Lär dig att skriva personligt brev med vår personliga brev guide

Att skriva personligt brev – Den ultimata guiden

Det är inte enkelt att skriva personligt brev. Oberoende om du skrivit ett personligt brev tidigare eller ska göra det för första gången är det svårt och det finns mycket […]

Att skriva personligt brev – Den ultimata guiden

Det är inte enkelt att skriva personligt brev. Oberoende om du skrivit ett personligt brev tidigare eller ska göra det för första gången är det svårt och det finns mycket att tänka på. För att underlätta detta för dig har vi på cv-mallen.se tagit fram denna guide som ger dig all information du behöver för att få ett perfekt personligt brev och bli kallad till intervju.

Guiden är uppdelad i olika avsnitt så att du får en bra översikt och enkelt kan hitta just det du söker.

1. Vad är ett personligt brev?

Ett personligt brev är ett dokument som introducerar dig för arbetsgivaren. Det personliga brevet kompletterar ditt CV och dessa ska alltid skickas tillsammans vid en jobbansökan.

I ditt CV listar du dina arbetslivserfarenheter och beskriver kort dina arbetsuppgifter. I det personliga brevet får du möjlighet att bli, precis som dokumentet heter, mer personlig och ta ut svängarna. Här berättar du mer om dig själv, varför du valt att jobba med dina tidigare arbetslivserfarenheter, hur det kommer sig att du söker jobbet och varför du är perfekt person för tjänsten.

enhetlig design pa personligt brev och cv mall

Det är viktigt att ditt personliga brev och CV är utformade specifikt för den tjänst du söker och kompletterar varandra. Anledningen till detta är att du med ett unikt skrivet CV och personligt brev visar på stort intresse för just denna tjänst och du har dessutom möjlighet att redan i det personliga brevet påbörja din framtida intervju. Detta gör att arbetsgivaren blir nyfiken på dig och kommer bjuda in dig till en intervju, vilket är målet med det personliga brevet.

Då kommer vi till frågan, hur skriver man ett perfekt personligt brev.

Läs även: Att skriva CV – Den ultimata guiden

2. Vad ska ett personligt brev innehålla

Ett personligt brev kan delas in i 4 delar.

 • Titel
 • Inledning
 • Mer information
 • Avslut

2.1 Titel på ditt personliga brev

Titeln på ditt personliga brev är väldigt viktig och något som många missar. Här har du möjlighet att redan från första ordet skapa ett intresse hos arbetsgivaren. Vanligast är att en titel är väldigt generell och intetsägande. Exempel kan vara ”Ansökan till ekonomiassistent” eller bara tjänstens namn. Detta ger information kring vilken tjänst man söker men inget mer.

Vi rekommenderar istället att du i titeln tar ut svängarna lite och ger exempel på varför du är rätt person för jobbet. Detta skapar intresse och ger dig möjlighet att påbörja en röd tråd genom ditt CV. Exempelvis kan du skriva ”Er framtida ekonomiassistent”, ”En självgående och noggrann ekonom full av energi och idéer” eller ”Ekonomiassistent med ett öga för siffror – Er nästa anställda”.

Genom att ta med nyckelord som passar tjänsten (noggrann, öga för siffror osv) visar du redan i titeln på att du förstår vad som är viktigt och har erfarenheten som behövs för jobbet. Detta gör även att du sticker ut bland alla andra ansökningar vilket är viktigt.

2.2 Inledning

Ett personligt brev innehåller i regel mer text än ett CV. Därför är det viktigt att fånga arbetsgivarens intresse tidigt för att hen ska orka läsa allt. Detta görs genom att inleda det personliga brevet på rätt sätt. Börja med att förklara varför du tycker att jobbet du söker är intressant och passar just dig. Därefter beskriver du sammanfattat varför just du är den perfekta kandidaten för jobbet. Här kan du läsa mer i detalj hur du inleder ditt personliga brev.

2.3 Mer information och en röd tråd

Efter inledningen kan du berätta mer om dig själv och din bakgrund. Det är viktigt att du bygger upp ditt personliga brev som en historia där arbetsgivaren kan följa en röd tråd och se att du har haft ett klart och tydligt mål med dina tidigare erfarenheter som leder fram till jobbet du söker.

Ge exempel på specifika saker du gjort på dina tidigare jobb som gör att du står ut. Har du vunnit en tävling eller hjälpt till att eftektivisera ett arbetsflöde är detta perfekta saker att ta upp i ditt CV. Försök att hålla det sammanfattat och utelämna små detaljer som arbetsgivaren kan vilja veta. Detta tvingar arbetsgivaren att kalla dig till intervju bara för att få veta mer.

Knyt sedan ihop säcken och förklara hur du ser att jobbet du söker kommer fortsätta komplettera din röda tråd och hur du ser dig utvecklas i rollen och är redo att växa i företaget.

