CV-exempel - Hur skriver man ett bra CV?

CV exempel

Vad som ska vara med i ett CV är en vanlig fråga som många jobbsökande ställer. Genom att använda våra CV-mallar och ta inspiration från våra CV-exempel slipper du fundera på det, då vi har allt strukturerat och klart för dig.

Thomas Gustafsson
Thomas Gustafsson
Skribent CV-mallen.se
CV exempel

Våra CV-mallar och CV exempel innehåller allt en arbetsgivare önskar läsa om dig och gör att du framstår som professionell och sticker ut bland alla andra arbetssökningar. Vi har tillsammans med flera experter och rekryterare tagit fram de bästa mallarna och exemplen som vi vet fungerar. Låt oss berätta mer.

På denna sida kan du läsa mer om följande:

Hur skriver man ett bra CV?

Det är inte en helt enkel uppgift att skriva ett CV, då alla rekryterare har lite olika åsikter om vad som är viktigt att ha med i en ansökan. Därför har vi skrivit en utförlig guide med exempel på hur man skriver ett CV som du gärna får läsa. Nedan har vi även sammanställt en lista med tips att tänka på när du skriver ditt CV.

Tips att tänka på när du skriver ditt CV:

 • Anpassa ditt CV till varje jobb – Vi vet att det är enkelt och bekvämt att använda iväg samma CV till olika arbetsplatser. Men det är faktiskt av stor vikt att du skräddarsyr ditt CV för det jobb du söker. Det är viktigt att du i ditt CV anpassar texten, så att arbetsgivaren ser att du är intresserad av just deras arbetsplats.
 • Tänk på färgval – Ett tips är även att anpassa din CV-mall, så att den följer samma designprofil som företaget du söker jobb hos. Detta brukar vara en liten detalj som är väldigt uppskattad.
 • Håll ditt CV kort – Hur långt ska ett CV vara? Rekryterare får in hundratals CV:n för ett jobb, vilket gör att de inte har lång tid på sig att läsa igenom alla ansökningar. Därför bör du skapa ett kort och koncist CV som är max ett A4 långt.
 • Ha en snygg design– Ditt CV måste sticka ut bland alla ansökningar. Därför rekommenderar vi att du verkligen försöker skapa ett så snyggt och i iögonfallande CV som möjligt för att rekryteraren ska uppmärksamma ditt CV. Genom att välja en av våra CV-mallar ger du garanterat ett professionellt och stilrent intryck.
 • Skriv grammatiskt korrekt – CV:t ska inte ha stavfel och tänk på grammatiken. Stavfel och grammatiska fel visar på slarv och ger ett oseriöst intryck. Läs därför igenom ditt CV minst tre gånger och se till att texten är felfri.
 • Be om feedback – Låt en vän eller familjemedlem läsa igenom CV:t och be om feedback på vad du kan förbättra. Var öppen för feedbacken du får för att kunna forma det bästa möjliga CV:t som ger dig störst chans till jobbet du söker.
Exempel på hur ett bra CV kan se ut.

Hur långt ska ett CV vara?

Ett CV ska vara lättläst och inte så långt som många tror. För att ha störst chans till att rekryteraren faktiskt läser hela din ansökan, rekommenderas det att ditt CV är max ett A4 långt.

Därför ska du ha ett lättläst CV

Det är viktigt att ditt CV är lättläst, vilket du åstadkommer med rätt struktur och en stilren mall. Med rätt struktur kan arbetsgivaren för det första snabbt läsa igenom ditt CV, men även snabbt hitta tillbaka till de viktigaste delarna i ditt CV vid ett senare tillfälle.

Exempel på bra CV.

Exempel på innehåll när du ska skriva CV:

