Att ett CV kan vara avgörande för om du får ditt drömjobb eller inte kan kännas som ett extremt påstående. Men faktum är att det är ett väldigt lågt antal som får gå vidare till en intervju i jämförelse med hur många ansökningar som skickas in.
Lägg ner tid på att skriva ditt CV och när du är klar bör du läsa igenom det minst tre gånger för att hitta alla småfel som kan ha kommit med. Nedan går vi igenom våra bästa tips och saker du bör tänka på för att skapa det perfekta CV:t.
På denna sida kan du läsa mer om följande:
- Vad är ett CV?
- Hur skriver man ett CV?
- Hitta rätt format
- Vad ska ett CV innehålla?
- Hur långt ska ett CV vara?
- Personligt brev – lyft fram dina goda egenskaper
- Sammanfattning
- Fler vanliga frågor om att skriva CV
Vad är ett CV?
CV är en förkortning av ordet ”curriculum vitae”, vilket är latin och betyder ”levnadslopp”. Man kan säga att ditt CV är en sammanfattning av ditt yrkesverksamma liv. Ett CV innehåller i regel även andra delar, som bland annat utbildningar och kontaktuppgifter. Vi kommer gå igenom allt detta nedan.
Hur skriver man ett CV?
För att få jobbet du söker, är det är viktigt att du har ett välskrivet CV. Därför hjälper vi dig med tips och tricks för att du ska kunna skapa ett så bra CV som möjligt. En grundförutsättning är att dina ansökningshandlingar uppfattas som professionella och väcker intresse. För att lyckas med detta finns det en del faktorer att tänka på och ta i beaktande när du skriver ditt CV.
Genom att följa våra tips för hur du skriver ett bra CV ökar du dina chanser att bli kallad till intervju med upp till 70 procent. Låt oss gå igenom allt du behöver veta.
Varför är det viktigt med ett bra CV?
Ja, varför ska du lägga ner så mycket tid på ett CV kanske du undrar? Svaret på den frågan är att ett CV faktiskt kan vara avgörande för om du får jobbet eller inte. Din arbetsansökan är det första som rekryteraren eller arbetsgivaren kommer att se – det vill säga din första chans till ett gott första intryck.
Att dessutom ha ett snyggt CV rent grafiskt är en stor bonus då det fångar rekryterarens uppmärksamhet och chansen att ditt CV blir läst ökar avsevärt.
Varför ska man inte skriva sitt CV i Word?
När ett företag lägger ut en annons om att de söker medarbetare blir de oftast överösta med ansökningar. Detta betyder alltså att ditt CV blir ett i mängden och därför behöver det sticka ut på flera olika sätt.
En bra början kan vara att använda en av våra CV-mallar, så att du får ett snyggt och professionellt CV. De flesta CV:n är skrivna i Word och det är där du kan sticka ut med ett grafiskt imponerande CV.
Undvik slarvfel – läs igenom ditt CV flera gånger
Om ditt CV är dåligt skrivet och innehåller stavfel, kan du uppfattas som en slarvig person och det är högst troligt att arbetsgivaren kommer gå vidare med andra kandidater.
Det är också viktigt att ditt CV ser bra ut och har rätt struktur. Strukturen gör att ditt CV blir lättläst, vilket är viktigt då en rekryterare vill kunna ögna igenom ett CV snabbt och lätt hitta rätt information. Utseendet på ditt CV gör att det sticker ut och skapar intresse hos arbetsgivaren vid första anblick.
Ha en bra struktur i ditt CV
Det är viktigt att ditt CV har en bra struktur. Det ska vara lätt för arbetsgivaren att gå igenom din ansökan snabbt och enkelt hitta rätt information. Det ska även vara lätt för arbetsgivaren att hitta tillbaka till viktig information i CV:t. Du ska helt enkelt sträva efter att ha ett organiserat CV.
Tips! Gå igenom jobbannonsen och identifiera vilka av dina tidigare arbetslivserfarenheter som är viktigast att lyfta fram i ditt CV för att matcha jobbet. Bestäm dig också för om du ska ha ett kronologiskt, omvänt kronologiskt eller funktionellt CV-format. Mer om det nedan.
