Skriva CV – Den ultimata guiden

Det är viktigt att ha ett välskrivet CV för att få jobbet du söker. I vår artikel hjälper vi dig igenom hela processen för att skriva ett CV så att du får ett så bra och intresseväckande CV så att du kommer vidare till nästa steg i jobbsökare processen som är arbetsintervjun. Vi kommer även ge dig unika CV tips som gör att ditt CV kommer sticka ut.

Thomas Gustafssons
Thomas Gustafssons
Skribent CV-mallen.se
Skriva CV – Den ultimata guiden

Det är ingen enkel uppgift att skriva ett CV. Oberoende om du ska skriva ett CV som student eller om du ska uppdatera ditt gamla CV kan det vara förvirrande och svårt. För att hjälpa dig på traven har vi tillsammans med våra professionella rekryterare skrivit ihop en fullständig guide åt dig där du får all information du behöver för att skriva ett CV som ger dig drömjobbet. Detta så att du slipper huvudvärken att försöka googla dig fram till rätt informationen i djungeln av artiklar som finns på nätet.

Vi har valt att dela upp vår guide i olika avsnitt så att du enkelt kan hoppa över de delar som du känner dig säker på och fokusera på det som du har svårt med. Du har en innehållsförteckning till höger där du enkelt kan klicka på den rubrik som du vill läsa mer om.

Med detta sagt önskar vi dig lycka till och vi är säkra på att du, med hjälp av vår guide, kommer få ett bra CV som gör att du blir kallad till fler intervjuer.

Vad är ett CV och vad står CV för

CV är en förkortning av ordet ”curriculum vitae” vilket är latin och betyder ”levnadslopp”. Ditt CV är alltså en historisk beskrivning av ditt yrkesverksamma liv. Med yrkesverksamma liv menar vi din skolgång samt dina arbetslivserfarenheter.

I Sverige använder man ofta ordet CV synonymt med ”meritförteckning” eller det engelska ordet ”resume”. Detta är fel då en meritförteckning är en kort listning av dina arbetslivsmeriter. Ett CV är ett mer informativt dokument som kan innehålla kortare beskrivningar av dina arbetslivserfarenheter, utbildningar m.m.
Med detta sagt är det viktigt att poängtera att ditt CV inte ska innehålla för mycket information och ska hållas kort. Det är ofta här förvirring uppstår då ”hålla kort” och samtidigt vara ”informativt” kan vara lite motsägelsefullt. Men oroa dig inte för mycket för det just nu. Vi kommer förklara detta mer ingående nedan och du kommer få en bra förståelse kring hur allt hänger ihop.

Varför är det viktigt med ett bra CV

Det viktigaste som finns för att orka göra något är att förstå varför man gör det man ska göra. När det gäller ditt CV så är anledningen till att du ska lägga ner tid på det och skriva ett så bra CV som möjligt för att det är det första som rekryteraren eller arbetsgivaren kommer se. Det är här du blir introducerad för arbetsgivaren och din möjlighet att ge ett första intryck. Om ditt CV är slarvigt skrivet så kommer arbetsgivaren tyvärr gå vidare med andra kandidater hur trevlig och bra du än är på jobbet som du söker. Det är också viktigt att ditt CV ser bra ut och har rätt struktur. Strukturen gör att ditt CV blir lättläst vilket är viktigt då en rekryterare vill kunna ögna igenom ett CV snabbt och lätt hitta rätt information. Utseendet på ditt CV gör att det sticker ut och skapar intresse hos rekryteraren direkt när han eller hon ser det. Detta detta är varför det är viktigt med ett bra CV.

Tre steg till ett bra och välskrivet CV
Tre steg till ett bra och välskrivet CV

Hur ska ett cv se ut

Rekryteraren får en hög med CV:n på sitt bort och börjar gå igenom dom. De flesta CV:na är skrivna i word och är bara svart text på ett vitt papper. Eftersom det är många CV:n så lägger rekryteraren bara någon sekund på varje CV och vissa tittar han knappt på. Plötsligt ser rekryteraren ett CV som har en unik design som sticker ut från mängden.

Fråga: Hur kommer rekryteraren reagera på detta CV som sticker ut från alla andra CV?

Svar: Rekryteraren ögon kommer automatiskt dras till CV:t och ett intresse kommer skapas. Rekryteraren kommer läsa CV:t och lägga ner mycket mer tid på det än dom andra. Grattis du har nu fångat rekryteraren intresse!

Slutsats: Utseendet på ditt CV är viktigt för att fånga uppmärksamhet. Om du inte är duktig på design eller vill spara tid så rekommenderar vi att du använda dig av en CV mall för att få ett CV som sticker ut.

