Detta är värt att tänka på när du ska byta jobb

Ibland kan det kännas överväldigande, svårt och stressigt att byta jobb; det är ju så mycket att tänka på. Därför har vi nu sammanställt det som viktigast att tänka på […]

Thomas Gustafssons
Thomas Gustafssons
Skribent CV-mallen.se
Detta är värt att tänka på när du ska byta jobb

Ibland kan det kännas överväldigande, svårt och stressigt att byta jobb; det är ju så mycket att tänka på. Därför har vi nu sammanställt det som viktigast att tänka på när du söker nytt jobb.

Sök flera jobb och på olika sätt

Håll dina ansökningshandlingar uppdaterade och försök anpassa de till varje arbetsgivare och tjänst du söker. Det låter kanske tidskrävande men arbetsgivaren märker direkt om ditt personliga brev inte är anpassat till just dem. Lägg din tid och energi på att söka jobb som du verkligen vill ha. Tänk kvalitet istället för kvantitet – men det betyder inte att du ska söka så få tjänster som möjligt.
När du ska byta jobb gör du bäst i att söka jobb på flera olika sätt för att öka dina chanser få ett nytt jobb. Du kan exempelvis kontakta arbetsgivare som du vill arbeta för, svara på platsannonser och registrera dig på bemannings- och rekryteringsföretag. Prova även att berätta för ditt nätverk att du söker nytt jobb och fråga om tips. Du vet aldrig vem som kan vara nyckeln till ditt nya jobb – kanske är det bästa vännen, en gammal kollega eller någon av kontakterna på Facebook.

Skaffa bra rutiner och sätt upp delmål med jobbsökandet

Rutiner är bra att ha; även om du inte har ett jobb att gå till just nu. Pågår jobbsökandet under en längre tid är det lätt hänt att du tappar takten. Kliv därför upp i tid på morgonen, ät en ordentlig frukost, gå till din arbetsplats – vare sig det är köksbordet eller biblioteket – och börja din arbetsdag.
Om du gillar att planera kan du prova att strukturera dagarna utifrån ett jobbsökarschema. Passa även på att följa upp flera olika jobb när du ändå håller i telefonen och sök flera tjänster när du redan har dina ansökningshandlingar framme. Med hjälp av veckomål kan du följa dina framgångar och på så sätt höja motivationen.

Förbered dig väl till intervjuer och uppdatera dina referenser

När du blir kallad till intervju bör du förbereda dig väl. Se intervjun som en chans till att presentera dig själv mer men även att ställa frågor till arbetsgivaren. Om du ska påbörja en anställning är det ju bra om du vet förutsättningarna innan, eller hur? Kolla upp arbetsgivaren innan, fundera på vilka slags frågor du kan tänkas få och tänk ut hur du vill svara på dem. Det kan underlätta att göra ett personlighetstest för att få reda på vilken personlighet du har och på så sätt bli tryggare i dina svar och också ställa frågor som gör att du kan lyfta fram din personlighet.

Referenser är viktiga att ha som arbetssökande. Välj chefer, kollegor, studiekamrater eller lärare som är lämpade att berätta om hur du arbetar och är som person. Det kan vara svårt att hitta referenspersoner men försök hitta minst en. Håll deras kontaktuppgifter uppdaterade och informera dem gärna när de kan komma att bli kontaktade angående tjänsterna du söker.

Våga löneförhandla och fråga efter andra förmåner!

Under jobbintervjun kan frågan om lön komma upp. Du är förmodligen nyfiken på vilken lön som erbjuds men det bör främst vara jobbet i sig du är mest intresserad av – inte lönen. Genom lönestatistik kan du ta reda på marknadslöner för din bransch. Förbered argument till varför du önskar den lön du vill ha. Har du kanske erfarenhet eller kunskaper som kan motivera till en speciell lönenivå?

Se lönen som en förhandlingsbar fråga. Kom ihåg att du kan diskutera lönen även efter att du påbörjat anställningen, till exempel när du visat lite mer vad du går för. Läs då gärna vår tidigare artikel om hur du höjer lönen när detta blir aktuellt. Om arbetsgivaren inte vill möta dina önskemål – fråga vilka förmåner som erbjuds istället. Många företag erbjuder sina anställda friskvårdsbidrag som gymkort eller massage, fler semesterdagar eller kompetensutveckling.

Kom ihåg att avsluta din gamla anställning på ett snyggt sätt

Du gör klokt i att inte berätta för din nuvarande chef när du ska byta jobb och att du letar nytt; vänta med det tills allt blivit klart med det nya jobbet. Det innebär ofta en lång process att gå från en tjänst till en annan. Tänk på hur du vill uppfattas även under uppsägningstiden och underlätta för din arbetsgivare som eventuellt måste förbereda för att hitta en ersättare till dig.
Se till att avsluta din anställning med flaggan i topp. Det kan vara lämpligt att boka in ett avslutningssamtal med arbetsgivaren där ni kan prata mer detaljerat om varför du valt att byta jobb samt hur du utvecklats på företaget. Kom ihåg att hålla tonen positiv och behålla den allra värsta kritiken för dig själv – även om den är befogad. Be även om referens och om ett intyg om ditt arbete.

Innehållsförteckning:
  Fler inlägg om: Skriva cv

  Tack!

  Betyg: 4.5 från 67 personer som har betygsatt denna

  Skrivet av

  Thomas Gustafssons
  Thomas Gustafssons
  Thomas Gustafsson har arbetat på CV-mallen sedan 2015 och har en gedigen erfarenhet kring CV skrivande. Thomas är ofta ute och föreläser om jobbsökande och CV-skrivande på diverse institutioner.

  Testa vår professionella CV byggare

  Fler artiklar som denna