Kända personers CV:n och vad vi kan dra för lärdomar - CV-mallen

Kända personers CV:n och vad vi kan dra för lärdomar

Tror du att alla framgångsrika personer per automatik har väldesignade och snygga CV:n? Då tror du fel. Trots att innehållet i dessa CV:n ofta är mycket tilltalande – dom har […]

Kända personers CV:n och vad vi kan dra för lärdomar

Tror du att alla framgångsrika personer per automatik har väldesignade och snygga CV:n? Då tror du fel. Trots att innehållet i dessa CV:n ofta är mycket tilltalande – dom har ju trots allt nått toppen – så lämnar ibland det rent grafiska mycket övrigt att önska. Vi har kommit över några intressanta CV-exemplar från några av världens främsta ledare och företagsledare. I den här artikeln ska vi granska dessa i detalj för att se vilka lärdomar vi kan dra. Vi kan redan nu avslöja att det inte uteslutande handlar om bra saker. Dessa CV:n innehåller också en hel del mindre bra saker som vi bör undvika att ha med i våra egna CV:n

Det som gör framgångsrika personens CV:n så intressanta att studera är att vi har svaret på om deras kompetens är sann eller inte. Dessa personer har nått toppen och är uppenbarligen extremt kompetenta. Så, hur utformar extremt kompetenta människor sina CV:n? Det får vi  svaret söker vi här. Vi börjar med en person som verkligen tagit sig hela vägen till toppen för ett av världens största och mest framgångsrika företag.

Steve Jobs – CEO för Apple 1996-2011

Steve Jobs var med och grundade Apple redan på 70-talet men lämnade företaget innan det hann bli det världsledande företag det är idag. 1996 återvände han som CEO och började arbetet med det som skulle komma att bli en riktig framgångssaga. Från att ha tillverkat tråkiga persondatorer började Apple skapa moderna datorer med innovativ design. iMac var en helt ny stationär dator där skärm och dator var integrerade i ett och samma skal. När Apple lanserade iPhone så revolutionerande dom marknaden för mobiltelefoner och den nya eran med smartphones var ett faktum. Steve Jobs avled tragiskt nog 2011 endast 56 år gammal.

1993 skrev Steve Jobs ihop ett CV. Anledningen är oklar, men att säga att han ägnade sitt CV mycket tid är en kraftig överdrift. Detta CV är hastigt framtaget med hjälp av något som skulle kunna liknas vid 90-talets svar på CV-mallen.se. Här är det alltså en färdigskriven mall på ett A4 som Steve Jobs fyllt i för att beskriva sina kunskaper och preferenser. 

Steve Jobs CV

Bild. Steve Jobs CV från 1993.

Med facit i hand kan man kanske bli aningen förvånad över hur nonchalant skrivet detta CV är. Man får inte direkt känslan av en blivande VD för ett av världens mest framgångsrika bolag skrivit det här. Vi noterar att Steve Jobs helt utelämnar att fylla i avsnittet om arbetslivserfarenhet. Vi vet inte varför. På frågan om han har körkort svarar han  ja och på frågan om han har tillgång till bil så svarar han ja men tillägger att han “föredrar att inte använda den”.

Det går att ana en viss självsäkerhet och snudd till kaxighet i hans CV. Med tanke på den offentliga bilden av Steve Jobs och hans framtoning, så är det är kanske inte det här så förvånande. Man skulle kunna dra slutsatsen att det här CV:t ligger i linje med hur Steve Jobs är som person. Steve Jobs är full av energi. Han har hela tiden saker på gång. Han har minimalt med tid för att skriva ner ett CV. Han är inte rädd för att säga vad han tycker. Han vill inte köra bil till jobbet, så säger han det direkt i CV:t, istället för att rätta sig i leden och framställa sig själv som medgörlig. 

Det här är den viktigaste lärdomen vi drar från Steve Jobs CV:

 • Det är viktigt att hitta en ton i CV:t som stämmer väl överens med hur andra uppfattar dig samt hur du vill uppfattas.

Det ska finnas en röd tråd, från det första samtalet, till det personliga brevet, CV:t och intervjun. Mottagaren, det vill säga rekryteraren, ska så enkelt som möjligt kunna avgöra vem du är som person. Om det helt plötsligt dyker upp ett CV som innehåller formuleringar som inte känns naturliga för dig, ja då finns risken att läsaren blir förvirrad och då får svårare att bilda sig en positiv uppfattning om dig. 