Struktur

Arbetsgivaren är nu nyfiken på vad ditt CV som sticker ut innehåller och börjar läsa det. Eftersom en rekryterare enbart lägger ner mellan 3 – 30 sekunder på ett CV så är det viktigt att det är lättläst. Om du inte läst på hur du ska strukturera ett CV så kommer arbetsgivaren ha svårt att hitta relevant information i ditt CV. Detta gör att han/hon inte kommer hitta rätt information på 30 sekunder.

Fråga: Vad händer om ditt CV inte är väl strukturerat?

Svar: Rekryteraren kommer ha svårt att hitta rätt information i ditt CV när han/hon ögnar igenom det. Detta kan göra att ditt CV hamnar i papperskorgen.

Slutsats: Strukturen på ditt CV är viktig eftersom rekryteraren snabbt måste kunna hitta intressant och relevant information i ditt CV.

Innehåll

Om du inte lagt ner tid på innehållet i ditt CV kommer detta synas. Rekryteraren kommer direkt kunna se om ditt CV är slarvigt skrivet eller om det finns stavfel.

Fråga: Vad händer om rekryteraren hittar ett stavfel i ditt CV?

Svar: Du kommer inte gå vidare i processen och bli kallad till intervju. Det spelar tyvärr ingen roll hur fint och välstrukturerat ditt CV är om innehållet inte håller bra kvalitet.

Slutsats: Lägg ner tid på innehållet i ditt CV! Låt kompisar och familjevänner läsa igenom ditt CV och rätta det och komma med feedback.

Förhoppningsvis har ovanstående punkter gett dig en bättre förståelse kring varför det är viktigt att lägga ner tid på att skriva ett så bra CV som möjligt. Perfekt, låt oss gå vidare!

Hur skriver man ett cv 

I ditt CV beskriver du dina personliga egenskaper, tidigare erfarenheter, utbildningar samt unika kunskaper som är extra relevanta för jobbet du söker. Du behöver alltså inte ta med alla dina tidigare erfarenheter i ditt CV utan bara de som är relevant för jobbet. Därför måste du anpassa ditt CV för jobbet du söker för att öka dina chanser att gå vidare i processen.

Ett CV består av ett antal olika sektioner med rubriker där vissa måste vara med i ett CV och andra kan man ha med om man vill. Följande rubriker måste finnas med i ett cv:

Utöver dessa kan du lägga till ytterligare rubriker i ditt CV för att göra ditt CV mer informativt och ge arbetsgivaren en bättre bild av vem du är. Dessa rubriker är.

Ditt CV kan alltså innehålla ett stort antal rubriker beroende på hur du känner för att utforma ditt CV och vad du vill ta med. Vi kommer gå igenom de olika rubrikerna nedan samt vilken information de ska innehålla.

Personinformation

Vad är personinformation? Det är ditt namn, kontaktuppgifter (mail och telefonnummer), din ålder och vart du bor. Det är inte mer avancerat än så. Det enda du ska tänka på är att dina personuppgifter finns med högst upp på ditt CV.
Du behöver inte ha med själva rubriken ”personuppgifter” i ditt CV. Men i vissa fall kan det vara bra att ha med rubriken i ett CV för att förtydliga strukturen i CV:t.

Personuppgifter-cv-mall


Ovanstående CV är ett perfekt exempel på ett väl strukturerat CV som har rubriken ”personuppgifter”. Samtidigt finns kontaktuppgifterna även lättillgängliga högst upp på CV:t. Om du vill använda CV:t så kan du skapa ett konto på cv-mallen.se.

Titel

Alla våra CV mallar har möjligheten att skriva ut en titel i ditt CV. Denna titel är inte standard utifrån de normer som finns kring CV skrivande men vi anser att det är ett bra sätt att få dig att sticka ut och ger dig möjligheten att snabbt beskriva för arbetsgivaren vem du är.
Titeln i ditt CV kan du använda på det sätt som du tycker passar dig bäst. Söker du, exempelvis, jobb som ekonomiassistent kan du antingen skriva ”Ekonomiassistent” som titel på ditt CV för att förtydliga att du söker just det jobbet. Alternativt kan du skriva något som får dig att sticka ut och skapar ett intresse som ”Sveriges kanske vassaste ekonom”. Som du ser kan du använda CV titeln lite som du själv vill och tycker är bra. Vi har frågat ett stort antal rekryterare om just titel i CV:t och alla tycker att det är en bra idé och något som är nytänkande.

