Hitta sommarjobb 2024 - Vi hjälper dig till rätt jobb | CV-mallen

Fixa sommarjobb – Allt du behöver veta

Sommaren närmar sig och det är hög tid att börja söka sommarjobb. Om det är första gången som du söker jobb finns det en del att tänka på. Vi vill hjälpa […]

Thomas Gustafsson
Thomas Gustafsson
Skribent CV-mallen.se
Fixa sommarjobb – Allt du behöver veta

Sommaren närmar sig och det är hög tid att börja söka sommarjobb. Om det är första gången som du söker jobb finns det en del att tänka på. Vi vill hjälpa dig att förbättra dina chanser att få sommarjobbet du alltid drömt om. Nedan går vi igenom allt från vad du ska tänka på när du skriver ditt CV till smarta tips för hur du blir kallad till intervju.

Hur hittar jag sommarjobb?

Låt oss börja med det absolut mest grundläggande. Hur hittar man ett sommarjobb? Alla företag erbjuder inte sommarplatser och de som erbjuder sommarjobb annonserar oftast inte det särskilt bra. Därför kan det vara svårt att hitta jobben.

Få ett företag att skapa ett sommarjobb just för dig

Min erfarenhet, när det gäller sommarjobb, är att företag ofta glömmer bort vilken bra resurs en sommarjobbare kan vara. Därför annonserar de inget jobb även fast de har arbetsuppgifter som passar en sommarjobbare perfekt. Jag vill därför rekommendera dig som är driftig och utåtriktad, att påverka företagen och skapa en sommarplats åt dig själv.

Eftersom din tidigare arbetslivserfarenhet och kunskapsnivå kan vara något begränsad ska du försöka hitta arbetsuppgifter som passar. Sätt dig därför ner med papper och penna och avsätt lite tid åt brainstorming. Försök att hitta på arbetsuppgifter som du kan klara av att genomföra som företaget kan ha missat att göra själva.

Här följer några snabb exempel

Ekonomiföretag har väldigt mycket papper och dokumentation som ofta behöver arkiveras. Arkivering och sortering av pappersmaterial är något som företag antagligen inte lägger några stora resurser på. Därför bör det finnas endel som behöver sorteras upp. Arkivering och sortering av dokument är något som du kan göra.

Många företag har bloggar som de inte använder särskilt flitigt. Är du bra på att skriva och brinner för storytelling? Skriva blogginlägg och andra nyhetsartiklar kräver ingen direkt utbildning. Läs på lite om hur SEO fungerar och förklara vikten av blogginlägg för företaget. Har du en blogg redan är det en bra referens.

Tips utifrån erfarenhet: SEO är ett luddigt område och många företag tycker detta är viktigt men förstår sig inte på det. Därför kan du med lite research och skinn på nästan låta som ett riktigt proffs.

Kontakta företagen

Maila företagets VD, här gäller det att visa framfötterna.  Skriv att du är en ambitiös person som är strukturerad och gärna vill jobba i deras företag. Förklarar att ditt jobb som du kommer genomföra under sommaren kommer uppskattas av de anställda när dom kommer tillbaka efter sommarledigheten.

Glöm inte att bifoga ditt CV och ett personligt brev i mailet och använd en snygg cv mall så ditt CV sticker ut.

Ett tips är att kontakta mindre företag. I ett mindre företag tar snabbare beslut gällande sommaranställning. Större företag måste ta upp frågan i organisationen och många personer behöver vara inblandande vilket gör att det tar tid att få svar.

Ovanstående är exempel för att ge dig en bild av hur du kan gå tillväga för att skapa dig ett möjligt sommarjobb utifrån ingenting. Du kan applicera detta på vilken arbetsplats som helst så länge du har lite fantasi.

Vill du hellre söka sommarjobb som annonseras

Känner du dig mer bekväm med att söka sommarjobb som annonseras är det ingen dum idé heller. Du kan hitta sommarjobb på hemsidor som exempelvis Arbetsförmedlingen, Jobbsafari, Meet a student eller på något bemanningsföretag.

Hur går man tillväga för att skriva ett bra CV?

Oberoende om du söker ett sommarjobb eller ett heltidsjobb är det viktigt att ditt CV är professionellt och välskrivet. Många tycker att det är tråkigt att skriva CV, vilket det absolut kan vara, och slänger därför ihop något halvdant. Gör man detta sätter man bara krokben för sig själv. Jag tycker därför att du ska ta på dig vuxenbyxorna, ta ansvar för din framtida karriär och lägga ner energi på ditt CV. Tänk på att grunden i ditt CV är något som du egentligen bara behöver skriva en gång. När du ska söka ditt nästa jobb behöver du inte börja om från början utan bara lägga till information eller ändra i formuleringar i ditt redan perfekta CV.

5 grundläggande tips när du skriver CV.

