Svenska Polisförbundet

Detta är Polisförbundet

I Polisförbundet finns cirka 20 500 medlemmar, inklusive studerande vid polishögskolan. Polisförbundet organiserar 90% av landets poliser och ger även pensionerade poliser möjligheten att vara medlem.

Exempel på förmåner för dig som är medlem

När du blir medlem i Polisförbundet så får du tillgång till förbundets förmånsportal. Där hittar du en rabattjänst med erbjudanden och förmåner samt en oberoende pensionsrådgivningstjänst. Du får även medlemstidningen Polistidningen som utkommer 6 gånger per år.

Du har möjlighet att ansöka om stipendier och bidrag för utbildning, om du blir skadad i tjänsten eller behöver avkoppling på grund av sjukdom.

Förbundet erbjuder även dig som är medlem rabatt på resor. 20% respektive 10% rabatt på lägenhet och hotell i Toscana, 50% rabatt på resor med Birka Cruise, 20% rabatt på resor med Tallink Silja Line samt erbjudanden från Viking Line är exempel på reseförmåner. Du kan även få 25% rabatt på Elite Hotels när du reser privat samt 15% rabatt på alla rum under helger på Nordic Choice Hotels.

Danske Bank och SEB erbjuder fackmedlemmar exklusiva förmåner och bra lånevillkor, medlemsrabatt, rådgivning, medlemslån utan säkerhet samt bil- och båtlån.

Polisförbundets inkomstförsäkring

Polisförbundet erbjuder ingen inkomstförsäkring men de har en egen arbetslöshetsersättning. Om du blir avskedad från ditt arbete som polis på grund av brott eller om du väljer att säga upp dig själv om du riskerar att bli avskedad så kan du få ersättning i totalt 300 dagar. För ersättning i mer än 300 dagar rekommenderas du att gå med i en a-kassa. Du som är tillsvidareanställd och medlem i Polisförbundet ansluts automatiskt till arbetslöshetsersättningen.

Du kan få en grundersättning om du varit medlem i fackförbundet i mindre än 12 månader och inte tillhört någon a-kassa tidigare. Om du varit medlem i förbundet i längre än 12 månader får du ersättning baserad på din inkomst.

Dessa försäkringar erbjuds i medlemskapet

Livförsäkring via Polisförbundet Försäkring

En livförsäkring ger en ekonomisk trygghet till din familj om du avlider. Detta betyder att de får ersättning som kan innebära att de kan bo kvar i huset och inte drabbas av ekonomiska svårigheter.

Sjukförsäkring via Polisförbundet Försäkring

Sjukförsäkringen ingår i medlemsavgiften och gäller dygnet runt. Drabbas du av sjukdom som gör att du blir sjukskriven i mer än 30 dagar får du ersättning baserad på din arbetsoförmåga.

Olycksfallsförsäkring via Polisförbundet Försäkring

Olycksfallsförsäkringen gäller både på arbetstid och på fritiden – dygnet runt. Den ingår i medlemsavgiften och ger ersättning vid exempelvis medicinsk invaliditet och för kostnader i samband med olycksfall.

Barn- och ungdomsförsäkring via Polisförbundet Försäkring

Barn- och ungdomsförsäkringen ger ersättning mot olycksfall och sjukdom – både vid bestående kroppsskador och vid nedsättning av arbetsförmåga.

Polisförbundets rådgivning

Det kan vara riskfyllt att arbeta som polis. Om du blir anmäld för händelser i tjänsten kan du få hjälp, stöd och ekonomiskt ersättning för ett juridiskt ombud och en advokat samt rättslig hjälp om du riskerar att förlora arbetet eller bli omplacerad. Genom facket kan du få hjälp med förhandlingar om dina arbetsvillkor samt driva ditt arbetsskadeärende vid skador i tjänsten.

De olika medlemskapen

Aktiv medlem

Medlemsavgiften för aktiva medlemmar är 357 kr per månad. Det tillkommer även eventuellt en facklig avgift för lokala verksamhetsbehov från förbundsregionen.

Under aspiranttiden

Om du är aspirant betalar du 211 kr per månad i medlemsavgift och då omfattas du inte av arbetslöshetsersättningen.

Studerandemedlem

Om du studerar till polis så kan du bli medlem i Polisförbundet och betala 300 kr för hela studietiden. Då omfattas du inte av förbundets arbetslöshetsersättning.

Passiv medlem/Pensionär

Passiva medlemmar eller pensionärer betalar 200 kr per år i medlemsavgift.

Polisförbundets historia

1903 bildades Svenska Polisförbundet efter att ett behov för en organisation som driver frågan om polisernas tjänstgöringsvillkor uppstod. 20 år senare togs beslutet om en allmän gemensam grundutbildning för alla poliser. 1930 drev förbundet frågan om att polisen skulle förstatligas; dock dröjde det tills 1965 innan detta förverkligades.