Hitta rätt format
Att skriva ett CV med kronologisk ordning
Att skriva ett CV med kronologisk ordning är vanligast. Då kan du visa upp din karriär från start till nuvarande punkt. Kronologisk ordning anses oftast vara det ”traditionella” CV-formatet.
När du väljer att skriva på detta sätt ska du inledningsvis berätta väldigt kortfattat om dig själv och varför du söker jobbet. En bra tumregel är på 3-4 rader. Därefter fortsätter du med att berätta om dina arbetslivserfarenheter och försök då lyfta fram saker du lärt dig som den nya arbetsgivaren kommer få nytta av. På så sätt skapar du en röd tråd från inledningen och genom hela ditt CV.
Att skriva ett CV med omvänd kronologisk ordning
Det är som tidigare nämnt vanligast att skriva ett CV i kronologisk ordning, men det finns också något som heter omvänd kronologisk ordning. När du skriver ditt CV på detta sätt berättar du din historia baklänges. Detta format är för dig som tycker att det är mest logiskt att börja med dina äldsta jobb för att visa arbetsgivaren hur du har gått från ett jobb, till mer avancerade jobb.
Att skriva ett funktionellt CV
Tycker du inte att dina tidigare arbetslivserfarenheter är dina starkaste kort? Då kanske du ska välja att skriva ett funktionellt CV. Detta brukar passa dig som ska byta bransch helt eller har ett stort glapp i din anställningshistorik.
När du skriver ett funktionellt CV betonar du dina färdigheter som spelar roll för arbetsplatsen och sedan tonar ner allt annat. Du får alltså bryta tidslinjen när du skriver ett funktionellt CV.
Så skriver du ett CV med funktionellt format
Inled med en längre introduktion där du presenterar dina relevanta färdigheter och erfarenheter för just denna arbetsplats. Du kan gärna ha dina arbetslivserfarenheter i ett sidofält, men det ska inte vara huvudfokusen i detta CV.
Vad ett CV ska innehålla
Ett CV ska bestå av ett antal olika sektioner där vissa tydliga rubriker måste finnas med, medan andra sektioner går att ha med om man vill.
Rubriker som måste finnas med:
Andra rubriker som är bra att ha med i ditt CV:
- Titel
- Sammanfattning
- Kort om mig
- Kunskaper
Ditt CV kan alltså innehålla ett stort antal rubriker beroende på hur du känner för att utforma det och vad du vill ta med. Vi går igenom de olika rubrikerna nedan, samt vilken information de ska innehålla.
Några exempel
Nedan följer information och exempel vad varje sektion i ditt CV ska innehålla.
Personinformation
Vi rekommenderar att du har med ditt namn, kontaktuppgifter med mail och telefonnummer, samt din ålder och vart du bor. Det är inte mer avancerat än så. Denna information ska finnas med högst upp i ditt CV, men kan också finnas i ditt CV en gång till med rubriken ”Personinformation”.
Arbetslivserfarenheter
Detta är den viktigaste sektionen i ditt CV som du bör viga mest tid åt. Det är här du har möjlighet att, redan i ditt CV, visa arbetsgivaren att du är rätt för jobbet och har den rätta erfarenheten. Därför är det viktigt att du skriver ut dina jobb på ett överskådligt sätt som är lättläst.
Vi rekommenderar att du skriver ut företagsnamn, din titel, året du började och året du slutade, samt en kort beskrivning av dina arbetsuppgifter.
Använd ett upplägg som ser ut så här:
[Företagsnamn] [Titel]
[Startår – Slutår]
[Beskrivning]
I beskrivningen lyfter du fram de saker du har lärt dig som din framtida arbetsgivare kan få nytta av. Du ska alltså inte beskriva allt du har lärt dig, utan bara det viktigaste.
Utbildningar
Du ska alltid ha med din utbildning i ditt CV. Utifrån våra undersökningar ska dina utbildningar komma tidligt i ditt CV, om du har en examen från högskola alternativt en YH-utbildning. Har du enbart gymnasieexamen kan du låta din utbildning komma efter dina arbetslivserfarenheter.
Håll avsnittet för utbildning så kort som möjligt. Skriv skolans namn, program/linje och en eller två meningar som beskriver utbildningen om du tycker att det behövs.
