Så kan du använda humor i ditt personliga brev - CV-mallen

Så kan du använda humor i ditt personliga brev

Skapa intresse hos arbetsgivaren genom att använda humor i ditt personliga brev. Det är avväpnande och kommer göra att du blir kallad på fler intervjuer.

Så kan du använda humor i ditt personliga brev

Ett personligt brev är många gånger en central handling när du söker jobb. Det är inte alltid som det finns möjlighet att ringa till arbetsgivaren för att presentera dig personligen, vilket annars i tio fall av tio är att föredra. Istället har du helt enkelt bara ditt CV och ditt personliga brev till ditt förfogande. Därför blir det extra viktigt att göra ett bra intryck i det personliga brevet. 

I en rekrytering behöver du sticka ut från mängden och se till att ta dig igenom flaskhalsen, så att just du är en av dom som blir kallad på intervju. Utmaningen är inte helt enkel. Det personliga brevet får inte vara för långt och det bör följa en viss struktur. Men inom dessa ramar finns det utrymme för både humor och kreativitet, vilket hjälper dig att visa vem du är.

Skapa ett professionellt digitalt CV

 • Rekryterarnas rekommenderade CV-mallar
 • CV-mallen.se ger dig fler intervjuer
 • Gratis konto direkt på några sekunder

Skapa ditt nya CV gratis nu

Om du adderar humor till ditt personliga brev, så skapar du en extra dimension till innehållet. Tänk på att personen som läser ditt personliga brev förmodligen har läst hundratals, eller kanske tillochmed tusentals personliga brev i sina dar. Om du kan göra något nytt och fånga läsarens uppmärksamhet genom ditt personliga brev, så har du gjort ett riktigt bra jobb. 

Men hur gör man egentligen för att kombinera seriositet med humor? Du vill ju så klart inte att ditt personliga brev ska framstå som mindre seriöst. Vi ska nu gå igenom hur du på ett smart och genomtänkt sätt kan inkludera humor i ditt personliga brev. Det kommer få ditt brev att sticka ut från mängden och förhoppningsvis öka dina chanser att bli kallad på intervju.

Därför är humor viktigt i arbetslivet

Vad är det som gör dig till en uppskattad kollega idag? Är det ditt engagemang, ditt driv eller din sociala kompetens? Förmodligen är det en kombination av alla dessa faktorer. Det kan låta som en självklarhet, men faktum är att vi många gånger spenderar mer tid med våra kollegor än med vår familj. 

Då går det inte att jobba oavbrutet i 8 timmar per dag utan att då och då stanna upp för lite social stimulans. Precis som att vi tar raster då och då så behöver vi få prata med våra kollegor på ett personligt plan. Annars blir arbetsdagen outhärdlig för de flesta av oss. 

För att du ska passa in på en arbetsplats så behöver du, i de flesta fall, vara social och intresserad av människor. Om ditt CV visar på dina kunskaper, så ska ditt personliga brev visa på din sociala kompetens och hur du passar in i en arbetsgrupp. 

Visa vem du är

Du använder säkert humor mer än vad du tror i ditt arbetsliv idag. Det behöver inte handla om att kunna dra roliga skämt. Humor är så mycket mer än så. Vad skrattade du åt senast på jobbet? Kanske var det någonting som inträffat på jobbet som fick dig och dina kollegor att skratta. Använd den känslan när du skriver ditt personliga brev. 

Du behöver alltså inte krysta fram någon kul ordvits eller ett roligt skämt. Det är inte vad det här handlar om. Du ska helt enkelt visa vem du är och vad som gör att just du får ett leende på läpparna när du går till jobbet. 

Var smart – inte barnslig

Det finns många sätt att vara rolig på. Man kan skämta på sin egen bekostnad eller på andras. Det kan vara roligt att gå över gränser och att överraska. I ett personligt brev så kan man använda sig av av dessa metoder, så länge det görs på rätt sätt. Känner du dig osäker på vad man kan skämta om eller inte? Då kan smart humor vara rätt väg att gå. Smart humor handlar många gånger om hur man formulerar sig. Genom att lägga till roliga och smarta formuleringar kan man krydda sitt personliga brev och ge läsaren en anledning att le lite extra.

Ett exempel på smart humor kan vara roliga motsägelser, som den här: “Jag läste just att man inte bör inleda ett personligt brev med att skryta om sina bra betyg. Därför får jag hänvisa till mitt CV.”

Var dig själv

Generellt kan man säga om personliga brev att syftet med formatet är att din personlighet ska komma fram. När rekryteraren tittar på din ansökan så går hen till CV:t för att se om du rent kompetensmässigt passar för den aktuella tjänsten. Redan där hamnar din ansökan förhoppningsvis i högen med intressanta kandidater.

Sedan behöver rekryteraren göra ett urval från högen med intressanta kandidater och se vilka som ska kallas på intervju. Det är då det personlig brevet blir aktuellt. Här letar rekryteraren efter personer som tycks passa in i den egna organisationen och kulturen. 

Några exempel på hur du kan använda humor i ditt personliga brev

För att göra det hela lite mer konkret så kommer här några bra exempel på hur humor kan användas i ett personligt brev. 

Vi börjar med en klassisk motsägelse:

“Jag tänker inte ödsla er tid på att gå igenom hur mitt CV på ett näst intill skrämmande sätt matchar er kravprofil.”

