Kunskaper att ha med i ditt CV - CV-mallen

Kunskaper att ha med i ditt CV

Att skriva CV är inte alltid helt enkelt. Att lista sina tidigare jobb är oftast inga problem. Men när det gäller övriga kunskaper och färdigheter så blir det genast svårare. […]

Jonatan Rajala
Jonatan Rajala
Rekryteringsexpert
Kunskaper att ha med i ditt CV

Att skriva CV är inte alltid helt enkelt. Att lista sina tidigare jobb är oftast inga problem. Men när det gäller övriga kunskaper och färdigheter så blir det genast svårare. Vad är relevant för CV:t och vad är det inte? Hur ska du värdera kunskaperna och framställa dom på ett någorlunda ödmjukt sätt, utan att det blir skrytsamt? Vi går igenom lite tips och idéer för att hjälpa dig på traven. 

Du ska definitivt inte nonchalera avsnittet i CV:t där dina kunskaper listas. Det är ett ypperligt tillfälle för dig att på ett formellt och trovärdigt sätt beskriva de saker du kan som kan ge dig fördelar i konkurrensen. Rekryterare tittar gärna på det här avsnittet lite extra, då det innehåller värdefull information om hur du kan tänkas klara av det tilltänkta jobbet. 

Tänk på att hålla avsnittet kort och koncist. Det sägs att det tar i genomsnitt 6 sekunder för en rekryterare att bilda sig en uppfattning om dig genom att titta på ditt CV. Därför är det viktigt att du listar dina färdigheter utan att beskriva dom i detalj. Det kommer du att få göra vid senare tillfällen, exempelvis under en intervju. 

Ta med både hårda och mjuka färdigheter 

Det första du ska tänka på när du ska lista dina färdigheter i ditt CV är att ha en mix av både hårda och mjuka färdigheter. 

 • Hårda färdigheter är ren fakta och konkreta kunskaper, såsom en examen, språkkunskaper, körkort, osv.
 • Mjuka färdigheter är sådant som du lär dig genom erfarenhet, exempelvis ledarskap eller social kompetens.

Ofta är det de mjuka färdigheterna som är avgörande för hur intressant du är för en rekryterare. Var därför inte rädd att lista sådana färdigheter och kunskaper som du anser att du fått hittills genom din karriär. Det kan också vara så att vissa färdigheter tillskansats utanför arbetslivet. Om du exempelvis varit lagkapten i ett hockeylag så är det en bra merit att ha på ditt CV. Och vart passar den bättre in än under avsnittet med kunskaper? Skriv exempelvis så här: “Lagspelare med bakgrund som lagkapten för Hemstaden HC”

Är du van vid att ha många bollar i luften? Skriv då att multitasking är en av dina färdigheter. Det här är något som många rekryterare tittar efter. 

Inkludera grundläggande färdigheter och anpassa resten

Ett annat bra tips för dig när du ska lista dina kunskaper på CV:t är att ha 3-4 kunskaper som är glasklara och otvivelaktigt relevanta för vilket jobb du än söker. Det kan vara kunskaper såsom “Talar flytande engelska”, eller “Lång erfarenhet av ledarskap”. 

Sedan bör du titta specifikt på det jobb du söker och försöka identifiera nyckelord. Nyckelord är sådana ord som är återkommande i arbetsbeskrivningen och alltså indikerar VAD det är dom söker hos kandidaterna för just det här jobbet. Ser du exempelvis att ordet “självständig” återkommer i texten, ja, då kan du vara så säker på att det är ett viktigt personlighetsdrag som dom letar efter. Förutsatt att du är någorlunda självständig, skriver du då något i stil med “Orädd”, “Van att ta egna initiativ”, eller liknande under dina kunskaper. 

Att anpassa CV:t på det här sätter och skruva till det lite extra är ofta ett vinnande koncept. Så var inte rädd för att ge rekryterare det dom vill höra. 

Kunskaper du bör undvika att ha med i ditt CV

Finns det några kunskaper som du inte bör ha med i ditt CV? Ja, det gör det. För det första, du ska aldrig ljuga. Det kommer förr eller senare att komma fram och då har du skjutit dig själv i foten. 

