Lärarnas Riksförbund

Detta är Lärarnas Riksförbund

Om du är behörig lärare och studie- och yrkesvägledare eller studerande i en lärar- eller studie- och yrkesvägledningsutbildning kan du ansluta dig till Lärarnas Riksförbund, som har nästan 90 000 medlemmar.

Exempel på förmåner för dig som är medlem

Förbundet kan i samarbete med KILROY erbjuda dig som är medlem det internationella lärarkortet (ITIC-kortet) till ett rabatterat pris. Kortet blir ett officiellt bevis på ditt yrke som lärare och gör det enklare för dig som är lärare att resa.

Genom förbundet får du tillgång till en rad tjänster som kan gynna din karriär; individuell granskning av ansökningshandlingar, intervjuträning, feedback på din LinkedIn-profil och karriärcoaching är sådana exempel.

Hos SEB kan du ansökan om bolån till förmånlig ränta, medlemslån utan säkerhet samt få 20% rabatt på juridiska avtal som exempelvis äktenskapsförord eller testamente. Hos Danske Bank kan du få bo-, bil- samt båtlån och en egen personlig rådgivare. Även Swedbank och Nordea erbjuder medlemslån med förmånliga villkor.

Alla medlemmar har möjlighet att skappa appen Benify för att få tillgång till hundratals medlemsrabatter på produkter och tjänster från både fysiska butiker och webbutiker.

Om du tycker om att träna kan du som är medlem i Lärarnas Riksförbund få 10% rabatt hos Actic, som erbjuder gym och gruppass.

Medlemstidningen i Lärarnas Riksförbund heter Skolvärlden. Den ges ut 10 gånger per år och hemsidan uppdateras dagligen. I tidningen kan du få information från förbundet samt läsa nyheter, debatter och artiklar om aktuella frågor och ämnen inom din bransch.

Lärarnas Riksförbunds inkomstförsäkring

Inkomstförsäkringen i Lärarnas Riksförbund ingår i medlemsavgiften. Den innebär att du som blir arbetslös kan få upp till 80% av din lön, upp till 60 000 kr/månad, i 200 dagar. För att kunna få ersättning krävs det att du varit med i en a-kassa i 12 månader och ansluten till försäkringen innan du blev arbetslös.

Dessa försäkringar erbjuds i medlemskapet

Hemförsäkring via Lärarförsäkringar

Hemförsäkringen ger dig bland annat ett skydd mot skador av egendom, inbrott och överfall. De första tre månaderna får du försäkringen kostnadsfritt och bestämmer sedan om du vill fortsätta vara med.

Livförsäkring via Lärarförsäkringar

En livförsäkring är till för din familj som kan få en ekonomisk trygghet om du går bort. Detta betyder till exempel att de kan få möjligheten att bo kvar i huset eller lägenheten. Försäkringen är kostnadsfri för dig i tre månader när du blir medlem.

Olycksfallsförsäkring via Lärarförsäkringar

Olycksfallsförsäkringen ger dig ett skydd även på fritiden och ersätter dig vid exempelvis sjukhusvistelse, tandskador och akutbesök. De första tre månaderna får du försäkringen kostnadsfritt och bestämmer sedan om du vill fortsätta vara med.

Sjukförsäkring via Lärarförsäkringar

Om du är under 42 år ingår en sjukförsäkring i ditt medlemskap. Genom den får du en ekonomisk förstärkning om du blir sjukskriven under en längre tid.

Studerandeförsäkring via Lärarförsäkringar

Studenter under 30 år kan teckna studentförsäkring, som består av en kombinerad olycksfalls- och livförsäkring samt inkomstkapital. Du får försäkringen kostnadsfritt i tre månader när du blir medlem i förbundet.

Lärarnas Riksförbunds rådgivning

I medlemsjouren får du kontakt med ombudsmän som kan svara på dina frågor om medlemskap, anställning och anställningsvillkor. Förbundet kan även hjälpa dig att förbereda dig för utvecklings- eller lönesamtal.

Lärarnas Riksförbund erbjuder medlemmar möjlighet att få prata med en karriärcoach. Behöver du inspiration, motivation, hjälp till personlig utveckling eller att skapa en utvecklingsplan kan du få det av förbundets kunniga rådgivare.

De olika medlemskapen

Vad du betalar i medlemsavgift påverkas av din arbetssituation. En avgift för a-kassan tillkommer utöver medlemsavgiften till förbundet.

Yrkesverksam

Yrkesverksamma medlemmar betalar 300 kr/månad. Om du arbetar deltid upp till 60%, är föräldraledig 100%, sjukskriven minst 50%, arbetslös eller tjänstledig blir medlemsavgiften lägre.

Pensionär

Som pensionär betalar du 50 kr/månad i medlemsavgift.

Student

Om du är studerande i en lärar- eller studie- och yrkesvägledningsutbildning så kan du bli medlem i Lärarnas Riksförbund kostnadsfritt.

Lärarnas Riksförbunds historia

1884 bildades Svenska lärarsällskapet, vilket räknas som ursprunget till Lärarnas Riksförbund. Sällskapet bytte sedan namn till Läroverkslärarnas riksförbund och 1949 omorganiserades det när några tidigare fristående föreningar gick med i förbundet. Efter att begreppet läroverk tagits bort ur skolstadgan bytte förbundet 1964, som då hade cirka 20 000 medlemmar, namn till Lärarnas Riksförbund. 2011 beslutade riksdagen att en statlig utfärd legitimation för lärare skulle införas, efter att förbundet arbetat för detta.