Trött på jobbet? 5 tecken på att det är dags att göra något åt saken - CV-mallen

Trött på jobbet? 5 tecken på att det är dags att göra något åt saken

De flesta av oss tycker förmodligen någon gång att det kan bli tråkigt på jobbet. Arbetsuppgifterna känns meningslösa, du kanske är stressad eller saknar lust att trängas bland andra pendlare […]

Thomas Gustafsson
Thomas Gustafsson
Skribent CV-mallen.se
Trött på jobbet? 5 tecken på att det är dags att göra något åt saken

De flesta av oss tycker förmodligen någon gång att det kan bli tråkigt på jobbet. Arbetsuppgifterna känns meningslösa, du kanske är stressad eller saknar lust att trängas bland andra pendlare på väg till jobbet. Det är tillåtet att känna så här ibland för det finns få jobb som är tillfredsställande hela tiden, eller hur?
Men om du gång på gång tycker att det tar emot att åka till jobbet så bör du, för din egen men även för andras skull, försöka göra något åt situationen. Men hur vet du egentligen när det är dags att ta dina upplevelser och känslor på allvar?

1. När arbetslusten har försvunnit

Det är ovanligt med arbeten som känns roliga hela tiden. Men eftersom vi spenderar så mycket tid på arbetet så bör vi åtminstone trivas, eller hur? Om du inte längre hoppar av glädje varje måndagsmorgon är det dags att fundera på varför. Att klaga över för långa möten och för korta fikapauser skapar dålig stämning – både för dig och för dina kollegor.
Ta först reda på var problemet ligger
Du måste ha lust att vilja göra arbeta men du måste inte älska det hela tiden. Har du svårt att hitta de där speciella stunderna då det är roligt är det dags att tänka om. Fundera på vad som lockade dig att söka dig till ditt nuvarande jobb. Var det kanske lönen, kollegorna eller arbetsuppgifterna? Vad har hänt som fått dig att trivas mindre? När du tagit reda på var problemet ligger så har du kommit ett steg närmare till att faktiskt kunna göra något åt saken.

2. När jobbet inte längre känns utmanande

Ett tecken på understimulation kan vara att man kan göra sitt jobb i sömnen . Därför gäller det att aktivt söka sig till nya utmaningar. Om du gör ett bra arbete, kanske till och med för bra, men samtidigt inte ser någon möjlighet till utmaning så behöver du en förändring.
Prata med chefen om alternativa möjligheter
Börja med att berätta om din situation för din chef som förhoppnings är mer förstående än du tror. Sammanfatta vad du lärt dig på din nuvarande position och för en diskussion om vilka möjligheter som finns för dig. Du kanske kan byta avdelning eller prova andra arbetsuppgifter eller skulle kanske en vidareutbildning ge dig nya kunskaper som gör jobbet mer stimulerande?

3. När din hälsa påverkas negativt

Din fysiska och psykiska hälsa bör tas på allvar. Det händer de flesta av oss att man känner sig trött och mentalt utmattad – men om det pågår under en längre tid så är det kroppens sätt att berätta att en förändring måste ske. Om du ofta får huvudvärk, problem med magen, blir förkyld, sover dåligt på nätterna eller grubblar över arbetet bör du kontakta en läkare.
Sök rådgivning och planera långsiktiga åtgärder
Stress och känslomässiga förändringar påverkar alla på olika sätt. Prata med chefen och kollegorna, boka en tid hos läkaren och gör en långsiktig plan för att undvika utbrändhet. Det är bättre att göra det i tid än att låta det gå så långt att du går till slut går in i väggen.

4. När du känner dig förbisedd och din självkänsla tar stryk

Om du ständigt arbetat hårt för att få uppskattning eller om du trots ansträngningar inte blir befordrad kommer ditt självförtroende påverkas. En bra chef ser sina anställdas potential och
ger beröm men glöm inte att chefer också bara är människor. Be om feedback och leta efter nya karriärmöjligheter
Personer som känner sig själv väl ligger ett steg före. Fråga därför vänner och kollegor om egenskaper de uppskattar hos dig. Lär känna dig själv genom att ta reda på varför du reagerar som du gör. Om du och din chef är eniga om att det inte finns några utvecklingsmöjligheter för dig på din nuvarande arbetsplats så är det dags för dig att gå vidare.

5. När ditt jobb inte längre spelar någon roll

Du vill kunna komma hem efter jobbet och känna att du gjort ett bra arbete som har en betydelse. Om du känner att just du och ditt arbete inte spelar någon roll eller att det du anställdes för att göra nu är färdiggjort så är det dags att se dig om efter ett nytt arbete.
Våga säg upp dig i tid innan du blir mer olycklig
Det är inte bara du själv som drabbas om du stannar kvar i en anställning som gör dig ledsen, utan även din arbetsgivare. Känner du därför att du bör byta jobb så låt det inte ta längre tid än nödvändigt – våga istället fatta ett beslut och agera utifrån det. Om du är redo att gå vidare är det bättre att du är ärlig med det än att fortsätta kämpa på och riskera att bli mer olycklig.

Prova CV-mallen.se i ditt jobbsökande

Om du känner igen dig i dessa situationer så är det troligtvis dags att söka ett nytt jobb. Våga lyssna på magkänslan och testa dig fram till något som känns bra. Skapa ett konto på CV- mallen.se, lägg in dina uppgifter och sätt igång med jobbsökandet!

Innehållsförteckning
  Fler artiklar om: Skriva cv

  Prova vår professionella CV-byggare

  Fler artiklar som denna
  Så kan du använda humor i ditt personliga brev
  Så kan du använda humor i ditt personliga brev

  Skapa intresse hos arbetsgivaren genom att använda humor i ditt personliga brev. Det är avväpnande och kommer göra att du blir kallad på fler intervjuer.

  15 snabba tips för ett mer innehållsrikt CV
  15 snabba tips för ett mer innehållsrikt CV

  Vill du vässa ditt CV lite extra och lägga till nytt intressant innehåll? Vi har tagit fram 15 punkter som ger dig nya infallsvinklar och förhoppningsvis lite nytt material till ditt CV. Många delar har du kanske redan men i ditt CV. Men det finns alltid potential till att förfina styckena och göra dom än mer relevanta.

  Damma av ditt gamla CV med dessa snabba knep
  Damma av ditt gamla CV med dessa snabba knep

  Har ditt CV legat och skräpat några år utan att få den omsorg det förtjänar? Oroa dig inte, du är inte ensam. CV:t används i regel när vi söker jobb och sedan blir det ofta liggande utan att uppdateras. Men så plötsligt blir det dags att börja söka jobb igen och det gamla CV:t behöver dammas av. Här följer 10 snabba tips för dig som letat fram ditt gamla CV och vill ge de en snabb uppfräschning.