 • Kontaktuppgifter – Dina kontaktuppgifter måste vara lättillgängliga för att arbetsgivaren snabbt ska kunna kontakta dig vid intresse. Därför är det bra att ha detta så högt upp som möjligt. Kontaktuppgifter är namn, mailadress och telefonnummer, men du kan även addera exempelvis en länk till din LinkedIn-profil eller en portfoliohemsida.
 • Arbetslivserfarenheter – Ta med jobb, praktikplatser, traineepostioner, sommarjobb och referenser som kan visa på att du har den arbetslivserfarenhet som krävs för tjänsten du söker. Saknar du arbetslivserfarenhet kan du ta med andra exempel och kompetenser som visar att du har bra kommunikationsförmåga eller hög arbetsmoral. 
 • Utbildningar – Skriv namn på skolan och utbildning. Om det är relevant för jobbet du söker, kan du skriva en kort beskrivning där du sammanställer vad du har fått ut av utbildningen. Har du högre utbildning och söker en senior roll behöver du inte ta med din grundskola.
 • Personlig information – Du kan lägga till ett kort stycke i ditt CV där du presenterar dig själv och kort beskriver din livssituation. Det ska inte vara överflödigt, men tillräckligt för att ge din ansökan en mer personlig touch. 
 • Kunskaper – Du kan lyfta fram dina specialkunskaper och övriga färdigheter på ett tydligt sätt genom att punkta upp dem i olika sektioner i ditt CV.
 • Sammanfattning – Skriv en kort sammanfattning om din karriär och vad du vill åstadkomma i framtiden, för att arbetsgivaren ska få lite kontext till varför du ansöker. Detta kan även ses som en kort presentation av ditt personliga brev.
Exempel på olika format till ett CV.

Andra kompetenser du kan ha i ditt CV

Har du plats för mer i ditt CV, eller ekar det kanske till och med lite tomt? Här är en rad exempel på saker du kan ha med i ditt CV som utfyllnad, men som även kan ge ett rejält plus när arbetsgivaren läser igenom ditt CV.

Exempel på erfarenheter att skriva i ett CV:

 • Språk– kan du kanske något mer språk utöver ditt modersmål? Språkkunskaper är alltid en bonus.
 • Engagemang i sportorganisationer – har du varit delaktig i en sportklubb eller kanske någon annan organisation? Detta visar på engagemang och en aktiv livsstil.
 • Körkort – om du har körkort är det bra att skriva med i ditt CV.
 • Volontärarbete – har du engagerat dig i någon organisation ideellt är det alltid ett plus att ha med.

Vilket format ska jag använda på mitt CV?

Det finns tre olika CV-format att använda. Du kan välja att använda dig av kronologiskt, funktionellt eller kombinerat format. Du kan läsa mer om detta i vår artikel om CV-format.

Kronologiskt CV

Att använda en kronologisk ordning i ditt CV innebär att du sorterar dina arbetslivserfarenheter i en löpande ordningsföljd. Förslagsvis har du ditt första jobb längst ner i ditt CV och sedan fyller du på med jobb, så att ditt senaste är högst upp. Du kan också välja att använda en omvänd kronologisk ordning.  

Detta format används oftast när du:
 • söker en tjänst inom samma arbetsområde som du tidigare har arbetar inom för att tydligt visa på hur du har utvecklats i din karriär fram till idag. 
 • vill att ditt CV tydligt ska visa hur du förflyttat dig i din karriär.

Funktionellt CV

Detta format är en kompetensbaserad struktur där du kan bryta ordningsföljden för dina jobb. Du kan välja att fylla i de jobb som du tidigare haft som passar jobbet du söker bäst högst upp i ditt CV och sedan ha de jobb som är minst relevanta längst ner.

Detta format används oftast när du:
 • har arbetat inom olika branscher och har en bred erfarenhet där alla jobb är olika relevanta för jobbet du söker. 
 • har luckor i ditt arbetsliv som du vill tona ner.
 • saknar arbetslivserfarenhet och vill lyfta fram andra projekt eller färdigheter i ditt CV.
Använd en CV-mall och få bra inspiration från andra CV-exempel.

CV-exempel – ladda ner CV gratis

Det är en konst att skriva ett bra CV och är inte helt lätt. Därför ska vi hjälpa dig genom att ta upp några av de viktigaste sakerna att tänka på när du ska skriva ett CV. Innan du skrider till verket och börjar skriva på ditt CV kan du läsa våra CV-exempel, som du hittar längst ner i artikeln, för att få inspiration kring hur du kan formulera dig.

5 tips – så lyckas du med att skriva ett bra CV

Ett CV är en sammanfattning av ditt arbetsliv, samt en presentation av vem du är. Detta kan alltså avgöra om du får jobbet eller inte. Nedan följer några tips på hur du kan göra ditt CV ännu vassare.

 1. Tidigare jobb och övriga meriter

Ta upp de jobb du tidigare har haft som är viktigast för det jobb du söker och beskriv vad du har gjort under din tid på respektive arbetsplats. De jobb du tidigare har haft, som inte är lika relevanta för det jobb du söker, anger du längre ner i ditt CV och fyller bara i företagets namn, din roll och tiden som du jobbade där.

