Fem saker som rekryterare letar efter i ditt CV - CV-mallen

Fem saker som rekryterare letar efter i ditt CV

Det är mycket att tänka på när du söker jobb – och särskilt när du ska skriva ditt CV. Det gäller att göra ett gott intryck. CV:t är ju trots […]

Fem saker som rekryterare letar efter i ditt CV

Det är mycket att tänka på när du söker jobb – och särskilt när du ska skriva ditt CV. Det gäller att göra ett gott intryck. CV:t är ju trots allt ofta den första kontakten arbetsgivaren får från dig när du söker en tjänst, så du vill inte begå några misstag, eller hur? Det är även enkelt att tänka på ditt CV utifrån ditt perspektiv. Det är visserligen du som söker jobbet men det är inte du som bedömer om du är mest lämplig för det. Så glöm inte bort vem som ska läsa ditt CV.

Arbetsgivaren och rekryteraren kan leta efter annan information än den som finns i ditt CV. Du kan förbereda dig för detta genom att försöka tänka utifrån deras perspektiv. Vad skulle de leta efter i ditt CV? På så sätt skickar du inte medvetet ut ett CV som saknar viktig information eller avgörande delar.

En enkel och tydlig sammanfattning

Se sammanfattningen, som bör finnas högt uppe i ditt CV, som en slags innehållsförteckning. Här beskriver du kortfattat din erfarenhet och förklarar varför du är rätt kandidat för jobbet. Tänk lite som en journalist; sammanfattningen i ett CV är som ingressen i en artikel, den berättar om det allra viktigaste. Skippa klyschorna och använd istället ett språk som liknar det i platsannonsen. Om det känns svårt kan du skriva sammanfattningen sist eftersom du då vet hur resten av det du ska sammanfatta ser ut.

Lagom mycket text

Visst kan det kännas lockande att berätta hela din livshistoria – du vill väl inte glömma något viktigt? Tänk om det du väljer att inte berätta om är det som skulle gjord att du fick jobbet? Den chansen vill du väl inte missa? Du behöver inte oroa dig för detta. Om du skriver ditt CV och personliga brev utifrån jobbannonsen så kommer du få med den viktigaste informationen för att skapa ett intresse hos arbetsgivaren. Detta lämna utrymme för dem att ställa frågor på en kommande intervju och då får de svar på alla saker som du kan ha missat eller utelämnat.

När du håller ditt CV kort visar du på din förmåga att sammanfatta och sortera ut det viktigaste – detta brukar uppskattas av arbetsgivare. Ett CV fullt med text kan vara skrämmande, och dessutom svårt att läsa, så lämna lite luftrum i det. Satsa på att få ihop CV:t på en sida, det brukar vara lagom.

Resultatet av dina prestationer

Ett CV är en slags uppställning av din erfarenhet men det betyder inte att du bör skriva dina jobb och utbildningar i list- eller stolpform. Utveckla dessa istället och berätta vad du lärt dig och vad du tar med dig från dem. Arbetsgivaren är intresserad av hur du kan hjälpa till att förbättra deras verksamhet, så glöm inte att berätta om resultatet av dina prestationer. Referera till siffror och statistik, nämn specifika resultat du bidragit till och var konkret.

Din personliga livserfarenhet

Det kan vara svårt att visa i ett CV vad som gör just dig unik. Men tänk så här; om du och en studiekompis söker samma jobb och ni har liknande erfarenhet, vad skulle du kunna skriva i ditt CV som gör dig lite mer spännande för arbetsgivaren? Det handlar inte om olika hobbys, intressen eller uppdrag du haft utan om din personliga erfarenhet. Det handlar om din personlighet som gör dig spännande och perfekt för tjänsten du sökt.

Lite mer färg här och där

Det är inget fel på ett CV helt i svartvitt, det kan vara stilrent i sig, men det är bevisat att färger drar till sig uppmärksamhet och det ger ett modernt intryck. Om det är något du vill ha när du söker jobb så är det uppmärksamhet från arbetsgivaren. Överdriv inte med dina favoritfärger utan prova att använda de i exempelvis rubrikerna för att ge CV:t en mer personlig touch.

Ett trevligt typsnitt och korrekta hyperlänkar

Times New Roman är ett simpelt och välanvänt typsnitt som dessutom finns i de flesta ordbehandlingsprogram. Men detta betyder inte att du måste använda just det i ditt CV. Om du vill sticka ut så prova andra enkla men kanske inte lika vanliga typsnitt, exempelvis Calibri, Verdana eller Tahoma. Om du skriver med din e-postadress, hemsida eller portfolio så glöm inte att lägga in de som hyperlänkar i CV:t så att arbetsgivaren enkelt kan klicka på de i dokumentet.

Innehållsförteckning
  Fler artiklar om: Skriva cv

  Prova vår professionella CV-byggare

  Fler artiklar som denna
  Så kan du använda humor i ditt personliga brev
  Så kan du använda humor i ditt personliga brev

  Skapa intresse hos arbetsgivaren genom att använda humor i ditt personliga brev. Det är avväpnande och kommer göra att du blir kallad på fler intervjuer.

  15 snabba tips för ett mer innehållsrikt CV
  15 snabba tips för ett mer innehållsrikt CV

  Vill du vässa ditt CV lite extra och lägga till nytt intressant innehåll? Vi har tagit fram 15 punkter som ger dig nya infallsvinklar och förhoppningsvis lite nytt material till ditt CV. Många delar har du kanske redan men i ditt CV. Men det finns alltid potential till att förfina styckena och göra dom än mer relevanta.

  Damma av ditt gamla CV med dessa snabba knep
  Damma av ditt gamla CV med dessa snabba knep

  Har ditt CV legat och skräpat några år utan att få den omsorg det förtjänar? Oroa dig inte, du är inte ensam. CV:t används i regel när vi söker jobb och sedan blir det ofta liggande utan att uppdateras. Men så plötsligt blir det dags att börja söka jobb igen och det gamla CV:t behöver dammas av. Här följer 10 snabba tips för dig som letat fram ditt gamla CV och vill ge de en snabb uppfräschning.