 1. Håll ditt CV till en sida. Blir det längre än så har skrivit för mycket onödig information och det kommer bli tråkigt att läsa.
 2. En bra övning är att låtsas att du är arbetsgivare när du skriver ditt CV. Vad skulle du tycka var intressant att få reda på i ett CV? Denna övning är väldigt bra att använda sig av för att få ett CV som är kort och informativt. Människan har ett behov att prata om sig själv och berätta hur duktig man är. Det resulterar i att man ofta svävar iväg när man skriver sitt CV och fyller det med information som inte är relevant för jobbet man söker. Utgå från vad en arbetsgivare kan tycka är intressant och skriv ditt CV därefter.
 3. Har du ingen tidigare arbetslivserfarenhet? Det är ingen fara, det finns intressanta saker som du kan fylla ditt CV med ändå. När man läser ett CV är man egentligen inte intresserad av vilket företag som någon jobbat på tidigare utan vad personen har för kunskaper. Med detta i åtanke så spelar det faktiskt ingen roll om du inte har tidigare arbetslivserfarenhet. Beskriv istället saker som du kan, är duktig på, och vad du har för mål.
  Exempel
  Jag tog alltid med i mitt CV att jag på min fritid gillade att göra hemsidor och kodade dom själv. Detta var när jag var 18 år och hade bara jobbat som vaktmästare och telefonförsäljare på kvällar och helger. På de intervjuer som jag blev kallad till pratades det knappt någonting om mina tidigare jobb utan bara om min fritidshobby. Nu i efterhand förstår jag att anledningen till detta var för att det visade på ett driv hos mig som arbetsgivarna tyckte var mer intressant än att jag sålt telefonabonnemang på telefon som alla andra.
 4. Låt alltid någon som är bättre än dig på svenska, exempelvis en förälder eller din lärare i skolan, att läsa igenom ditt CV. Be dom inte bara kontrollera din stavning utan be dom komma med åsikter på meningsuppbyggnad och grammatik.
 5. Anpassa ditt CV till varje jobb du söker. Läs annonsen för sommarjobbet och leta upp de nyckelfaktorer som arbetsgivaren kan vara intresserade av. Sedan skriver du om ditt CV något för att inkludera dessa faktorer. Ditt CV är din möjlighet att sälja in dig själv och inte ett statiskt informationsblad om din karriär. Var påhittig och vinkla ditt CV för att passa jobbet, men ljug aldrig i ditt CV.

Spelar utseendet på mitt CV någon roll?

Istället för att svara på frågan så ska jag ge dig lite information och påståenden som du får skapa dig ett eget svar ifrån.
Det sommarjobb som du söker kommer få 10 – 100 ansökningar. Ansökningarna är papper som innehåller text och information. Arbetsgivaren kommer läsa varje CV i mellan 10 – 30 sekunder. Hur gör du enklast för att sticka ut från mängden?
Bilden nedan ger dig en ledtråd.

cv-sommarjobb-2018

Har du kommit fram till ett svar? Utan att utge mig för att vara någon som kan läsa tankar kan jag med säkerhet säga att du tycker att utseendet på CV:t med röda detaljer är det mest iögonfallande här. Försök därför att skapa ett CV som är snyggt och sticker ut. För dig som inte kan, orkar eller vill fixa med design själv kan jag rekommendera vår tjänst där du kan välja bland massa snygga CV-mallar.

Slutsats

För att göra det enklare att läsa så får du slutsatsen i en punktlista. (Punklistor är något som du också bör använda i ditt CV för att göra det enklare att läsa).

 • Jag tycker att du börjar med att skriva ihop ett första utkast av ditt CV.
 • Bestämmer dig sedan för om du vill följa mitt exempel att hitta ett eget sommarjobb eller söka efter ett på internet. Det spelar ingen större roll vilken väg du väljer att ta utan det viktiga är att du hittar något som du tycker passar dig.
 • När du har hittat ett jobb går du tillbaka till ditt CV och skriver om formuleringar lite för att anpassa ditt CV efter jobbet.
 • Därefter skriver du ett personligt brev som komplement till ditt CV.
 • När du är klar ber du någon läsa igenom både CV och personligt brev för att säkerställa kvalitén. Sedan söker du jobbet.

Lätt som en plätt? Kanske inte helt enkelt. Men tänk på att ditt sommarjobb är början på din framtida karriär. Så det är värt att lägga ner lite tid på det.

Sist men inte minst vill jag önska dig lycka till och glöm inte bort att jobba hårt när du väl fått jobbet!

Innehållsförteckning
  Fler artiklar om: Skriva cv

  Prova vår professionella CV-byggare

  Fler artiklar som denna
  Så kan du använda humor i ditt personliga brev
  Så kan du använda humor i ditt personliga brev

  Skapa intresse hos arbetsgivaren genom att använda humor i ditt personliga brev. Det är avväpnande och kommer göra att du blir kallad på fler intervjuer.

  15 snabba tips för ett mer innehållsrikt CV
  15 snabba tips för ett mer innehållsrikt CV

  Vill du vässa ditt CV lite extra och lägga till nytt intressant innehåll? Vi har tagit fram 15 punkter som ger dig nya infallsvinklar och förhoppningsvis lite nytt material till ditt CV. Många delar har du kanske redan men i ditt CV. Men det finns alltid potential till att förfina styckena och göra dom än mer relevanta.

  Damma av ditt gamla CV med dessa snabba knep
  Damma av ditt gamla CV med dessa snabba knep

  Har ditt CV legat och skräpat några år utan att få den omsorg det förtjänar? Oroa dig inte, du är inte ensam. CV:t används i regel när vi söker jobb och sedan blir det ofta liggande utan att uppdateras. Men så plötsligt blir det dags att börja söka jobb igen och det gamla CV:t behöver dammas av. Här följer 10 snabba tips för dig som letat fram ditt gamla CV och vill ge de en snabb uppfräschning.