Titel
Titel är en rubrik som inte behöver vara med i ett CV, men vi rekommenderar att du tar med den ändå. Väljer du att använda en CV-mall från oss finns det alltid plats för just den rubriken högt upp i ditt CV. En titel skapar uppmärksamhet och tydlighet kring vem du är eller vilken jobbtitel du ser dig själv ha. Titeln i ditt CV kan du använda på det sätt som du tycker passar dig bäst.
Söker du exempelvis ett jobb som ekonomiassistent, kan du förslagsvis skriva ”Ekonomiassistent” som titel på ditt CV för att förtydliga att det är just det jobbet du söker. Alternativt kan du skriva något som får dig att sticka ut och väcker intresse, såsom ”Sveriges kanske vassaste ekonom”. Du kan helt enkelt använda CV-titeln lite som du själv vill.
Sammanfattning och målsättning
Här kan du fylla i en kort sammanfattning av din arbetskarriär, samt lite om vart du vill i framtiden. Du kan se detta avsnitt som en förkortad version av ditt personliga brev. Meningen med detta avsnitt är att ge arbetsgivaren en snabb sammanfattning av varför du är rätt person för tjänsten du söker. Du väljer själv om du vill ha med detta avsnitt i ditt CV.
Språk – ett bra sätt att utmärka sig
Att kunna flera olika språk anses oftast vara väldigt attraktivt och som en stor bonus. Har du kunskaper i andra språk än svenska och engelska kan det innebära en stor konkurrensfördel för dig, då du kan sticka ut från mängden.
Du listar dina språk i punktform, precis som med andra kunskaper. Sedan beskriver du vilken nivå varje specifik språkkunskap ligger på. Nivåerna är:
- Grundläggande språkkunskaper
- Flytande
- Modersmål
Ska man ha med referenser i sitt CV?
Om du ska ha med referenser eller inte i ditt CV råder det delade meningar om. Antingen kan du skriva att ”referenser lämnas på begäran”, eller så väljer du att skriva ut alla dina referenser i ditt CV. I så fall skriver du namn på din referens, personens position samt företaget.
Ha med relevant information i ditt CV – tänk på att lyfta fram det viktiga
Om du har lång arbetslivserfarenhet med många olika jobb, behöver du inte beskriva alla jobb du haft tidigare i ditt CV. Vill du ändå nämna allt som du tidigare har gjort, kan du ta med dina mindre relevanta och äldre jobb i en punktlista längst ner i sektionen “Arbetslivserfarenheter”.
Skriv endast företagsnamn, position och årtal och lägg dem under rubriken ”Övriga jobb”, alternativt ”Övriga meriter”.
Exempel på en punktlista med mindre relevanta jobb:
- Företagsnamn 1 – Din position – årtal
- Företagsnamn 2 – Din position – årtal
- Företagsnamn 3 – Din position – årtal
Vi rekommenderar inte att du skriver ut kontaktuppgifter till dina referenser i ditt CV. Detta för att inte sprida kontaktuppgifter till dina referenser i onödan, utan enbart lämna ut dessa först när en arbetsgivare eller rekryterare frågar efter det.
Ska man ha en bild i sitt CV?
Det är många som velar när det kommer till frågan om vilken bild man ska använda. Ska man ha med en bild i sitt CV eller inte? Vi tycker att du ska ha det, då du med hjälp av din bild kan visa arbetsgivaren eller rekryteraren att du är representativ och ambitiös. Detta har inget med ditt utseende att göra, utan bildens uppgift är att visa att du är välklädd och proper.
Det du ska tänka på är att inte välja en oseriös bild, utan en bra fotad bild där du inger ett seriöst intryck. Vid val av bild är det viktigt att du tänker på:
- att inte använda en festbild.
- att använda en bild som är tagen framifrån.
- att klädvalet i bilden säger mycket om dig.
Tips! Gå till en professionell fotograf för att få en så bra bild som möjligt. En fotograf kan hjälpa dig med hur du ska sitta och ser till att bilden håller hög kvalitet. Du kommer också kunna använda samma bild på dina sociala medier, som exempelvis LinkedIn.
Hur långt ska ett CV vara?
Ett CV får inte vara för långt utan måste vara lättläst, väl strukturerat och lätt att ögna igenom utan att missa viktiga delar. Vår rekommendation för att uppgå detta är att ditt CV inte får bli mer än ett A4 långt. Anledningen är att rekryteraren har många ansökningar att gå igenom och förmodligen inte har tid att läsa allt för långa ansökningar.