Sammanfattning

Här kan du fylla i en kort sammanfattning kring din föregående karriär och vart du vill i framtiden. Du kan se detta avsnitt som en förkortad och extremt sammanfattad version av ditt personliga brev. Meningen med detta avsnitt är att ge arbetsgivaren en snabb sammanfattning av varför du är rätt person för jobbet. Du väljer själv om du vill ha med detta avsnitt i ditt CV. Om du väljer att ha med det bör du lägga ner tid på att få till en bra sammanfattning som är intresseväckande. Annars kan detta avsnitt verka negativt då ditt CV blir längre och inte så översiktligt. Här kan du läsa ett exempel på en bra sammanfattning som har en röd tråd gällande varför man söker jobbet.

Kort om mig

Här har du möjlighet att beskriva lite lättsam personlig information om dig själv. Exempelvis att du har en man eller fru och barn. Du kan ta upp någon hobby som du brinner för eller något annat intressant som kan fånga arbetsgivarens intresse. Men tänk på att hålla dig väldigt kort, helst bara några meningar. Du har möjlighet att berätta mer om dig själv på arbetsintervjun.

Utbildning

Du ska alltid ha med din utbildning i ditt CV. Åsikterna kring när i CV:t som de ska skrivas ut skiljer sig från rekryterare till rekryterare. Utifrån våra undersökningar ska dina utbildningar komma tidligt i ditt CV om du har en examen från högskola alternativt en Yh utbildning. Har du enbart gymnasieexamen kan du låta din utbildning komma efter dina arbetslivserfarenheter. Du behöver inte ha med din lägre utbildningar än gymnasiet.  

Håll avsnittet för utbildning så kort som möjligt. Skriv ut skolans namn, ditt program/linje och en eller två meningar som beskriver utbildningen om du tycker att det behövs.

Så skriver du ut en utbildningar på rätt sätt för att den ska bli lättläst
Exempel på beskrivning av en utbildning i ett CV. 

Arbetslivserfarenheter

Arbetslivserfarenheter är den viktigaste sektionen i ditt CV och ett avsnitt som du bör lägga ner mycket tid på. Det är här du har möjlighet att, redan i ditt CV, visa arbetsgivaren att du är rätt för jobbet och har den rätta erfarenheten. Därför är det viktigt att du skriver ut dina jobb på ett överskådligt sätt som är lättläst. Vi rekommenderar att du skriver ut företagsnamn, din titel, året du började och året du slutade samt en kort beskrivning av dina arbetsuppgifter.

Använd ett upplägg som ser ut såhär:

[Företagsnamn] [Startår – Slutår]
[Titel]
[Beskrivning]

Så skriver du ut en arbetslivserfarenhet på rätt sätt för att den ska bli lättläst
Bild. Exempel på hur en arbetslivserfarenhet kan se ut i ett CV

CV Tips – Arbetsbeskrivning

Försök att anpassa arbetsbeskrivningen så att dina arbetsuppgifter blir relevanta för det jobb du söker. Söker du jobb som Ekonomiansvarig och tidigare jobbat som ekonomiassistent så är det självklart att du har fått arbeta med bokföring. Därför behöver du inte beskriva det mer ingående utan försök istället att med en röd tråd beskriva vad du lärt dig som du nu kommer ha nytta av som ekonomiansvarig.

Sortering av arbetslivserfarenheter

Du kan välja att sortera dina jobb på tre olika sätt, kronologisk ordning, omvänd kronologisk ordning och icke kronologisk ordning.

Skriver du ut dina jobb i kronologisk ordning börjar du med ditt nuvarande jobb först och fyller på med dina tidigare jobb under.

Väljer du omvänd kronologisk ordning så har du ditt senaste jobb längst ner. Detta är inget som vi rekommenderar då dina minst intressanta jobb får mest exponering då dom hamnar högst upp i ditt CV.

Det sista alternativet, icke kronologiskt ordning, är ett bra alternativ om du har haft många olika jobb inom många olika områden där många av jobben inte är relevanta för just det jobb du söker. Här väljer du ut de jobb som är mest intressanta för jobbet du söker och skriver dom i ordning.

Exempel på hur man skriver äldre jobb i en punklista för att spara plats

Om du har en lång arbetslivserfarenhet med många olika jobb behöver du inte beskriva alla jobben i ditt CV. Detta för att spara plats i ditt CV samt för att underlätta för rekryteraren som ska läsa ditt CV. Om du exempelvis söker ett jobb som HR chef idag så är det oftast inte relevant för rekryteraren om du började din karriär 1998 som vaktmästare. Detta jobb, och alla andra äldre jobb, kan du istället lägga i en punktlista längst ner med årtal, företagsnamn och position under rubriken ”övriga jobb”.