Här visar kandidaten prov på självsäkerhet, självdistans, humor OCH kompetens. Den här inledningen sticker definitivt ut och det är inte alla som vågar sticka ut så här mycket. Meningen kan med fördel formuleras om ifall du vill ha en mer nedtonad version men med samma budskap. 

Nästa exempel handlar om självdistans:

“Jag är en nörd. Visst, det ordet kanske klingar illa i mångas öron, men det är ett faktum. Jag älskar att koda och att fixa buggar i de program jag använder.”

Nördighet kan många gånger vara något positivt. Finns det dessutom självdistans så visar det på en mycket attraktiv kombination där man behärskar både de tekniska bitarna men också de sociala. 

Bjud på dig själv

Låt den som läser ditt personliga brev lära känna dig genom din text. Berätta om vad du tycker om att göra på din fritid. Försök att ha självdistans och att bjuda på sig själv. Kanske finns det någon rolig anekdot som på ett bra sätt beskriver dig som person och vad du gör på din fritid? Använd det, men se till att det inte blir för långdraget. Då riskerar du att uppnå en motsatt effekt där läsaren tappar intresset och lägger ditt brev åt sidan.

Ju starkare CV – desto mer utrymme för humor

Om du har ett starkt CV så inser den som läser din resume att du är seriös och professionell i ditt jobbsökande. Då finns det mer utrymme för dig att använda humor i ditt personliga brev. Det kommer inte göra att du riskerar att uppfattas som oseriös. Se till att dina ansökningshandlingar har en bra design, enklast är att använda en professionell CV mall för detta.

Om ditt CV däremot är svagt, så bör du vara lite mer försiktig när du använder humor. Rekryteraren kan ha en oro över att du inte är mogen, seriös eller erfaren nog för jobbet. Då bör du istället fokusera på att göra ett så seriöst och professionellt intryck som möjligt i ditt personliga brev. Det betyder dock inte att det inte finns utrymme för humor. Det betyder bara att du inte bör ta ut svängarna för mycket. 

Summering

Ditt CV ska övertyga läsaren om att du har kompetensen för jobbet. Ditt personliga brev ska övertyga läsaren om att du har personligheten som krävs för jobbet och för att kunna bidra socialt på arbetsplatsen. 

Rekryterare läser stora mängder personliga brev. Många gånger är det ena brevet en upprepning av det andra. Det finns helt enkelt inte så många olika sätt att skriva personligt brev på. Men genom att addera humor till ditt personliga brev så kan du fånga läsarens uppmärksamhet. En enkel och avslappnad formulering kan vara allt som krävs för att den som läser ska bli nyfiken och vilja fortsätta läsa. 

Tänk också på hur viktigt det faktiskt är med humor på en arbetsplats. All den tid vi spenderar med våra kollegor vore näst intill outhärdlig för de flesta av oss om vi inte hade möjlighet att då och då får skratta tillsammans. 

När rekryterare har fått lista vilka specifika egenskaper som dom letar efter i sina rekryteringar så är just humor någonting som är återkommande. Vill du öka dina chanser att få jobbet du drömmer om så bör du alltså se till att ha inslag av humor i ditt personliga brev.

 • Använd med fördel smart humor
 • Försök att undvika barnslig humor
 • Skämta inte på andras bekostnad
 • Var dig själv
 • Bjud på dig själv

Gör alltid en avvägning gällande användandet av humor i ditt personliga brev. Beroende på vilken roll du söker, om det är ett stort eller litet företag du söker dig till eller om du blivit handplockad eller ej, så kan användandet av humor ha olika stor potential. 

Generellt kan man säga att om du har ett starkt CV eller om du blivit headhuntad för ett jobb, så finns det mer utrymme för dig att använda dig av humor och ta ut svängarna i ditt personliga brev. Då råder det inget tvivel om att du har kompetensen för jobbet och att du är seriös. Om ditt CV är mer tveksamt så bör du istället fokusera på att låta ditt personliga brev sudda ut eventuella tvivel om huruvida du är mogen nog för jobbet eller ej.

Innehållsförteckning
  Fler artiklar om: Skriva cv

  Prova vår professionella CV-byggare

  Fler artiklar som denna
  Så kan du använda humor i ditt personliga brev
  Så kan du använda humor i ditt personliga brev

  Skapa intresse hos arbetsgivaren genom att använda humor i ditt personliga brev. Det är avväpnande och kommer göra att du blir kallad på fler intervjuer.

  15 snabba tips för ett mer innehållsrikt CV
  15 snabba tips för ett mer innehållsrikt CV

  Vill du vässa ditt CV lite extra och lägga till nytt intressant innehåll? Vi har tagit fram 15 punkter som ger dig nya infallsvinklar och förhoppningsvis lite nytt material till ditt CV. Många delar har du kanske redan men i ditt CV. Men det finns alltid potential till att förfina styckena och göra dom än mer relevanta.

  Damma av ditt gamla CV med dessa snabba knep
  Damma av ditt gamla CV med dessa snabba knep

  Har ditt CV legat och skräpat några år utan att få den omsorg det förtjänar? Oroa dig inte, du är inte ensam. CV:t används i regel när vi söker jobb och sedan blir det ofta liggande utan att uppdateras. Men så plötsligt blir det dags att börja söka jobb igen och det gamla CV:t behöver dammas av. Här följer 10 snabba tips för dig som letat fram ditt gamla CV och vill ge de en snabb uppfräschning.