Bra cv tips för att få ett perfekt cv
Hem > Blogg > Skriva cv > De hemliga cv tipsen som ger dig ett försprång
Publicerad: 2016/01/19 | Uppdaterad: 2017/06/21

De hemliga cv tipsen som ger dig ett försprång

Bra cv tips för att få ett perfekt cv

Ska du skriva ett cv för första gången eller har du redan ett cv men vill göra det bättre. Då har du hittat rätt. Nedan har vi listat de absolut viktigaste tipsen för att skriva ett bra cv.

1. Håll det kort och beskriv dina viktigaste kunskaper.

Ett av de vanligaste misstagen är att man försöker pressa in så mycket information som möjligt i sitt cv och får ett cv som blir väldigt långt utan något viktigt innehåll. Om du inte är väldigt senior och haft många jobb med väldigt specifika uppgifter inom ett speciellt område finns det ingen anledning att ta beskriva alla dina jobb. En tumregel är att enbart beskriva de jobb som du haft som är viktiga för det jobb du söker. Vill du ta med alla dina jobb för att visa på att du är ambitiös rekommenderar vi att du lägger de jobb som du tidigare haft som inte är relevanta för det jobb du söker i en ”övriga jobb” lista. Där punktar du kort upp företagsnamn, din titel samt årtal.

När det gäller de jobb som du vill beskriva mer ingående rekommenderar vi att du försöker hålla beskrivningen kort och informativ. Lyft fram de arbetsuppgifter som matchar det nya jobbet du söker och lämna allt annat till intervjun. Tänk på att det du skriver ska vara intressant för arbetsgivaren som läser ditt cv och matcha med de förväntningar som han/hon har på den person som de vill anställa.

2. Struktur, struktur och struktur.

Ditt cv måste vara väl strukturerat för att arbetsgivaren ska få en så snabb överblick av dig som möjligt. Arbetsgivaren kommer ge ditt cv 3 – 5 minuters uppmärksamhet och under den tiden måste du fånga hans/hennes intresse. Därför är det viktigt att ha en bra struktur på ditt cv där dina kontakuppgifter finns väl synliga, dina tidigare jobb och dina utbildningar ska gå enkelt att läsa och om du vill ha en bild i ditt cv ska den inte vara i vägen. Om du inte har kunskapen, eller orkar, att skapa en egen cv mall har vi väldigt snygga och väl strukturerade cv mallar tillgängliga här.

3. Håll ditt cv uppdaterat.

Många söker ett jobb och sedan låter de sitt cv falla i glömska. Det ska man inte göra. I dagens samhälle byter man jobb oftare än förut och företag är alltid ute efter duktig personal. Därför bör du då och då gå in och uppdatera ditt cv om du har det registrerat på någon hemsida för cvn. Headhunters och företag söker ofta igenom databaserna för att hitta personal och man kan bli erbjuden ett nytt jobb när man minst anar det.

4. Felstavningar och dålig grammatik = dött lopp.

När du har skrivit färdigt ditt cv måste du låta dina vänner och föräldrar läsa igenom det. Ett enda stavfel kan vara skillnaden mellan att få ett nytt jobb och att vara arbetslös. Vi förstår att ett cv kan kännas privat och att man är generad över att låta andra läsa det. Men tänk på att konstruktiv kritik är stommen för att kunna skriva något som är bra. Låt alla komma med åsikter och synpunkter på ditt cv och välj att lyssna eller ignorera dom. Oftast blir det att man lyssnar då det är lätt hänt att man blir hemmablind när man skriver ett cv. Därför är alla cv tips som man kan få från bekanta viktiga.

Vill du få ett professionellt CV? Testa vår CV tjänst Skapa ditt nya CV

Några av våra CV mallar

Relaterade artiklar

Så blir du proffs på kommunikation

Damma av ditt gamla CV med dessa snabba knep