Unionen

Unionen är landets största fackförbund med över 600 000 medlemmar. Förbundet riktar sig till tjänstemän på den privata arbetsmarknaden oavsett yrke, utbildning eller lön.

Unionens inkomstförsäkring

Som medlem i Unionens fackförening kan du ta del av en inkomstförsäkring. Försäkringen blir ett tillägg till a-kassan och gör att du kan få upp till 80% av din tidigare inkomst efter skatt i upp till 150 dagar. Du måste ha varit medlem i både Unionen och a-kassan och även varit ansluten till inkomstförsäkringen de senaste 12 månaderna innan du blev arbetslös för att få ta del av detta. Du ska även ha arbetat sammanlagt 12 månader under de senaste 18 månaderna på minst 80 timmar per månad. Det går att förstärka din inkomstförsäkring genom en tilläggsförsäkring för högre inkomster eller fler ersättningsdagar.

Exempel på förmåner för dig som är medlem

För dig som är arbetssökande

Är du sugen på att starta eget företag eller behöver du någon att bolla idéer med? Vill du prata om ditt jobbsökande, dina ansökningshandlingar eller hur du kan utvecklas i arbetslivet? Unionen erbjuder bland annat karriärsamtal, intervjuträning samt granskning av CV och anställningsavtal.

För dig som vill göra karriär

Onlinebaserade yogaklasser, kostråd, stresshantering och träningsupplägg är några erbjudanden du kan ta del av för att stärka din hälsa och skapa balans i kroppen.

Dessa försäkringar ingår i medlemskapet

Förutom inkomstförsäkringen så erbjuder Unionen även flera andra försäkringar.

Hem- och villaförsäkring samt bilförsäkring via If

Unionen samarbetar med If för att kunna erbjuda försäkringar till förmånliga priser.

Hemförsäkring till studenter

Är du student kan du teckna en specifik studentförsäkring för hemmet anpassad för en studentbudget.

Försäkring för dig och din familj hos Bliwa

När du blir medlem får du olycksfall-, sjuk-, diagnos- och livförsäkring samt sjukkapital kostnadsfritt i tre månader.

Livsförsäkring för arbetslösa

Den livförsäkring du haft via din arbetsgivare slutar gälla när du blir arbetslös. Därför ingår en livförsäkring i medlemskapet hos Unionen.

Försäkringar för egenföretagare

Blir du medlem i Unionen Egenföretagare får du möjlighet att teckna personförsäkringar men även småföretagar- och pensionsförsäkring.

Unionens rådgivning

Unionen kan hjälpa dig med rådgivning av olika slag inom bland annat anställningsvillkor, löneförhandling, arbetsmiljö och skadestånd.

De olika medlemskapen

Anställd

Medlemsavgiften är olika beroende på din inkomst och bestäms av föregående års inkomst. Som ny medlem bjuds du på medlemsavgiften i tre månader.

Egenföretagare

Som medlem i Unionen Egenföretagare betalar du personligen 125 kr/månad i förbundsavgift och ditt företag betalar en serviceavgift på 250 kr/månad exklusive moms. Som ny medlem bjuds du på avgifterna och personförsäkringar de första tre månaderna.

Student

Du som studerar på högskola eller universitet och inte tidigare varit medlem i Unionen som anställd betalar en engångsavgift på 100 kr för medlemskapet under hela din studietid. Har du tidigare varit medlem i Unionen som anställd men nu studerar mer än 50% så behåller du ditt vanliga medlemskap men betalar endast 50 kr/månad.

Unionens historia

Fackförbundet Unionen grundades 2008 som en sammanslagning av Tjänstmannaförbundet HTF och Sif. Förbunden gick samman för att organisera tjänstemän från båda områdena i samma fackförbund. Unionen är uppbyggt i 19 regioner med ett eller flera kontor vardera.