Uppdatera ditt gamla CV med dessa tips

Damma av ditt gamla CV med dessa snabba knep

Har ditt CV legat och skräpat några år utan att få den omsorg det förtjänar? Oroa dig inte, du är inte ensam. CV:t används i regel när vi söker jobb och sedan blir det ofta liggande utan att uppdateras. Men så plötsligt blir det dags att börja söka jobb igen och det gamla CV:t behöver dammas av. Här följer 10 snabba tips för dig som letat fram ditt gamla CV och vill ge de en snabb uppfräschning.

Damma av ditt gamla CV med dessa snabba knep

Ett CV var länge ett formellt dokument med tydliga riktlinjer för hur det skulle disponeras. Det finns fortfarande en vedertagen mall för vilket innehåll som ett CV bör ha, men nuförtiden finns det mycket mer utrymme att vara kreativ och hitta sin egen touch. Det här gör att CV:t har fått en helt annan roll i jakten på ett nytt jobb. Nu kan vi använda CV:t för att visa vår personlighet och för att sticka ut ur mängden. Genom att skapa ett piggt och intressant CV kan vi får rekryterarens uppmärksamhet i ett tidigt skede i rekryteringsprocessen. 

Ta bort din fysiska adress

Varför ska du dela med dig av din fullständiga adress till alla som läser ditt CV? Nuförtiden använder vi inte snigelpost för att kommunicera i rekryteringar. När du har en fullständig adress i ditt CV så sänder du signaler om gammalmodighet. Skippa därför adressen och nöj dig med att skriva vilken stad du bor i. Däremot är det viktigt att du har med din e-postadress och ditt telefonnummer, så att det går lätt att kontakta dig. 

Skippa de uråldriga tjänsterna för e-post

Många svenskar har fortfarande sittnamn@telia.com eller sittnamn@hotmail.com. Det osar uråldrighet om dessa e-postadresser. Skaffa en modern e-postadress, förslagsvis dittnamn@gmail.com. Om du har ett mycket vanligt namn så får du helt enkelt hitta på någonting mer utöver ditt namn, exempelvis en sifferkombination. Det viktigaste är att e-postadressen är formell och professionell. Det gäller att visa i sitt CV att man hänger med i utvecklingen. För många år sedan var det populärt med just hotmail-adresser. Det är säkert inte något fel på själva tjänsten i sig, men i den tid vi lever i just nu, 2020, så är det Gmail som gäller. 

Välj en genomtänkt design för ditt CV

Det har förmodligen hänt mycket på designområdet sedan du redigerade ditt CV sist. Ett exempel på detta är just CV-mallen. Med några enkla klick kan du skapa ett modernt och lättöverskådligt CV. När du väljer cv mall bör du försöka tänka utifrån ditt personliga varumärke. Vem är du egentligen? Vilka färger vill du associeras med? Om du arbetar i en mycket formell bransch, exempelvis inom juridik, så bör du inte ta ut svängarna för mycket gällande färger. Men om du arbetar med reklam och marknadsföring så bör ditt CV mer likna en ett reklamblad än ett formellt dokument. Ta fram en design som du tycker representerar dig och be sedan vänner, kollegor och familj att titta på designen och komma med feedback. 

Välj font med omsorg

Typsnittet är mycket viktigt för det samlade intrycket av ditt CV. Här finns det tre lägen att välja mellan. Formellt, neutralt eller lekfullt. Du bör tänka dig in i vem läsaren av ditt CV är. Den bransch du söker jobb bör ha en inverkan i ditt val av typsnitt. Likaså den roll du arbetar inom. Vill du förstärka bilden av dig själv som intellektuell, så kan du till exempel välja ett typsnitt som liknar maskinskrift. Vill du istället stärka uppfattningen av dig som modern och grafiskt kunnig, så väljer du någon av de moderna och allmänna typsnitten som finns. 

Inga referenser i CV:t

Tiden är sedan länge förbi då referenser skulle listas med namn och kontaktuppgifter på CV:t. En rekryterare idag vill att du tar fram en referens som är lämplig för den aktuella rekryteringen. Det ska alltså inte vara någon allmän referens som kan användas för alla rekryteringar. Därför kan du med fördel skriva på ditt CV att “Referenser lämnas på begäran”. Återigen så handlar det också om att ge ditt CV en modern touch. Om du listar dina referenser så kommer ditt CV kännas allt annat än modernt.

Ta bort irrelevanta jobb

Förr i tiden kunde rekryterare och arbetsgivare granska ett CV och ifrågasätta varför det fanns luckor I CV:t. “Här slutade du din anställning i mars, men började inte nästa jobb förrän i december samma år. Hur kommer det sig?”. Den här typen av frågor ställs inte längre. Skulle du få frågan så kan du svara helt ärligt. Men som vi ska se i tipsen nedan, så behöver du inte ens specificera vilken månad du påbörjade och avslutade en viss anställning i ditt CV.

Ditt CV kommer inte att läsas i detalj. Du har bara några få sekunder på dig att kommunicera ditt budskap, innan läsaren lägger det åt sidan och tittar på nästa. Du måste ha ett intressant CV rakt igenom för att lyckas. Se därför till att enbart lista jobb som du finner relevanta just nu. Om du körde gräsklippare innan examen så är det fullkomligt irrelevant när du nu söker jobb som ekonom. Ta med jobb där du kan påvisa att du fått värdefulla erfarenheter som kan användas i ditt jobb idag. 

