July 9, 2015

6 tips för ett bra personligt brev

Personliga brev blir allt viktigare och viktigare då konkurrensen på arbetsmarknaden hårdnar. Ditt CV är till för att skapa uppmärksamhet hos arbetsgivaren och ge en enkelt sammanfattad översikt över din professionella karriär. Ditt personliga brev är där du säljer in dig själv och förklarar för arbetsgivaren varför just du är perfekt för jobbet dom du söker. Nedan följer 6 st smarta tips för att skriva ett perfekt personligt brev.

1 Glöm inte bort vad skillnaden mellan ditt CV och personliga brev är. Ditt CV är som sagt en sammanfattning av din utbildning och yrkesliv medan ditt personliga brev är en unik presentation av dig för arbetsgivaren. Det är viktigt att du inte skriver förklaringar och information för varför du ska ha jobbet i ditt CV utan att detta kommer i ditt personliga brev. Du ska förklara varför de meriter som du har på ditt CV är så bra för jobbet du söker i ditt personliga brev. Kort sagt kan man sammanfatta koppling mellan CV, personligt brev och intervju på följande sätt. Ditt CV väcker intresset hos arbetsgivaren så han vill veta mer om dig och läser ditt personliga brev där du beskriver dig som den perfekta kandidaten för jobbet. Detta kommer i sin tur att ge dig en intervju där arbetsgivaren får träffa dig.

2 Sälj Sälj Sälj. Ett framgångsrikt företag blir inte framgångsrikt om de inte säljer in sina produkter och marknadsför dom som unika och ovärdeliga för kunden. På samma sätt är det viktigt att du säljer in och marknadsför dig själv om du ska kunna bli framgångsrik på arbetsmarknaden. Vi rekommenderar att du lägger jantelagen åt sidan för ett ögonblick och slänger på dig säljkavajen när du ska skriva ditt personliga brev. Detta är ditt tillfälle att förklara för arbetsgivaren varför du är så mycket bättre än alla andra ansökande.

3 Anpassning är A och O. Det vanligaste misstaget som personer gör är att dom skriver ett personligt brev och skickar det till alla arbetsgivare. Detta är den absolut största anledningen till varför man inte får gå på intervjuer. En arbetsgivare vill ha en ambitiös person som är klippt och skuren för jobbet som annonseras. Därför är det viktigt att du visar arbetsgivaren att du menar allvar med att du vill ha jobbet och det enda sättet att göra det är att skriva ett unikt personligt brev per jobb som du söker. Vi vet att detta är jobbigt och tidskrävande. Men att söka jobb är inte en lätt uppgift och vill du klättra i karriären måste du lägga ner energi.

4 Format och layout av Personligt brev. Många skriver sina personliga brev som löpande text men detta är inte nödvändigt. Du kan inleda ditt personliga brev med ett inledande avsnitt med löpande text. Sendan är det bra att använda sig av punktlistor och kortare förklarande avsnitt för att strukturera upp ditt personliga brev på ett bra sätt. Ett snyggt sätt att pedagogiskt visa på hur dina styrkor och kvaliteter stämmer bra överens med jobbet du söker är att skapa en tabell med två kolumner. Kolumn 1 har rubriken ”Vad ni söker” och kolumn två ”Vad jag erbjuder”. Därefter listar du alla de kriterier som dom behöver och en kort beskrivning om hur dina kvalifikationer matchar detta.

5 Börja inte med att berätta om dig själv. Arbetsgivaren ska bli intresserad av dig som person och dina kvalifikationer, men det betyder inte att det första han vill veta är personlig information om dig. Inled inte ditt personliga brev med att beskriva dig själv utan skapa en kort och slagkraftig inledning där du istället förklarar varför du söker jobbet och varför just du passar så bra för det.

6 Avsluta på ett snyggt sätt. Skriv inte ”hej då” eller någon annan artig hälsningsfras på slutet av ditt personliga brev. Avsluta med en uppmaning. ”Om ni söker en självgående person med driv och bra meriter ser jag gärna fram emot att träffa er och berätta mer om mig själv”. Den indirekta uppmaningen att dom ska kalla just dig till intervju är viktig och sätter sig i arbetsgivarens undermedvetna. Om du söker ett jobb som inte är utannonserat förväntas inte arbetsgivaren ringa upp, då kan du själv ta på dig det och visa framfötterna. Avsluta med ”jag ringer er om en vecka” eller ”jag tar gärna ett lunchmöte där jag kan berätta mer om mig själv”.

Bli medlem gratis