Projekt & Certifiering

Under denna rubrik fyller du i de specialprojekt som du varit med och genomfört eller certifieringar som du vill lyfta fram i ditt CV. Här kan du ta ut svängarna lite gällande relevans mot jobbet du söker. Meningen med denna rubrik är huvudsakligen att visa på att du är en ambitiös person som gärna tar sig an krävande uppgifter. Exempel på en certifiering kan vara en säljutbildning som du gått. Exempel på ett projekt kan vara en speciell uppgift som du fick ansvara för, eller var med och löste, på en tidigare arbetsplats. Ett konkret exempel kan vara om du fått i uppgift att effektivisera ett arbetsuppgift och till följd av detta sparade företaget in tid.
Försök att vara kreativ här och tänk tillbaka på saker som du tidigare gjort som gör att du sticker ut från mängden och som kan vara intressanta att höra om från en arbetsgivares håll.

Kunskaper

Specialkunskaper-CV

Har du unika kunskaper som du vill lyfta fram i ditt CV så ska du använda dig av sektionen kunskaper. Här kan du punkta upp både mjuka och hårda kunskaper på ett lättläst sätt. Vill du visa din kunskapsnivå inom de olika områdena kan du göra detta genom att lägga till en siffra eller visualiserar det med ringar som är ifyllda som i ovanstående bild.

Detta är ett bra sätt att visa arbetsgivaren att du kan speciella saker som efterfrågas i jobbannonsen. Arbetsgivaren kan snabb se vad du är duktig på utan att behöva läsa mycket text. På bara en sekund kommer arbetsgivaren veta att du är duktig på exempelvis ”projektledning” eller om du är en ”lagspelare”.

Språk

I och med att vårt samhälle blivit allt mer globaliserat och många arbetsplatser blivit flerspråkiga, så har språk blivit en allt viktigare rubrik i CV:t. Som tur är har vi svenskar generellt bra kunskaper i engelska, vilket räcker mycket långt. Har du kunskaper i andra språk än svenska och engelska så kan det vara en stor konkurrensfördel för dig. 

Du listar dina språk i punktform, precis som med kunskaper. Sedan beskriver du vilken nivå varje specifik språkkunskap är på. Nivåerna är:

 • Grundläggande språkkunskaper
 • Flytande
 • Modersmål

Om du exempelvis talar och skriver engelska obehindrat, så kan du välja “flytande”. Kanske har du läst tyska på gymnasiet och pratar och förstår någorlunda – ja, då är det “grundläggande språkkunskaper du ska välja”. Modersmål är det språk du talat sedan du var barn.

Referenser

Här kan du antingen fylla i texten ”Referenser lämnas på begäran” alternativ att du fyller i namn på din referens, hans/hennes position och företag. Vi rekommenderar inte att du fyller i några kontaktuppgifter till dina referenser i ditt CV. Detta då du med största sannolikhet kommer skicka ditt CV till ett flertal olika arbetsgivare och enbart en handfull av dessa kommer leda till intervju. Därför bör du inte sprida kontaktuppgifter till dina referenser i onödan utan enbart lämna ut dessa när en arbetsgivare frågar efter dem.

Personligt brev

Vi rekommenderar starkt att skriva ett personligt brev till varje jobb du söker. Det personliga brevet skickar du tillsammans med ditt CV och blir ett komplement till den grundläggande informationen i CV:t. Du ska använda ditt personliga brev till att beskriva, mer utförligt, varför du är intresserad av tjänsten och varför du passar så bra för den. Du kan se ditt personliga brev som en kort, intressant historia, som gör att arbetsgivaren blir extra intresserad av just dig. Läs gärna vår guide där du får tips och råd kring hur du skriver ett personligt brev.

För att förtydliga detta lite: Tänka dig att ditt CV är det dokument som arbetsgivaren ser först. Här ser arbetsgivaren att du har rätt utbildning och arbetslivserfarenheter för att klara jobbet som ska tillsättas. Men ditt CV beskriver inte vem du är vilket gör att du fortfarande är helt anonym i arbetsgivarens ögon och du skiljer dig inte från andra personer med liknande CV. Det är här ditt personliga brev kommer in i bilden och förklarar mer utförligt vem du är och skapar ett större intresse hos arbetsgivaren.

Innehållsförteckning:
  Fler inlägg om: Skriva cv

  Tack!

  Betyg: 4.5 från 408 personer som har betygsatt denna

  Skrivet av

  Thomas Gustafssons
  Thomas Gustafssons
  Thomas Gustafsson har arbetat på CV-mallen sedan 2015 och har en gedigen erfarenhet kring CV skrivande. Thomas är ofta ute och föreläser om jobbsökande och CV-skrivande på diverse institutioner.

  Testa vår professionella CV byggare

  Fler artiklar som denna