Se därför till att skriva ett kort, koncist och bra CV som rekryteraren garanterat läser. Många gånger finns det ingen mening med att ta upp allt för gammal eller irrelevant information som egentligen inte spelar någon roll idag. Fokusera därför på vad du tror är viktigt för rollen du söker och vad rekryteraren vill veta om just dig.
Personligt brev – lyft fram dina goda egenskaper
Du ska alltid skriva ett personligt brev till varje jobb du söker. Det personliga brevet skickar du tillsammans med ditt CV och blir ett komplement till den grundläggande informationen i CV:t.
Vad är ett personligt brev?
Ett personligt brev är ett dokument som du skickar in tillsammans med ditt CV. Ditt personliga brev är en närmare presentation av dig själv och brukar vara cirka ett A4 långt.
Ge en bild av vem du är
I ditt personliga brev ska du mer utförligt beskriva varför du är intresserad av tjänsten, varför du passar bra för den och vem du är. Se ditt personliga brev som en kort, intressant historia som gör att arbetsgivaren blir extra intresserad av just dig.
Läs gärna vår guide där du får tips och råd kring hur du skriver ett personligt brev.
Bästa tipsen när du skriver personligt brev
Tänk på hur du inleder ditt personliga brev
Stick ut från mängden! Skriv inte ”Hej, mitt namn är…”, eller något liknande som alla andra skriver. Se istället till att fånga uppmärksamheten med en rolig och unik inledning.
Använd en CV-mall för ditt personliga brev
Våra CV-mallar går även att använda till ditt personliga brev, så att både CV och personligt brev matchar varandra rent grafiskt. Detta skapar ett seriöst och professionellt intryck.
Hälsa något till rekryteraren
Våga bjuda på dig själv och hälsa något personligt till rekryteraren som bevisar att du skrivit ditt personliga brev för deras arbetsplats. Detta gör att du upplevs som engagerad och visar stort intresse för just dem.
Avsluta ditt personliga brev rätt
Se till att få en fin avslutning i ditt personliga brev. Knyt ihop säcken, sammanfatta det du skrivit och be den som rekryterar att kontakta dig. Avsluta även med en bra avslutningsfras, så att det ser professionellt ut.
Exempel på avslutningsfraser:
- Med vänliga hälsningar
- Allt gott
- Tack så mycket
Korrekturläs alltid ditt personliga brev
Sist, men inte minst, ska du alltid korrekturläsa ditt personliga brev. Det bästa du kan göra är att låta någon annan läsa igenom det du skrivit och be om feedback.
Sammanfattning
Som du ser, har vi massor med tips gällande hur du skriver det bästa CV:t. Följer du våra tips, samt lägger ner tid och energi på att skriva ditt CV, ökar du dina chanser att bli kallad till intervju. Det är en del information som alltid behöver vara med i ditt CV – och även delar att undvika.
Ett CV ska ha en god struktur för att den som rekryterar ska kunna läsa ditt CV snabbt och enkelt. Det är också väldigt viktigt att skriva grammatiskt korrekt samt att undvika stavfel, då du annars kan uppfattas som en slarvig person.
Fler vanliga frågor om att skriva CV
Vad ska man ha med i ett CV?
Följande rubriker är viktiga att ha med:
Personinformation/ personuppgifter
Arbetslivserfarenheter
Utbildningar
Språk
Referenser
Hur skriver man ett CV 2023?
Det är viktigt att ha ett välskrivet CV för att få jobbet du söker. Skriv gärna en kort presentation om dig själv och lista dina arbetslivserfarenheter, utbildningar och andra kunskaper. Genom att följa våra tips för hur du skriver ett bra CV, ökar dina chanser att gå från ansökan till en intervju. Använd en CV-byggare för att underlätta när du skriver ditt CV.
Hur skriver jag ett bra CV utan erfarenhet?
Saknar du arbetslivserfarenhet? Då är det bra att ha med andra kunskaper och färdigheter som kan vara passande till jobbet du söker. Det kan exempelvis vara dina personliga styrkor, skolämnen du är duktig på och dina fritidsintressen. Många gånger handlar det om att finna en person som passar in i teamet och har stor potential att växa i rollen. Läs vår guide om hur du skriver ett bra CV utan erfarenhet