inkomstförsäkring

Om du blir arbetslös kan det hända att ersättningen från a-kassan inte räcker till. Därför erbjuder Jusek en inkomstförsäkring som kompletterar a-kassan upp till 80% av månadslöner upp till 80 000 kr i max 120 dagar. Om du är yrkesverksam medlem i Jusek ingår inkomstförsäkringen i din medlemsavgift.

För att kunna ta del av ersättningen behöver du vara medlem i Akademikernas a-kassa och ha varit medlem i Jusek i minst 12 månader innan du blivit ofrivilligt arbetslös. En tilläggsförsäkring kan tecknas, vilket förlänger ersättningsperioden med 180 dagar.

Dessa försäkringar erbjuds i medlemskapet

Hemförsäkring & Fritidshusförsäkring via Folksam

Du erbjuds en hemförsäkring som kan uppgraderas efter ditt behov. Om du har fritidshus kan du försäkra det mot skador orsakade av väder samt objudna gäster.

Livförsäkring via Skandia

Livförsäkringen innebar att ett engångsbelopp betalas ut till din familj om du går bort. Familj räknas i första hand som make/maka, registrerad partner eller medförsäkrad sambo.

Olycksfallsförsäkring via Skandia

Genom olycksfallsförsäkringen ersätts du, din familj, make/maka, sambo eller registrerad partner och barn för kostnader vid sjukvård, rehabilitering och invaliditet.

Sjukförsäkring och Trygghetskapital via Skandia

Om du behöver sjukskriva dig får du ekonomisk ersättning under sjukskrivningstiden. Trygghetskapitalet ger dig en engångssumma om du är sjuk i mer än 36 månader.

Försäkringar för egenföretagare via Folksam

Som egenföretagare kan du teckna en företagsförsäkring, en olycksfallsförsäkring samt en försäkring vid allvarlig sjukdom. Dessa försäkringar gör ditt arbetsliv enklare och tryggare eftersom du som är försäkrad då kan koncentrera dig på att driva ditt företag.

Fackförbundet Juseks rådgivning

Jusek har information på sin hemsida om allt från avtal, semester och försäkringar. Du erbjuds även personlig rådgivning via mejl eller telefon med experter som kan allt om lön, kollektivavtal och om arbetsmarknaden. Ombudsmän kan ge råd, stöd och förhandlingshjälp och förbundsjurister kan företräda dig vid arbetsrättsliga tvister och i domstol.

De olika medlemskapen

Din medlemsavgift beror på vilken månadsinkomst du har. Om du vill gå med i a-kassan så tillkommer även en medlemsavgift för detta varje månad.

Ordinarie anställd

Som anställd och ordinarie medlem i Jusek betalar du mellan 85-251 kr i månaden.

Egenföretagare

Om du är egenföretagare blir medlemsavgiften 251 kr/månad.

Studerande

Studerande betalar 100 kr för hela studietiden för att vara med i Jusek.

Pensionär

Om du är pensionär blir din medlemsavgift 264 kr/månad.

Fackförbundet Juseks historia

Juseks historia började 1937 när den Statsvetenskapliga intresseföreningen vid Stockholms högskola bildades. Föreningen bytte 1956 namn till Sveriges Samhällsvetarförbund och gick 1969 samman med Sveriges Juristförbund och bildade Jurist- och samhällsvetarförbundet - förkortat JUS. 10 år senare ändrades förkortningen till JUSEK. 2017 fyllde Jusek 80 år och siktar på att ha 100 000 medlemmar till år 2020.