Bill Gates – Grundare av Microsoft

Nästa person behöver förmodligen inte någon närmare presentation. De flesta vet vem Bill Gates är. En av världens rikaste och grundare av ett av världens största företag – Microsoft. Han började sin bana  som student blev extremt intresserad av programmering. Han spenderade mycket tid med att koda sin tids datorer. På 70-talet fanns inte dagens operativsystem som hjälper oss användare att kommunicera med datorn på ett förståeligt sätt. När Bill Gates skapade MS DOS så var det början på det som senare skulle komma att bli Windows. Alltså världens mest kända operativsystem. 

1974 satte sig den då 18-årige Bill Gates framför datorn och skrev sitt CV. Här ser vi prov på en noggrann person med sinne för detaljer. Samtidigt som han har en förmåga att se sin kompetens i ett större perspektiv, utan problem med att betona det faktum att han är bäst i klassen. 

Bill gates CV

Bild. Bill Gates CV från 1974.

Noterbart är att Bill Gates inleder sitt CV med att tydligt statuera sina karriärmål. Det här är också typiskt amerikanskt, men något som vi ser mer och mer även i Sverige. Arbetsgivare vill investera i arbetskraft och locka till sig människors som vill utvecklas inom företaget. Genom att statuera sina mål så gör man det enklare för rekryteraren att se den visionen bli verklighet en dag. 

Den viktigaste lärdomen vid drar från Bill Gates CV är: 

 • När du söker ett specifikt jobb så bör du vara mer detaljerad och specifik gällande dina kunskaper än om du söker jobb på bred front. 

Utan att veta helt säkert så kan vi nog anta att Bill Gates skrivit det här CV:t för ett specifikt jobb som han varit på jakt efter. Läsaren förutsätts känna till många olika begrepp och namn på datorer, osv. Han ger intrycket att vara mycket kompetent. Det här är något vi alla kan lära oss något ifrån. Vi kan anpassa våra CV:n efter läsaren. 

Börja med att skapa ett neutralt CV som fungerar på bred front. Använd en CV-mall från vår cv byggare för att komma igång med designen. När du sedan söker ett specifikt jobb, försök då att anpassa framförallt de kunskaper du listar för att vara så mottagliga som möjligt för den aktuella läsaren.

Bernie Sanders – Presidentkandidat i USA

Nu ska vi ge oss in i politikens härliga värld. Politiska karriärer präglas ofta av ett långsamt klättrande på karriärstegen. Bernie Sanders är inget undantag. 78 år ung klättrar han fortfarande mot toppen, med siktet inställt på världens mäktigaste position – presidentämbetet i USA. 

Någon gång under det glada 80-talet så satte sig Bernie ned för att skriva sitt CV. Som den politiker han är valde han att göra sitt CV lättöverskådligt, säljande och stilfullt. Ungefär så som ett politiskt budskap bör utformas. Bra gjort Bernie!

Bernard Sanders CV

Bild. Bernie Sanders CV från 80-talet.

Bernie Sanders CV tar inte direkt ut svängarna. Det är ett ganska neutralt dokument som han kan använda för att söka många olika jobb. Vi kan också notera att han redan på 80-talet vill påpeka att hans hälsa är god. Det här är ingenting vi behöver applicera på våra CV:n idag. 

Den viktigaste lärdomen från Bernie Sanders CV är:

 • Låt den bransch du verkar i eller siktar mot återspeglas i designen av ditt CV. 

Bernie gör detta mycket bra. Han går inte in för mycket i detaljer utan försöker göra sitt budskap enkelt och begripligt. Han har med dom viktigaste rubrikerna och håller sig inom de ramar som finns för CV-skrivande. Ha i åtanke att det här är skrivet på 80-talet, långt innan dagens färgrika och väldesignade CV-mallar.

Barack Obama – USA:s 44:e president

Vi avslutar med att titta på en av världens mest imponerande politiska karriärer. När Barack Obama blev den första svara amerikan som tog sig hela vägen till det högsta ämbetet i USA och blev den 44:e presidenten i USA. 2009 skrev han inte bara in sig själv i historieböckerna, utan blev också en enande kraft för de svarta i USA. Barack Obama uppvisar en imponerande karriär där han blott 48 år gammal blev världens mäktigaste person.

