Allt om fackföreningar och att vara fackansluten

Fackföreningar arbetar för dina intressen och rättigheter Fackföreningar, eller fackförbund, är organisationer där anställda inom ett visst yrke, en bransch eller en arbetsplats går ihop för att arbeta för sina […]

Thomas Gustafssons
Thomas Gustafssons
Skribent CV-mallen.se
Allt om fackföreningar och att vara fackansluten

Fackföreningar arbetar för dina intressen och rättigheter

Fackföreningar, eller fackförbund, är organisationer där anställda inom ett visst yrke, en bransch eller en arbetsplats går ihop för att arbeta för sina gemensamma intressen, rättigheter och villkor på jobbet. Föreningarna har inflytande i arbetsmarknaden och politiken men hjälper även dig som enskild anställd.
Enligt Statistiska Centralbyrån (SCB) så var år 2016 70% av anställda i åldrarna 16-64 år, som har anställning som huvudsaklig sysselsättning, medlem i en fackförening eller företagsorganisation.
FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna nämner rätten att gå med i ett fackförbund. Du kan enligt deklarationen inte tvingas att gå med i, men inte heller tvingas att avsluta ditt medlemskap i en fackförening. Du får inte heller diskrimineras på grund av ditt medlemskap i en fackförening.

Erbjuder kollektivavtal, förhandlingshjälp och professionellt stöd

Kort sammanfattat kan man säga att föreningarna arbetar för sina medlemmars intresse och utövar inflytande över vad som händer i samhället när det gäller arbetsmarknaden. De gör det möjligt för sina medlemmar att få sina röster hörda på arbetsplatsen. Genom fackföreningar kan du få professionellt stöd, vägledning och förhandlingshjälp i din arbetssituation.
Din arbetsgivare och fackföreningen tecknar tillsammans ett skriftligt kollektivavtal som bland annat reglerar löner och anställningsvillkor. Som fackmedlem blir du automatiskt ansluten till kollektivavtalet och kan själv göra dina rättigheter hörda när det exempelvis gäller din lön, arbetstider, arbetsmiljön och avtal.
Om du drabbas av arbetskonflikter eller känner dig orättvist behandlad kan facket gå in och hjälpa dig. Många fackförbund kan ge dig rättshjälp och juridisk rådgivning vid tvister mot arbetsgivaren. Fackförbunden kan även organisera strejker om det inte går att få till en lösning som främjar medlemmarna.

Det som ingår i ett medlemskap varierar mellan olika fackförbund

Som medlem kan du ta del av kollektivavtal som bland annat underlättar för dig vid löneförhandlingar. I allmänhet ger kollektivavtalet dig större chans till högre lön och mer humana villkor än om du skulle försöka förhandla själv. Genom ett fackförbund kan du också få tillgång till statistik, coachning och de bästa argumenten inför lönesamtal.
Fackföreningarna vill att du ska må bra och trivas på ditt jobb. Därför erbjuder de förmånliga hälso- och sjukvårdsinsatser till sina medlemmar som inte kostar något extra. Det kan handla om kostnadsfri sjukvård, rehabilitering eller tandläkarförsäkring.
Du kan även få stöd och vägledning i ditt jobbsökande. Fackförbunden kan erbjuda rådgivning och mentorsprogram och ge feedback på dina ansökningshandlingar för att hjälpa dig i din karriär. Du kan även söka stipendier för utbildnings- och fortutbildningstillfällen samt få hjälp med finansieringen av kurslitteratur och materialkostnader.
Genom din fackförening kan du få andra sorters rabatter och erbjudanden. Många fackförbund samarbetar med försäkringsbolag och kan därmed erbjuda försäkringspaket billigare. Du kan teckna en inkomstförsäkring som kompletterar a-kassan och ger dig extra pengar om du blir arbetslös. Inkomstförsäkringen täcker nämligen upp skillnaden mellan a-kassan och din nuvarande lön vilket gör att du slipper oroa dig för din ekonomi när du söker jobb. Även
rådgivning kring pensionsfrågor samt erbjudanden om billigare bolån, el-avtal och spännande evenemang kan erbjudas för fackmedlemmar.

Därför bör du bli medlem i en fackförening

När vi strävar efter ett gemensamt mål tillsammans har vi betydligt mer makt än om vi försöker nå målet var för sig. Genom att bli medlem i en fackförening så stärker du den fackliga rörelsen i Sverige, du ger den vanliga anställda mer makt på arbetsmarknaden och du är även med och påverkar opinionen. Som fackligt ansluten har du större möjlighet att påverka förhållandena och villkoren på din arbetsplats på ett helt annat sätt jämfört med om du inte vore medlem.
Om du är nyfiken på fackföreningar och funderar på att gå med i en så rekommenderar vi dig att börja med att ta reda på vilka föreningar som finns på din arbetsplats och inom din bransch. Det finns många att välja mellan så jämför dem med varandra och ta reda på vad som ingår i medlemsavgiften.
Många fackföreningar erbjuder ett kostnadsfritt prova på-medlemskap för att du ska kunna utvärdera medlemskapet innan du bestämmer dig för vilken förening du vill ansluta dig till. Detta gäller också för dig som inte är anställd utan istället driver eget företag. Studenter som blir medlemmar har ofta en lägre medlemsavgift men får ändå samma villkor som anställda.

 

[article_usp2]

Innehållsförteckning:
  Fler inlägg om: Skriva cv

  Tack!

  Betyg: 4.2 från 30 personer som har betygsatt denna

  Skrivet av

  Thomas Gustafssons
  Thomas Gustafssons
  Thomas Gustafsson har arbetat på CV-mallen sedan 2015 och har en gedigen erfarenhet kring CV skrivande. Thomas är ofta ute och föreläser om jobbsökande och CV-skrivande på diverse institutioner.

  Testa vår professionella CV byggare

  Fler artiklar som denna