Kronologiskt eller funktionellt - två olika CV-upplägg att prova - CV-mallen

Kronologiskt eller funktionellt – två olika CV-upplägg att prova

När du ska skriva CV så har du flera olika upplägg och strukturer att välja mellan. Det är viktigt att du tänker till innan och faktiskt väljer en bra struktur. […]

Thomas Gustafsson
Thomas Gustafsson
Skribent CV-mallen.se
Kronologiskt eller funktionellt – två olika CV-upplägg att prova

När du ska skriva CV så har du flera olika upplägg och strukturer att välja mellan. Det är viktigt att du tänker till innan och faktiskt väljer en bra struktur. Med rätt struktur blir ditt mer överskådligt för den som läser det och det visar på att du klarar av att prioritera rätt information för det jobb du söker. Olika upplägg passar för olika tillfällen. Idag kommer vi berätta om de vanligaste uppläggen – kronologisk och funktionellt. Vi rekommenderar att du, oavsett vilket upplägg du väljer, anpassar ditt CV till tjänsten du söker och bara tar med information som är relevant.

Kronologisk ordning – en slags tidslinje över din erfarenhet

Kronologiskt upplägg är det vanligaste och mest traditionsenliga. Du punktar upp din utbildning och arbetslivserfarenhet i kronologisk ordning under respektive rubriker med det som hände senaste överst och därefter i fallande ordning tidsmässigt. Tänk på det som en tidslinje över ditt liv.
Det finns en anledning till att det här är det vanligaste upplägget. De flesta förväntar sig en kronologisk ordning i ett CV. Det är därför logiskt att välja detta upplägg. Den som läser ditt CV är även ofta nyfiken på vad du gjort den senaste tiden. Kronologisk ordning gör också ditt CV lättläst och överskådligt.
Nackdelen med detta upplägg är att det är lätt att följa vad du har haft för dig och om det finns luckor så är de lätta att upptäcka. Om du har haft många liknande jobb kan det även finnas risk för upprepning.
Du kan enkelt beskriva din karriärväg genom det kronologiska upplägget. Om du har jobbat dig uppåt på en arbetsplats, utvecklats eller fått ökat ansvar så är detta upplägg ett bra alternativ för att visa det. Exempel på rubriker som du skulle kunna välja i ett kronologiskt CV för att beskriva din erfarenhet är Anställningar och Utbildning, där du sorterar dina arbeten och utbildningar i falland ordning.

Varför du ska använda CV-mallen.se när du söker jobb?

Det är svårt att skapa ett bra CV. Därför har vi skapat en enkel tjänst där du bara fyller i din information i tydliga fält. Vårt system hämtar sedan din information och placerar den på rätt ställe i den mall som du väljer. Du behöver ingen kunskap i design eller hur ett CV ska vara strukturerat. Det fixar vi

 • Skapa ett konto: Det är helt gratis att skapa ett konto och fylla i ditt CV.
 • Välj en CV mall: Välj designen på ditt CV med ett klick, all din information fylls i mallen automatiskt så du behöver inte göra någonting. Du kan byta mall efter att du fyllt i ditt CV.
 • Skapa ditt personliga brev: Fyll i ditt personliga brev som får samma utseende som ditt CV så att dina ansökningshandlingar får samma professionella utseende
Skapa konto på cv-mallen.se

Funktionell ordning – sortera din erfarenhet utifrån nyckelord

I ett funktionellt CV sorteras informationen istället i olika rubriker eller teman istället för att använda en tidslinje. Det här upplägger blir allt mindre vanligt då CV-databaser och sociala medier som LinkedIn använder det kronologiska upplägget. Fokus i det funktionellt CV:t är vad du kan – inte när du gjort vad.
Du kan välja att använda vilka rubriker som du vill. Några exempel kan vara Marknadsföring, Ledarskap eller IT, om du har erfarenhet inom dessa områden. Rubrikerna ska vara relevanta för dig och kännas naturliga som teman i CV:t. Det är okej att blanda utbildning, arbeten, projekt och kompetenser under samma rubrik, trots att de varit under olika perioder i ditt liv.
Om du har haft luckor i ditt arbetsliv kan detta upplägg vara lämpligt för ditt CV. De blir nämligen inte lika tydliga för läsaren. Ett funktionellt CV kan hjälpa dig att framhäva och tydliggöra kompetensområden som du har införskaffat från lika jobb och som kan vara relevanta för tjänsten du söker.
Det krävs lite mer arbete med att få ett funktionellt CV lättöverskådligt så fundera över och planera strukturen samt var extra tydlig när du väljer detta upplägg – du vill underlätta för mottagaren så mycket som möjligt.

Kombinerat upplägg – en blandning av kronologisk och funktionell ordning

Det finns inget som säger att du måste välja det kronologiska eller det funktionella upplägget när du skriver ditt CV. Du kan prova att kombinera de båda uppläggen. Börja då med att beskriva dina mål, kompetenser och färdigheter och berätta sedan om hur ditt yrkesliv har sett ut i kronologisk ordning. På CV-mallen.se kan du genom att ändra rubrikerna anpassa ditt CV på det sätt som du vill.

Skriva CV med professionella CV-mallar

På cv-mallen.se får du konkret och användbar kunskap genom texter, exempel och guider. Låt dig inspireras av CV-mallar som andra personer med framgång använder. När du läst guiderna, artiklarna och sett exempel är det dags att skapa CV:t på cv-mallen.se. Kontot är gratis och det är enkelt att komma igång. Du väljer själv om du vill fortsätta att använda gratisjänsten eller uppgradera. Det är många fördelar som kommer med ett uppgraderat konto, exempelvis:

 • ett flertal digitala CV versioner
 • ett flertal personliga brev versioner
 • obegränsad PDF nedladdning
 • statistik för visningar och nedladdningar
 • tillgång till premium CV mallar
 • CV & personliga brev exempel

Läs mer och jämför tjänsterna på cv-mallen.se

Innehållsförteckning
  Fler artiklar om: Skriva cv

  Prova vår professionella CV-byggare

  Fler artiklar som denna
  Så kan du använda humor i ditt personliga brev
  Så kan du använda humor i ditt personliga brev

  Skapa intresse hos arbetsgivaren genom att använda humor i ditt personliga brev. Det är avväpnande och kommer göra att du blir kallad på fler intervjuer.

  15 snabba tips för ett mer innehållsrikt CV
  15 snabba tips för ett mer innehållsrikt CV

  Vill du vässa ditt CV lite extra och lägga till nytt intressant innehåll? Vi har tagit fram 15 punkter som ger dig nya infallsvinklar och förhoppningsvis lite nytt material till ditt CV. Många delar har du kanske redan men i ditt CV. Men det finns alltid potential till att förfina styckena och göra dom än mer relevanta.

  Damma av ditt gamla CV med dessa snabba knep
  Damma av ditt gamla CV med dessa snabba knep

  Har ditt CV legat och skräpat några år utan att få den omsorg det förtjänar? Oroa dig inte, du är inte ensam. CV:t används i regel när vi söker jobb och sedan blir det ofta liggande utan att uppdateras. Men så plötsligt blir det dags att börja söka jobb igen och det gamla CV:t behöver dammas av. Här följer 10 snabba tips för dig som letat fram ditt gamla CV och vill ge de en snabb uppfräschning.