 1. Lyft fram det som är viktigt i ditt CV

När du beskriver ett tidigare jobb är det viktigt att du enbart lyfter fram arbetsuppgifter som matchar det nya jobb du söker. I ditt CV ska du beskriva varför du passar för tjänsten du söker och varför arbetsgivaren bör kalla just dig på intervju.

 1. Berätta bara om nödvändiga arbetslivserfarenheter

Det är onödigt att ta med information som inte gör någon nytta. Söker du exempelvis ett jobb som säljare är dina tidigare kunskaper från ett administrativt jobb kanske inte något som är vidare relevant för arbetsgivaren.

 1. Tänk på vad rekryteraren vill veta om dig

Att skriva ett CV utifrån vad rekryteraren vill veta är bra att tänka på. Detta är en väldigt viktig punkt som många missar när de skriver ett CV.

 1. Berätta varför just du passar på deras arbetsplats

Tänk på att den som rekryter har en specifik uppfattning om den arbetsplatsen och att det är denna uppfattning som du ska försöka matcha i ditt CV. Det viktiga är alltså inte att du beskriver dig själv utifrån vad du tycker, utan att du lyfter varför du är den perfekta att anställa och vad du kan tillföra.

Exempel på ett CV.

Att skryta är okej – men ljug inte

Du är ditt egna varumärke, så självklart ska du få skina i ditt egna CV. Var inte blyg när du skriver ditt CV eller ditt personliga brev. Men något du absolut ska tänka på när du skriver ditt CV eller personliga brev är att aldrig ljuga om meriter eller egenskaper som du inte besitter.

Framhäv dina starka sidor och färdigheter

Fokusera på att lyfta fram dig själv, dina kunskaper och din personlighet och gör det på ett kraftfullt sätt. När du söker ett jobb konkurrerar du mot många andra om samma tjänst. Därför måste du beskriva dig själv och varför just du passar bättre för jobbet än de andra. Så, var inte blyg i ditt CV.

Exempel på en bra bild att ha i sitt CV.

Bör man ha en bild i sitt CV?

En vanlig fråga bland arbetssökande är om man bör ha en bild på sig själv i sitt CV eller inte. Svaret kan såklart variera från rekryterare till rekryterare, men vårt svar på frågan är: ja, du bör absolut ha en bild på dig själv i ditt CV.

Vad ska man ha för bild i sitt CV?

Du bifogar en bild i ditt CV för att visa vem du är. Men du bör ändå tänka på en del saker innan du drar in vilken bild som helst.

Att tänka på när du väljer bild till ditt CV:
 • Välj en seriös bild. Inga festbilder eller skojbilder brukar gå hem i en arbetsansökan.
 • Vad har arbetsplatsen för klädkod? Ta dig en titt på arbetsplatsens sociala medier eller hemsida och se om det är något speciellt du ska tänka på. Kanske har de en viss klädkod som du kan tänka på när du väljer bild till CV:t.
Ladda ner en CV-mall från oss. Du hittar fler CV-exempel på sidan.

Få jobbet du söker med våra CV-mallar

Utöver ett välskrivet CV är det viktigt att din ansökan rent utseendemässigt sticker ut. Det första en rekryterare lägger märke till när alla ansökningar gås igenom, är hur CV:t ser ut och är strukturerat. Därför ökar du dina chanser att bli sedd genom att använda någon av våra CV-mallar.

Våra CV-mallar

När du använder dig av vår tjänst får du ett garanterat snyggt och professionellt CV med en genomarbetad grafisk design. Upptäck våra CV-mallar och hitta den perfekta mallen för dig.

Vi rekommenderar att du inte skriver ditt CV i Word, då det är svårt att få till ett snyggt CV med det programmet. Använd istället vår tjänst med CV-mallar – här kan du skapa ett gratis konto på CV-mallen

Varför ska man använda sig av en CV-mall?

För många kanske det är självklart vad ett CV är och varför man ska skriva ett. Men har man aldrig gjort det förut, eller om man har gått från jobb till jobb på rekommendationer, är det inte lika självklart.

Det är här vi kommer in i bilden med våra CV-exempel och mallar, så att du slipper fundera och anstränga dig mer än nödvändigt när du ska skapa ditt perfekta CV.

Inspireras av våra CV-exempel

Kopiera aldrig från någon annans CV för att bli klar fort. Ditt CV är en unik beskrivning av dig själv och måste således vara anpassat till det jobb du söker. Därför kommer det aldrig bli bra om du kopierar någon annans CV.  