Det finns också många kunskaper som en gång i tiden var eftertraktade på marknaden, men som nu passerat bäst-före-datum med marginal. Vi ser den här typen av kunskaper framförallt inom IT. Undvik omoderna kunskaper i ditt CV som snarare framhäver dig som gammalmodig och inkompetent, istället för tekniskt kunnig och modern.

Som vi var inne på tidigare så kan du anpassa ditt CV efter det jobb du söker genom att lägga till kunskaper som rimmar bra med arbetsbeskrivningen. På samma sätt bör du ta bort kunskaper som är helt irrelevanta för den specifika tjänst du söker. Exempel på detta är om du söker jobb i en ny bransch och dina kunskaper som listas innehåller facktermer från din tidigare bransch. 

Försök också att undvika uttjatade ord, såsom “positiv” eller “entusiastisk”. Det här är ord som rekryterare ser hela tiden och orden har helt förlorat värde och betydelse för dom. Om du nödvändigtvis vill belysa att du är en positiv person, välj då något annat ord, men undvik det helst helt och hållet. 

Tills sist, undvik självklara kunskaper. Ett klassiskt exempel är “Microsoft Word”. Alla kan Word och att lista “Word” som en färdighet visar bara att du helt saknar uppfattning om vad som är en relevant färdighet eller inte. 

Summering

Avsnittet med där du listar dina kunskaper på ditt CV är ett gyllene tillfälle för dig att differentiera dig och visa på vilka kompetenser, kunskaper och färdigheter du besitter. Rekryteraren tittar extra mycket på det här avsnittet.

 • Var noga med att lyfta fram både hårda och mjuka kunskaper. Mjuka kunskaper är särskilt viktiga då de är sådana kunskaper som du lär dig via erfarenhet. 
 • Se till att anpassa dina färdigheter och kunskaper så att dom är relevanta för det jobb du söker. Gå igenom arbetsbeskrivningen och se vilka nyckelord du kan hitta och matcha sedan dessa med några av dina kunskaper.
 • Undvik de vanligaste felen som många gör när dom listar sina kunskaper. Ha inte med omoderna kunskaper, undvik uttjatade ord och självklara kunskaper som alla bör ha. 

Lägg mycket fokus på det här avsnittet när du skriver ditt CV. Det är här rekryterare tittar och jämför dig mot dina konkurrenter. Det är lättare att bilda sig en uppfattning om din kompetens genom att titta på dina kunskaper än att läsa om vilka tidigare jobb du haft.  Förhoppningsvis tar du dig, med hjälp av ditt CV, vidare till nästa steg i processen.

Innehållsförteckning
  Fler artiklar om: Skriva cv

  Prova vår professionella CV-byggare

  Fler artiklar som denna
  Så kan du använda humor i ditt personliga brev
  Så kan du använda humor i ditt personliga brev

  Skapa intresse hos arbetsgivaren genom att använda humor i ditt personliga brev. Det är avväpnande och kommer göra att du blir kallad på fler intervjuer.

  15 snabba tips för ett mer innehållsrikt CV
  15 snabba tips för ett mer innehållsrikt CV

  Vill du vässa ditt CV lite extra och lägga till nytt intressant innehåll? Vi har tagit fram 15 punkter som ger dig nya infallsvinklar och förhoppningsvis lite nytt material till ditt CV. Många delar har du kanske redan men i ditt CV. Men det finns alltid potential till att förfina styckena och göra dom än mer relevanta.

  Damma av ditt gamla CV med dessa snabba knep
  Damma av ditt gamla CV med dessa snabba knep

  Har ditt CV legat och skräpat några år utan att få den omsorg det förtjänar? Oroa dig inte, du är inte ensam. CV:t används i regel när vi söker jobb och sedan blir det ofta liggande utan att uppdateras. Men så plötsligt blir det dags att börja söka jobb igen och det gamla CV:t behöver dammas av. Här följer 10 snabba tips för dig som letat fram ditt gamla CV och vill ge de en snabb uppfräschning.