Barack Obama finns på LinkedIn och det är därifrån vi tagit hans CV. Alla LinkedIn-profiler har ett fält på toppen av sidan som kallas “About”. Där är det fritt för användaren att bestämma hur denne vill beskriva sig själv. Det här är en viktig del av LinkedIn-profilen. Här kan du läsa allt om hur du skapar en så slagkraftigt profil som möjligt på LinkedIn. 

Barack Obama Linkedin CV

Bild. Barack Obamas “About”-sektion på LinkedIn.

Här visar Barack Obama att han är en gigant. Det är inte många som kan citera sig själva utan att det blir pretentiöst – men Barack Obama kan. Citatet är från hans eget farväl-tal när han skulle lämna över presidentskapet till Donald Trump. 

Barack Obamas CV är konkret och kortfattat. Han beskriver sina roller och vad han strävade efter att uppnå. Det förmedlar en bild av en framåtsträvande person. 

Den viktigaste lärdomen vi drar från Barack Obamas CV är:

 • Vikten av att synas på LinkedIn. 

Om till och med världens mäktigaste man ser ett värde av att finnas på LinkedIn – varför skulle inte du kunna se det? LinkedIn används idag av miljontals användare och är en helt fantastisk plattform för dig som vill marknadsföra dig själv. Kom ihåg att “syns du inte så finns du inte”. 

Skriva CV med hjälp av CV-mallar

Med hjälp av tjänsten CV-mallen.se kan du enkelt välja bland ett stort urval av professionella CV-mallar och skriva ett som passar dig bäst. CV:t ligger alltid tillgängligt för dig online och det är enkelt att dela CV:t med personer du vill ska läsa det. Behöver du vinkla din profil mot specifika jobbuppdrag gör du det online via inlogg. Du sparar tid i effektiv CV-redigering eftersom CV-byggaren sköter formateringen automatiskt. Läs och inspirereras till att skriva ett CV som ger dig framgång här på cv-mallen.se.

Summering

Vi har tittat på några av världens mest kända personers CV:n. Vi kan enkelt konstatera att det är spridda skurar som gäller har när det handlar om kvalitéten på dessa CV:n och engagemanget hos skribenterna. 

 • Lägg gärna mer tid på ditt CV än vad Steve Jobs gjorde. Men var inte rädd för att låta dina personlighet synas i ditt CV.
 • Anpassa ditt CV efter läsaren, precis som Bill Gates. Om du söker en specifik tjänst där du vet att läsaren förstår mer fackspråk än generella läsare – använd det!
 • Låt Bernie Sanders visa vägen för hur man skapar ett enkelt och tydligt budskap, likt en politisk kampanj, samt hur man använder ett format och en design som lämpar sig för sin bransch. 
 • Använd LinkedIn för att sprida ditt CV till fler läsare. Gör som Barack Obama och se till att skapa en innehållsrik LinkedIn-profil. 

Behöver du tips och råd kring hur du ska skriva ditt CV så kan du läsa vår artikel om hur du skapar ett CV från grunden.

Innehållsförteckning
  Fler artiklar om: Skriva cv

  Prova vår professionella CV-byggare

  Fler artiklar som denna
  Så kan du använda humor i ditt personliga brev
  Så kan du använda humor i ditt personliga brev

  Skapa intresse hos arbetsgivaren genom att använda humor i ditt personliga brev. Det är avväpnande och kommer göra att du blir kallad på fler intervjuer.

  15 snabba tips för ett mer innehållsrikt CV
  15 snabba tips för ett mer innehållsrikt CV

  Vill du vässa ditt CV lite extra och lägga till nytt intressant innehåll? Vi har tagit fram 15 punkter som ger dig nya infallsvinklar och förhoppningsvis lite nytt material till ditt CV. Många delar har du kanske redan men i ditt CV. Men det finns alltid potential till att förfina styckena och göra dom än mer relevanta.

  Damma av ditt gamla CV med dessa snabba knep
  Damma av ditt gamla CV med dessa snabba knep

  Har ditt CV legat och skräpat några år utan att få den omsorg det förtjänar? Oroa dig inte, du är inte ensam. CV:t används i regel när vi söker jobb och sedan blir det ofta liggande utan att uppdateras. Men så plötsligt blir det dags att börja söka jobb igen och det gamla CV:t behöver dammas av. Här följer 10 snabba tips för dig som letat fram ditt gamla CV och vill ge de en snabb uppfräschning.