Bli stark på jobbet - 5 träningstips som du kan göra på jobbet - CV-mallen

Bli stark på jobbet – 5 träningstips som du kan göra på jobbet

Känner du av besvär som dålig hållning, musarm, problem med rygg och nacke eller dålig arbetsställning? Blir du stressad av långa arbetsdagar och känns det svårt att klämma in tid […]

Bli stark på jobbet – 5 träningstips som du kan göra på jobbet

Känner du av besvär som dålig hållning, musarm, problem med rygg och nacke eller dålig arbetsställning? Blir du stressad av långa arbetsdagar och känns det svårt att klämma in tid för träning i den redan fullbokade kalendern?
Du kan lösa dessa problem genom vardagsträning. Du kan cykla till jobbet eller ta en promenad hem efter jobbet. Du kan träna på morgonen innan jobbet eller att gå på träningspass på lunchen, men i en redan stressig vardag kan detta kännas för hektiskt.
Så varför inte prova att röra på dig mer och träna när du jobbar? Det behöver inte handla om svettiga träningspass utan mer om effektiva rörelser som du kan göra vid skrivbordet. Gör du övningarna tillräckligt ofta blir de en del av din dagliga rutin som kommer ge dig mer styrka och smidighet.

Ställ dig upp och jobba

Om du har ett höj- och sänkbart skrivbord ska du använda det. Genom att stå upp och jobba får du bättre hållning och du håller igång ämnesomsättningen. Är du ovan kan du börja med korta stunder under dagen; kanske 15 minuter efter lunchen för att öka tiden stegvis. Föreslå för dina kollegor att ni ska börja ha möten ståendes istället för sittandes och utvärdera sedan hur det känns.

Promenera och använda trappor

En bra vana kan vara att ta en promenad på lunchrasten. Det behöver inte vara en lång promenad, det är bättre med en kort promenad än ingen alls. Promenader gör dig piggare och gladare. Ta med dig några kollegor på promenaden så kan ni passa på att prata om annat än jobbet också. Ytterligare ett tips är att ta trappor istället för hissen. Det kan kännas utmanande i början men du kommer bli överraskad över hur snabbt du kan bygga upp din kondition.

Tänk på din hållning

Ställ in din arbetsstol, skrivbordet och skärmen på datorn så att de passar just dig. Tänk på att dra in hakan och sträcka på dig när du sitter vid skrivbordet. Om du upplever belastning på rygg och axlar så kan du köpa speciella kuddar som du enkelt fäster på stolen för att sitta bättre eller hållningsstöd som stabiliserar axlarna.

Ställ in påminnelser för att ta pauser

Det är viktigt att ta regelbundna pauser – och om du arbetar koncentrerat är det förmodligen bäst att ställa in påminnelser för när det är dags att röra på dig. En gång i halvtimmen är det lagom att du reser dig från stolen och tar en bensträckare. Drick lite vatten, gå och prata med en kollega eller prova följande övningar.

Fyra enkla övningar som kan utföras på jobbet

Jägarvila

Ställ dig med ryggen mot en vägg och glid ner till en sittande position. Sitt på detta sätt i en minut och varför inte utmana kollegorna om vem som kan sitta längst?

Armhävningar

Armhävningar fungerar utmärkt att göra lutandes mot ett bord. Ju högre upp från golvet du gör de, desto enklare blir de. Gå ner långsamt i armhävningarna och upp fort – och glöm inte att hålla bålen stabil.

Stå på ett ben

Balansen är viktig att träna – om det känns konstigt att stå på ett ben kan du istället testa att lyfta ett ben i taget i 10 sekunder när du sitter vid skrivbordet. Det är en rörelse som är lite mer diskret men som ändå aktiverar musklerna.

Svinga med armarna:

Börja med att värma upp genom att rulla axlarna och rotera handleder. Gör sedan större och större rörelser med armarna för att till sist svinga de fullt ut.

Stretch

Vårt sista tips handlar om stretchning för att hålla musklerna mjuka samt öka energinivån och syresättningen till hjärnan. Om du har problem med exempelvis nacke eller rygg bör du konsultera med en sjukgymnast innan du stretchar.
Ställ dig upp och mjuka upp nacken genom att långsamt vrida huvudet fram och bak och åt sidorna. Dra upp axlarna mot öronen och släpp ner de igen samt rulla de bakåt och framåt för att få igång blodcirkulationen. Spreta med fingrarna i några sekunder och knyt sedan nävarna i ytterligare några sekunder. Sätt dig på en stol och luta dig fram och ner mot golvet. Prova att nå dina fötter och känn hur det stretchar i baksidan av låret.

Innehållsförteckning
  Fler artiklar om: Nyheter

  Prova vår professionella CV-byggare

  Fler artiklar som denna
  Sveriges bästa arbetsgivare enligt anställda år 2023
  Sveriges bästa arbetsgivare enligt anställda år 2023

  Året 2023 har varit en utmanande period för Sveriges arbetsmarknad med skenande inflation, höjda räntor och ökande arbetslöshet. I oktober ligger arbetslösheten i Sverige på 7,4%, och säsongsanpassade och utjämnade […]

  Bristyrken
  Bristyrken

  Behöver du välja utbildning snart? Då kan det vara bra att ha koll på vilka yrken det kommer finnas jobb inom de närmaste åren när du ska skapa en framtid […]

  Sveriges bästa universitet
  Sveriges bästa universitet

  Går du i tankarna om att börja plugga? Kanske tar du snart studenten, eller har jobbat ett par år och nu är det dags att börja tänka på vad du […]