Mallar som ger ett snyggt CV på nolltid

Ett snyggt cv imponerar när du söker jobb

Det råder idag hård konkurrens på arbetsmarknaden och det är viktigare än någonsin att sticka ut och ha ett snyggt CV för att fånga rekryterares uppmärksamhet. Men hur gör man […]

Ett snyggt cv imponerar när du söker jobb

Det råder idag hård konkurrens på arbetsmarknaden och det är viktigare än någonsin att sticka ut och ha ett snyggt CV för att fånga rekryterares uppmärksamhet. Men hur gör man det? Nedan har vi sammanfattat vad tre olika rekryterare anser vara viktigast i en ansökan samt hur du gör för att skapa ett snyggt CV man kommer ihåg.

I en intervju med den digitala tidningen Metro har tre olika rekryterare berättat att de uppskattningsvis endast lägger 15 till 30 sekunder på att se över inkomna CV:n. Det är alltså så kort tid de använder för att skapa en uppfattning av alla sökande. Liza Råstedt, en av de intervjuade, menar att en snygg layout är särskilt viktigt då det är det första intrycket ett CV ger. Hon fortsätter med att säga att ifall man inte lagt tid på att skapa en god layout ger det en tydlig signal om att man saknar engagemang, vilket är till nackdel för den sökande.

För att vara framgångsrik i ditt jobbsökande är det viktigt att ha ett tydligt och välstrukturerat CV, men precis som Liza säger är det första en rekryterare uppfattar designen och utseendet och därför är det viktigt att ha ett snyggt CV som sticker ut från mängden.

Hur ser ett snyggt CV ut?

Vi brukar säga att ett snyggt CV är det som sticker ut lagom mycket från andra ansökningar samt har en enkel struktur och inte är för plottrigt. Det är vanligt att CV:n blir röriga och för långa just för att den sökande inte kan avgöra vad arbetsgivaren letar efter. Viveka Brydbo, även hon intervjuad av Metro, menar att det är viktigt att lyfta fram viktiga egenskaper du har som passar med den tjänst du söker. Om du är osäker är ett tips från Viveka att ringa upp arbetsgivaren och fråga direkt om de tre viktigaste sakerna de söker efter, koppla det till egna egenskaper och lyft fram dem på ett tydligt sätt i ditt CV. Kajsa Angerdal Skoglund, också intervjuad av Metro, lägger även hon stor tyngd på hur viktigt det är att anpassa CV:t efter den tjänst man söker. Hon säger att det är lätt att se ifall det ärett allmänt och ”massproducerat” CV. Hon uppskattar ifall hon på ett enkelt sätt kan se att det är just den tjänst hon rekryterar för som den sökande faktiskt vill till.

När ditt CV är anpassat efter tjänsten du söker kan du fokusera på layouten. För rekryteraren kommer designen att återspegla den sökande och därför är det viktigt att ha ett CV du känner dig visuellt nöjd med. Precis som med att det är viktigt att anpassa innehållet efter tjänsten du söker gäller detsamma för designen. Om du söker jobb hos en webbyrå kanske de uppskattar en mer kreativ layout än vad en bank gör. Enkla sätt att få din design att sticka ut och ha en snygg layout är att använda dig av accentfärger, ha en proffsig bild samt se till att den är luftig och lättläst.

Förutom en snygg design är det också viktigt att ditt CV är så pass avskalat att arbetsgivaren snabbt och tydligt kan se dina erfarenheter, kunskaper och varför just du passar för jobbet. I ditt CV kan du ha någon mening eller så som sticker ut, t.ex. om du har ett annorlunda intresse eller hobby som gör att du blir lättare att komma ihåg. Banta ned ditt CV så att det har så lite, men viktig information som möjligt. Gå istället in mer i detalj på saker när du skriver personligt brev. Försök att komma ihåg att du endast har några få sekunder på dig att imponera.

Gör det enklare med en CV-mall

Ett enkelt sätt att skapa ett snyggt CV är att använda sig av en färdig CV-mall. En stor fördel med detta är att du slipper tänka och lägga onödig tid på layouten och kan istället fokusera på att skriva det perfekta CV:t. Du har fortfarande kvar valmöjligheten att anpassa ditt CV så att det passar dig och din personlighet, du kan bland annat välja vilken information som ska vara med men också göra mindre designändringar så att din personlighet syns igenom. Om du i framtiden vill byta till en annan CV-mall så kan du på ett enkelt sätt göra det utan att förlora något innehåll.

Kombinera med ett lika snyggt personligt brev

Förutom färdiga CV-mallar finns det även kostnadsfria mallar för personligt brev som du enkelt matchar med ditt CV. Precis som med CV finns det en risk att skriva ett personligt brev som anses vara plottrigt eller sakna viktiga delar. I ett personligt brev är det viktigt att du har en slagkraftig inledning och avslutar ditt personliga brev med en tydlig förväntan på uppföljning för att bli ihågkommen. Men precis som med CV är det allra viktigaste att du anpassar det efter tjänsten du söker.

Viktigt att komma ihåg är att det inte behöver vara en jobbig process att skriva ett snyggt CV, det finns idag verktyg som hjälper dig att göra det till en enkel resa där du kan fokusera på de delar som i slutändan är det viktigaste för arbetsgivaren – innehållet.

Vilka mallar är snyggast

Det är som sagt väldigt olika vilken mall som passar bäst när du söker jobb. Du måste anpassa ditt cv till det jobb som du söker. Men vi har listat några av de mallar som vi på cv-mallen.se rekommenderar nedan för olika branscher. Första är för marknadsförare, den andra är för jurister och den tredje är för reseledare.

Stort lycka till med ditt jobbsökande önskar vi på CV-mallen!

Innehållsförteckning
  Fler artiklar om: Nyheter

  Prova vår professionella CV-byggare

  Fler artiklar som denna
  Sveriges bästa arbetsgivare enligt anställda år 2023
  Sveriges bästa arbetsgivare enligt anställda år 2023

  Året 2023 har varit en utmanande period för Sveriges arbetsmarknad med skenande inflation, höjda räntor och ökande arbetslöshet. I oktober ligger arbetslösheten i Sverige på 7,4%, och säsongsanpassade och utjämnade […]

  Bristyrken
  Bristyrken

  Behöver du välja utbildning snart? Då kan det vara bra att ha koll på vilka yrken det kommer finnas jobb inom de närmaste åren när du ska skapa en framtid […]

  Sveriges bästa universitet
  Sveriges bästa universitet

  Går du i tankarna om att börja plugga? Kanske tar du snart studenten, eller har jobbat ett par år och nu är det dags att börja tänka på vad du […]