Det du däremot kan göra är att låta dig inspireras av andra och våra CV-exempel. På så sätt kan du förbättra ditt CV med nya formuleringar och idéer.

Ett personligt brev hjälper dig att få jobbet du söker.

Måste man ha både ett CV och personligt brev?

När du söker ett jobb ska du skicka med både ett CV och ett personligt brev. I ditt personliga brev får arbetsgivaren en bättre bild av dig som person, vilket också är viktigt för att få en uppfattning om huruvida du skulle passa i teamet eller inte.

I många rekryteringsprocesser kommer du även att få genomföra ett personlighetstest. Du kan genomföra ett personlighetstest här på CV-mallen redan innan du söker jobbet.

Vilka dokument ska man bifoga i sin arbetsansökan?

Andra dokument som kan vara bra att ha redo innan du söker jobb är betyg, referenser och certifieringar och diplom om du har sådana.

Ibland efterfrågar arbetsplatsen även specifika dokument eller certifikat, så dubbelkolla alltid i annonsen eller med arbetsgivaren om det är något speciellt du ska skicka med din ansökan.

Använd en CV-mall för att öka dina chanser

Dina chanser att gå vidare i en rekryteringsprocess ökar avsevärt med ett vasst CV, vilket du säkrar genom att använda dig av en CV-mall. Du kan välja mellan ett flertal snygga CV-mallar som du kan ladda ner hos oss på CV-mallen.

Testa även vår CV-byggare när du skriver ditt CV för att få rätt struktur. Nedan har vi listat och länkat till exempel där du kan finna inspiration när du ska fylla ditt CV med innehåll.

Bra CV-exempel för att få en perfekt ansökan

Fler vanliga frågor om CV exempel

Hur ska ett CV se ut 2022?

Se till att beskriva dina arbetserfarenheter, kunskaper, utbildningar och personliga egenskaper som du vill presentera. Kom ihåg att försöka hålla CV:t kort och koncist för att fånga rekryterarens uppmärksamhet. Använd en CV-mall från oss som matchar tjänsten du söker.

Hur ska ett bra CV se ut?

Ett bra CV ska vara informativt och presentera relevant information om dina professionella erfarenheter från såväl arbete som utbildning. En snygg design gör att rekryteraren enklare får upp ögonen för just ditt CV.

Finns det gratis CV-mallar?

Hos oss finner du några mallar som är anpassade för Word. Dock rekommenderar vi att du inte skriver ditt CV i Word, då det är svårt att få det snyggt. Använd istället vår tjänst och hitta en CV-mall som passar just dig.

Vad ska man tänka på när man skriver ett CV?

Lyft fram dina arbetslivserfarenheter, kunskaper och personliga egenskaper som du tror passar tjänsten du söker. Ha i åtanke att anpassa ditt CV efter varje unikt jobb du söker. Det är bra att vara selektiv ifall du har många erfarenheter. Därför behöver du inte ta med allt.

Innehållsförteckning
  Fler artiklar om: Skriva cv

  Prova vår professionella CV-byggare

  Fler artiklar som denna
  Så kan du använda humor i ditt personliga brev
  Så kan du använda humor i ditt personliga brev

  Skapa intresse hos arbetsgivaren genom att använda humor i ditt personliga brev. Det är avväpnande och kommer göra att du blir kallad på fler intervjuer.

  15 snabba tips för ett mer innehållsrikt CV
  15 snabba tips för ett mer innehållsrikt CV

  Vill du vässa ditt CV lite extra och lägga till nytt intressant innehåll? Vi har tagit fram 15 punkter som ger dig nya infallsvinklar och förhoppningsvis lite nytt material till ditt CV. Många delar har du kanske redan men i ditt CV. Men det finns alltid potential till att förfina styckena och göra dom än mer relevanta.

  Damma av ditt gamla CV med dessa snabba knep
  Damma av ditt gamla CV med dessa snabba knep

  Har ditt CV legat och skräpat några år utan att få den omsorg det förtjänar? Oroa dig inte, du är inte ensam. CV:t används i regel när vi söker jobb och sedan blir det ofta liggande utan att uppdateras. Men så plötsligt blir det dags att börja söka jobb igen och det gamla CV:t behöver dammas av. Här följer 10 snabba tips för dig som letat fram ditt gamla CV och vill ge de en snabb uppfräschning.