Ultimata guiden för att skriva personligt brev - Allt du behöver veta
Hem > Blogg > Allt du behöver veta för att skriva ett personligt brev

Allt du behöver veta för att skriva ett personligt brev

Vad är ett personligt brev

Ett personligt brev skickar du tillsammans med ditt CV när du söker ett jobb. Det personliga brevet är en närmare beskrivning av dig själv där du ska förklarar varför just du är rätt person för jobbet du söker. Det är viktigt att ditt personliga brev och CV är utformade för tjänsten du söker och kompletterar varandra. Nedan ger vi dig dom viktigaste tipsen för att skriva ett perfekt personligt brev.

Hur skriver du ett personligt brev

Inledning

Ett personligt brev innehåller mycket text och för att man ska orka läsa allt krävs det att du fångar läsarens intresse direkt. Inled därför ditt personliga brev med att förklara varför du tycker att jobbet du söker är intressant. Därefter beskriver du sammanfattat varför just du är den perfekta kandidaten för jobbet.

Mer information och en röd tråd

Efter inledningen kan du berätta mer om dig själv och din bakgrund. Det är viktigt att du bygger upp ditt personliga brev som en historia där man kan följa en röd tråd och se att du har haft ett klart och tydligt mål med dina tidigare erfarenheter som leder fram till jobbet du söker.

Knyt sedan ihop säcken och förklara hur du ser att jobbet du söker kommer fortsätta komplettera din röda tråd och hur du ser dig utvecklas i rollen och är redo att växa i företaget.

Avsluta på ett snyggt sätt

Avsluta ditt personliga brev med en ledande fras där du tar kommandot och inte ger rekryteraren en chans att inte svara dig. Exempelvis kan du skriva ”Jag kommer gärna förbi och berätta mer om mig själv och hur jag kan komplettera ert team. Jag väntar på att höra från er.”

Det är viktigt att du uttrycker dig professionellt men försök samtidigt att ha en avslappnad ton i ditt personliga brev och skriv från hjärtat. En arbetsgivaren vill hellre ha en genuin person än någon som försöker vara någon annan.

Anpassa ditt personliga brev för jobbet

Ditt personliga brev måste vara anpassat för varje jobb du söker. Du kan alltså inte ha ett ”standard”-personligt brev som du bara byter titel på för alla jobb du söker. Ta dig en titt på våra personligt brev mallar, där hittar du även riktiga exempel på hur du skriver ett personligt brev och mycket mer.

Rekryterare och arbetsgivare är inte dumma, dom ser direkt om ditt personliga brev är skrivet för tjänsten dom annonserar eller inte. De kan allt om jobbet som annonseras och din uppgift är att visa dom att du är det bästa alternativet för att tillsätta platsen.

Det bästa knepet för att få ett personligt brev som är intressant för arbetsgivaren att läsa är att försöka att lista ut vilka arbetsuppgifter som kan ingå i jobbet. Därefter ger du exempel på hur på hur bra du är på dessa arbetsuppgifter.

Hur långt ska ett personligt brev vara

Beroende på vem du frågar kommer du få olika svar. Vissa vill att det ska vara väldigt kort, andra ser gärna att det ska vara minst en A4. Mitt råd är att utgå ifrån vad man själv tycker. Tycker du att det skulle vara intressant att läsa en utförlig beskrivning om en person på en hel A4 eller skulle du hellre få en kort, men innehållsrik beskrivning, av varför en person är perfekt för positionen som ska tillsättas? Välj det alternativ som du tycker är lämpligast och utgå från det.

Personligen tycker jag att det korta alternativet är mest intressant och om jag vill veta mer om personen blir jag tvungen att kalla till intervju. Vilket är målet med ett personligt brev.

Utseendet på ett personligt brev

Inna du blivit kallad på intervju och kan visa upp dig är ditt  CV och ditt personliga brev är det enda som kan tala om för arbetsgivaren vem du är. Därför är det viktigt att både ditt CV och personliga brev har ett matchande och snyggt utseende.

Några viktiga saker att tänka på när du skriver personligt brev. 

  • Stavning och grammatik är A och O. Finns det stavfel i ditt personliga brev åker det i papperskorgen direkt hur bra innehållet än är.
  • Låt andra läsa ditt personliga brev innan du skickar det för att få konstruktiv kritik. Jag vet att ett personligt brev är privat och att du lämnar ut dig i det. Men det är tyvärr omöjligt att ge sig själv kritik.
  • Vill du ha bild i ditt personliga brev eller CV? Se då till att det är en professionell porträttbild med neutral bakgrundsfärg där du är propert klädd. Tips kan vara att gå in på Linkedin och söka på framgångsrika affärsmän/-kvinnor för att få inspiration.
Vill du få ett professionellt CV? Testa vår CV tjänst Skapa ditt nya CV

Några av våra CV mallar

Relaterade artiklar

Så gör du något åt din stressiga situation på jobbet

Jobbsökande och minderårig?