CV-mallar Personliga brev Blogg Priser Logga in Bli medlem
April 26, 2016

Bästa tipsen inför arbetsintervjun

När du blivit kallad till arbetsintervju har du äntligen chansen att berätta för arbetsgivaren vem du är och ge ett ansikte på ditt CV och personliga brev. Arbetsintervjun eller anställningsintervjun är din möjlighet att förklara med ord varför du är bäst, vilket du är, och varför du är bäst kvalificerad för att få jobbet.

Vad ska du då tänka på när du kliver in i rummet med personen som i framtiden kan komma att bli din chef eller kollega.

Innan anställningsintervjun

Gå igenom ditt CV – Gå igenom ditt CV och personliga brev för att dubbelkolla exakt vad du har skrivit så datt du inte blir överrumplad av någon fråga som ställs om det du skrivit. Har du inget CV i dagsläget kan du skapa ett gratiskonto och komma igång direkt.

Rensa din Facebook – Om du inte gjort detta innan du började söka jobb är det hög tid att göra det nu. Ta bort alla festbilder från senaste nyårsfesten, unlika alla grupper som kan verka stötande och rensa upp bland de kommentarer som du har skrivit. Ett tips kan också vara att byta profilbild till en bild som visar på din ambitionsnivå.

Läs på om företaget och tjänsten – Det är otroligt viktigt att du vet så mycket som möjligt om företaget och vad dom gör innan du går på intervjun. Om du har stenkoll på företaget visar du att du är ambitiös och är seriös med att du ska få jobbet. Detta är också det absolut lättaste sättet att imponera på personen som intervjuar dig. Kan du svara på frågor på ett sätt som gör att ditt svar avspeglar nyttan för deras företag och tjänsten så är du halvvägs till att skriva på som nyanställd.

Kom i tid, kom i tid, kom i tidKommer du sent till en anställningsintervju har du skjutit dig själv i foten rejält. Arbetsgivaren kommer se detta som att du är slarvig och du kommer behöva jobba i väldens uppförsbacke för att reparera den skadan.

Träna på vad du ska säga – Gå igenom din presentation hemma för dig själv, eller ännu hellre för en kompis. Ju säkrare du känner dig på att kunna presentera dig själv desto bättre kommer din anställningsintervju att gå.

Under intervjun

Le och var en glad prick – Glada människor uppskattas av andra.  Ta därför med dig ditt mest positiva humör in på intervjun. Tänk på att le och vara glad så kommer du utstråla självsäkerhet och ge ett intryck av att vara en person som de vill ha på sitt företag.

Lyssna och kontra med frågor – Det är nervöst att gå på anställningsintervju men försök att hålla dig lugn och lyssna på det dom berättar. Försök att ställa frågor som visar på att du lyssnat och är intresserad av det som sägs. Det behöver inte vara något avancerat utan det kan ofta räcka med att du ber dom berätta mer om någonting som du tycker är intressant.

Ta kommandot och förklara varför just du och din tidigare erfarenhet passar så bra för jobbet – Det här är en väldigt viktig punkt. På samma sätt som att man gillar glada personer gillar arbetsgivare personer som är kompetenta och kan tänka steget längre. En perfekt anställd är en person som kan ta egna initiativ, förstår sig på jobbet som ska genomföras och kan verkställa. Kort sagt är drömmen för en arbetsgivare en anställd som är helt självgående så man kan lägga energi på annat håll.
Därför kan du säkra ditt jobb här genom att visa framfötterna och försöka lägga fram förslag på hur du kommer underlätta och utveckla det du ska jobba med. Vi förstår att det kan vara svårt eftersom det faktiskt är ett nytt jobb som du är på intervju för. Men om du har läst på ordentligt om företaget och rollen du söker kan du redan här visa arbetsgivaren att du är rätt person.

Efter intervjun

Ring upp – Ett vanligt uttryck är ”Vill man ha nått gjort får man göra det själv”. Du ska tänka på samma sätt här. Låt det gå någon eller några dagar och ring sedan upp arbetsgivaren och prata lite. Vad ska du säga? Du behöver inte göra det så avancerat och överanalysera saken. Föreställ dig att du är arbetsgivaren och du precis intervjuat 10 personer som alla har varit kompetenta på sitt sätt. Vad hade du tyckt om en av dessa personer ringer dig och tackar för en trevlig intervju och bara vill meddela att han/hon är så otroligt intresserad av tjänsten? Med största sannolikhet hade du uppskattat ett sådant samtal och du kommer antagligen tänka att just den personen är lite extra intresserad av rollen jämfört med de andra 9.

Bli medlem gratis