2.4 Avsluta på ett snyggt sätt

Avsluta ditt personliga brev med en ledande fras där du tar kommandot och inte ger rekryteraren en chans att inte svara dig. Exempelvis kan du skriva ”Jag kommer gärna förbi och berätta mer om mig själv och hur jag kan komplettera ert team. Jag väntar på att höra från er.”

Det är viktigt att du uttrycker dig professionellt men försök samtidigt att ha en avslappnad ton i ditt personliga brev och skriv från hjärtat. En arbetsgivaren vill hellre ha en genuin person än någon som försöker vara någon annan.

3. Anpassa ditt personliga brev för tjänsten

Som vi tog upp tidigare måste ditt personliga brev vara anpassat för varje jobb du söker. Du kan inte ha ett ”standard”-personligt brev som du bara byter titel på för alla jobb du söker.

Rekryterare och arbetsgivare ser direkt om ditt personliga brev är skrivet för tjänsten som annonseras eller inte. De kan allt om jobbet som annonseras och din uppgift är att visa dom att du är det bästa alternativet för att tillsätta platsen. Märker arbetsgivaren att ditt personliga brev inte är skrivet för tjänsten hamnar det tyvärr direkt i papperskorgen och du går miste om möjligheter att bli kallad till intervju.

3.1 Läs på om både tjänsten och företaget

För att kunna skriva ett intressant personligt bra krävs det kunskap om tjänsten och företaget. Därför är det viktigt att du läser igenom jobb annonsen noggrant och försöker förstår vilka faktorer som är viktiga för arbetsgivaren när det gäller tjänsten. Dessa nyckel-faktorer tar du sedan med i ditt personliga brev vilket kommer visa på att du har allt som krävs för tjänsten.

Det är också viktigt att förstå vad företaget har för kultur. Med hjälp av detta kan du anpassa språket när du skriver ditt personliga brev och redan innan intervjun visa på att du har rätt personlighet för organisationen.

4. Hur långt ska ett personligt brev vara

Beroende på vem du frågar kommer du få olika svar. Vissa vill att det ska vara väldigt kort, andra ser gärna att det ska vara minst en A4.

Vårt tips när du ska skriva personligt brev är att hålla det till tre kvarts A4. Detta ger lagom mycket utrymme för att skriva ett utförligt personligt brev som visar att du är seriös. Samtidigt är det kort nog för att utelämna intressanta detaljer som gör att arbetsgivaren blir tvungen att kalla dig till intervju för att få reda på mer om dig, vilket är målet med det personliga brevet.

5. Utseendet på ett personligt brev är viktigt

Inna du blivit kallad på intervju och kan visa upp dig är ditt CV och personliga brev det enda som kan visa arbetsgivaren vem du är. Därför är det viktigt att ditt personliga brev har en professionell design som matchar innehållet. Vi rekommenderar att du använder dig av en mall för detta så du få ett professionellt och enhetligt utseendet på både CV och personligt brev.

Vår tjänst för att skapa ett personligt brev erbjuder över 20 st professionella cv mallar framtagna av rekryterare i samarbete med designers. Testa den så kan du lägga all energi på att skriva personligt brev samtidigt som dina ansökningshandlingar får ett utseende som sticker ut.

6. Avslutande tips

 • Stavning och grammatik är A och O när du ska skriva personligt brev. Finns det stavfel åker det i papperskorgen direkt hur bra innehållet än är.
 • Låt andra läsa ditt personliga brev innan du skickar det för att få konstruktiv kritik. Jag vet att ett personligt brev är privat och att du lämnar ut dig i det. Men det är tyvärr omöjligt att ge sig själv kritik.
 • Vill du ha bild i ditt personliga brev eller CV? Se då till att det är en professionell porträttbild med neutral bakgrundsfärg där du är propert klädd. Tips kan vara att gå in på Linkedin och söka på framgångsrika affärsmän/-kvinnor för att få inspiration.
Innehållsförteckning
  Fler artiklar om: Skriva personligt brev

  Prova vår professionella CV-byggare

  Fler artiklar som denna
  Jag har inget personligt att skriva, vad gör jag?
  Jag har inget personligt att skriva, vad gör jag?

  En vanlig farhåga när man skriver ett CV eller personligt brev är att inte veta hur man på bästa sätt ska sälja in sig själv till den som läser och […]

  Hur inleder jag ett personligt brev?
  Hur inleder jag ett personligt brev?

  Ett personligt brev är ofta det viktigaste för en rekryterare i en jobbansökan och framförallt är inledningen särskild viktig. Det är nämligen då rekryteraren skapar sitt första intryck och kan […]

  Hur avslutar man ett personligt brev?
  Hur avslutar man ett personligt brev?

  Ett personligt brev är ett komplement till ditt CV, men medan ett CV innehåller kortfattad informativ text visar ett personligt brev tydligt vem du är och varför just du passar […]