Skippa datumen i resumén

Ingen behöver veta exakt vilken dag du påbörjade en anställning och vilken dag du slutade. Arbetsmarknaden är inte längre intresserad av sådana detaljer. Nu ska fokus ligga på vilka arbetsuppgifter du hade när du jobbade och vilket värde du tillfört företaget du arbetat på. Du bör också avhandla de erfarenheter du erhållit under tiden på företaget. Var noga med att lista både hårda och mjuka erfarenheter, det vill säga erfarenheter som gäller specifik kompetens och även erfarenheter som handlar om personlig utveckling, typ ledarskap, eget ansvar, med mera. 

Gå aldrig mer än 15 år bakåt i tiden

Det finns en magisk gräns som säger att allt som hänt för 15 år sedan eller längre, inte är intressant att ha med i ett CV. Det finns så klart vissa undantag men undvik att lista jobb som du haft för mer än 15 år sedan. Det kan tolkas som gammalmodigt och ha en negativ inverkan på den sammantagna uppfattningen av ditt CV. 

Välj en egen LinkedIn-URL

Din LinkedIn-profil bör definitivt inkluderas i som en länk i ditt CV. Tänk dig då att rekryteraren sitter med en utskriven version av ditt CV. Om du använder den URL som LinkedIn ger din profil som standard, så kommer rekryteraren inte ens att orka bemöda sig med att försöka knappa in alla bokstäver och siffror i webbläsaren för att komma till din profil. 

Det tar bara några minuter att gå in på dina inställningar på LinkedIn och skapa en anpassad URL. Läste du tipset om e-postadressen? Här bör du vara konsekvent och, om möjligt, välja samma URL som du valde som namn i din e-postadress. Då blir det enkelt och konsekvent i ditt CV. Ju mer du kan vara konsekvent och hålla en röd tråd genom ditt CV, ditt personliga brev, din LinkedIn-profil, osv, desto starkare blir ditt eget varumärke och det blir lättare för andra att bilda sig en tydlig uppfattning om dig. 

Personligt brev

När du söker jobb ombeds du ibland att kortfattat berätta om dig i ett brev. Precis som att skriva ett CV är brevskrivande en konst. Ta gärna hjälp med en personligt brev mall.

Dina målsättningar är passé

Dina målsättningar är dina egna ambitioner och bör undvikas i ett modernt CV. Visst, rekryterare vill ha ambitiösa och målinriktade kandidater, men det här är sådant som vem som helst kan få till på ett CV. Rekryterare idag vill veta mer om vilket värde du kan bidra med till en organisation. Hur kan du förvalta dina erfarenheter och få ut maximal nytta av dessa i den roll du nu söker?  Om du har en sektion med målsättningar i ditt CV så behöver du inte ta bort den helt. Ofta räcker det med några enkla omformuleringar för att skifta fokus från dig själv till arbetsgivarens perspektiv. Istället för att skriva vad du vill, skriv vad du kan bidra med.. 

Summering

Om ditt CV inte varit i bruk på länge så behöver det rustas upp och moderniseras. Mycket har hänt på bara 5 år när det gäller tillgången till moderna CV-mallar och även när det gäller acceptansen för kreativa och unika CV:n. Det första du bör göra är att se över ditt CV och stryka alla avdelningar och allt innehåll som känns gammalmodigt. Exempel på gammalmodiga inslag i ett CV är:

 • Fullständig hemadress.
 • Lista med med referenser.
 • Exakta (på dagen) start- och slutdatum för anställningar.
 • Mer än 15 år gamla jobb.
 • Egna målsättningar och ambitioner

Om du ser över ditt CV och ser till att ta bort eller skriva om dessa delar så har du redan kommit en bra bit på vägen. Nu är ditt CV rensat från allt gammalt och redo att få en modern touch. Nu kan du lägga till följande delar:

 • En modern LinkedIn-URL
 • En ny fräsch design
 • Ett väl genomtänkt typsnitt
 • Utgå från vilket värde du kan skapa för ett företag

Försök att ha en röd tråd när det gäller designen av ditt CV och ditt personliga brev. Även i de e-postmeddelanden som du skriver. Då hjälper du till att stärka ditt eget varumärke och gör det lättare för andra att bilda en tydlig uppfattning om dig. En uppfattning som du själv dessutom styr över. 

Skapa ett professionellt digitalt CV

 • Rekryterarnas rekommenderade CV-mallar
 • CV-mallen.se ger dig fler intervjuer
 • Gratis konto direkt på några sekunder

Skapa ditt nya CV gratis nu
Innehållsförteckning
  Fler artiklar om: Skriva cv

  Prova vår professionella CV-byggare

  Fler artiklar som denna
  Så kan du använda humor i ditt personliga brev
  Så kan du använda humor i ditt personliga brev

  Skapa intresse hos arbetsgivaren genom att använda humor i ditt personliga brev. Det är avväpnande och kommer göra att du blir kallad på fler intervjuer.

  15 snabba tips för ett mer innehållsrikt CV
  15 snabba tips för ett mer innehållsrikt CV

  Vill du vässa ditt CV lite extra och lägga till nytt intressant innehåll? Vi har tagit fram 15 punkter som ger dig nya infallsvinklar och förhoppningsvis lite nytt material till ditt CV. Många delar har du kanske redan men i ditt CV. Men det finns alltid potential till att förfina styckena och göra dom än mer relevanta.

  Damma av ditt gamla CV med dessa snabba knep
  Damma av ditt gamla CV med dessa snabba knep

  Har ditt CV legat och skräpat några år utan att få den omsorg det förtjänar? Oroa dig inte, du är inte ensam. CV:t används i regel när vi söker jobb och sedan blir det ofta liggande utan att uppdateras. Men så plötsligt blir det dags att börja söka jobb igen och det gamla CV:t behöver dammas av. Här följer 10 snabba tips för dig som letat fram ditt gamla CV och vill ge de en snabb uppfräschning.