Naturvetarna

Detta är Naturvetarna

Naturvetarna är ett partipolitiskt obundet fackförbund för dig som är akademiker inom naturvetenskap. Medlemmarna i Naturvetarna är utbildade inom bland annat miljö, fysik, medicin, pedagogik och data. Förbundet har ca 32 500 medlemmar.

Exempel på förmåner för dig som är medlem

Förbundet har egna kostnadsfria kurser och seminarier som du kan delta på för att utveckla din kompetens. Du kan också lära dig mer, inspireras och göra dig mer attraktiv på arbetsmarknaden genom att delta på förbundets kompetensdagar.

Om du letar efter ett nytt jobb så kan du få hjälp med att hitta en väg som passar dig och din kompetens. Förbundet har karriärrådgivare som kan berätta om naturvetarens arbetsmarknad, tipsa om arbetsgivare samt erbjuda CV-, intervju- och LinkedIn-coaching.

Förbundets medlemstidning, som heter Naturvetare, ges ut sju gånger varje år. Där kan du läsa om ämnen som rör branschen, forskning och arbetsmarknaden.

Medlemmar i Naturvetarna erbjuds möjligheten till förmånliga och exklusiva banklån hos SEB, Nordea, Swedbank och Danske Bank. Det kan exempelvis handla om förmånlig ränta, bolån, digitala tjänster och personliga rådgivare.

Om du tycker om att läsa och hålla dig uppdaterad med vad som händer i din bransch så kan du prenumerera på tidningarna Driva Eget, Forskning & framsteg, PC för Alla samt Chefstidningen till förmånliga priser. Du får även 5% rabatt på alla böcker på nätbokhandeln Adlibris. Gillar du att resa så kan du få 10% rabatt på kryssningar med Viking Line.

Naturvetarnas inkomstförsäkring

Om du blir arbetslös kan du via inkomstförsäkringen få upp till 80% av din lön i 150 dagar. Försäkringen kompletterar din a-kassa och ingår i ditt medlemskap i förbundet. För att få ersättning från inkomstförsäkringen måste du ha varit medlem i förbundet i minst 12 månader, beviljas ersättning från a-kassan samt uppfylla arbetsvillkoret. Arbetsvillkoret innebär att du har arbetat minst 80 timmar/månad i minst 12 månader innan du blev arbetslös.

Det går att förlänga ersättningsperioden genom en tilläggsförsäkring. Då får du ersättning i ytterligare 180 dagar.

Dessa försäkringar erbjuds i medlemskapet

Livförsäkring via Akademikerförsäkring

Livförsäkringen ger ersättning om du avlider. Som ny medlem i Naturvetarna blir du ansluten till livförsäkringen utan kostnad i tre månader. Studentmedlemmar under 40 år erhåller livförsäkringen under tiden de studerar.

Olycksfallsförsäkring via Akademikerförsäkring

Denna försäkring gäller både under arbetstid och fritid och gäller om du drabbas av olyckor som resulterar till medicinsk invaliditet och ökade kostnader. Som ny medlem i Naturvetarna blir du ansluten till olycksfallsförsäkringen utan kostnad i tre månader.

Företagsförsäkring via Akademikerförsäkring

Företagsförsäkringen finns i två varianter och du väljer den som passar dig och ditt företag bäst. Den passar för mindre företag med en årsomsättning upp till 10 miljoner kr.

Företagsförsäkring via Trygg-Hansa

Även Trygg-Hansa erbjuder företagsförsäkringar. Som medlem får du 10% rabatt. I försäkringen ingår ansvarsförsäkring, egendomsförsäkring, drulleförsäkring och du kan även teckna tilläggsförsäkringar efter dina behov.

Naturvetarnas rådgivning

Som medlem kan du få rådgivning om bland annat anställningsvillkor, arbetsrätt och lön. Förbundets ombudsmän är redo att hjälpa dig - vare sig dina frågor och funderingar handlar om yrkesetik, arbetsmiljö och kompetensutveckling. Förbundet kan även gå igenom avtal tillsammans med dig, så att du förstår innehållet och blir medveten om vilka rättigheter och skyldigheter som står med.

De olika medlemskapen

Alla som läst naturvetenskap i minst tre år på universitet eller högskola eller studerar naturvetenskap är välkomna att ansöka om medlemskap. Det finns delförbund och professionsföreningar i Naturvetarna, varar vissa tar ut en avgift för medlemskap. För att bli medlem i en professionsförening måste du vara medlem i Naturvetarna.

Yrkesverksam eller företagare

Din medlemsavgift varierar beroende på din månadsinkomst. Som minst kan den bli 90 kr/månad och som mest 240 kr/månad.

Studerandemedlem

Om du är student på en naturvetenskaplig utbildning eller forskarutbildning eller doktorand utan anställning blir din medlemsavgift 10 kr/månad. Om du är doktorand med en anställning blir den 110 kr/månad.

Pensionär

Pensionärer kan bli medlem i Naturvetarna och betala 50 kr/månad i medlemsavgift.

Naturvetarnas historia

Naturvetarna bildades 2009 som en sammanslagning av tre tidigare förbund som samtliga bildades på 1940-talet; Sveriges Naturvetarförbund, Agrifack samt Skogsakademikerna. De tre facken representerade olika branscher och blev nu expert för hela naturvetarbranschen.