Hur inleder jag ett personligt brev? - CV-mallen

Hur inleder jag ett personligt brev?

Ett personligt brev är ofta det viktigaste för en rekryterare i en jobbansökan och framförallt är inledningen särskild viktig. Det är nämligen då rekryteraren skapar sitt första intryck och kan […]

Jonatan Rajala
Jonatan Rajala
Rekryteringsexpert
Hur inleder jag ett personligt brev?

Ett personligt brev är ofta det viktigaste för en rekryterare i en jobbansökan och framförallt är inledningen särskild viktig. Det är nämligen då rekryteraren skapar sitt första intryck och kan redan där ta beslutet om den sökande ska gå vidare i processen eller inte. Go Monday är en tjänst som riktar in sig på karriärsutveckling och på deras hemsida har de skapat en guide över hur ett personligt brev kan se ut och vad det bör innehålla. Med inspiration från dem har vi på CV-mallen skapat en guide i hur du bäst inleder ett personligt brev. Läs även vår fullständiga guide kring hur du ska skriva personligt brev.

Stödord för personligt brev

Precis som med det mesta andra är det allra svåraste att faktiskt komma igång, och det är likadant med att skriva ett personligt brev. Ett knep för att göra det lättare är att börja med att skapa stödord för dig själv. Stödord för ett personligt brev skulle kunna vara vissa egenskaper du vill lyfta fram eller eventuella mål som du har. När du tagit fram stödorden kan du enklare få en översikt över vilka av dessa som du tror att arbetsgivaren är mest intresserad av, därför blir det förhoppningsvis också lättare för dig att bestämma vad du vill lyfta fram i inledningen. Om du behöver mer inspiration kan du kika på de olika mallar för personligt brev vi tagit fram.

Koppla ditt personliga brev till tjänsten du söker

Ett exempel för att skapa en bra inledning i ett personligt brev är att redan där koppla sig själv till tjänsten. Det skulle kunna se ut såhär:

” Hej, Jag har följt er utveckling på Företag X de senaste åren och fascineras av…”

Genom att göra det visar du tidigt för rekryteraren att du är insatt i arbetsplatsen och vad de tidigare har gjort.

Visa personliga egenskaper i inledningen till ditt personliga brev

Ett andra alternativ till inledning är att direkt visa upp några egenskaper du har som du tror är viktig för tjänsten.

”Jag skulle beskriva mig själv som noggrann, modig och självständig. Baserat på det ni skrev i jobbeskrivningen tror jag därför att jag är rätt person för er!”

Här visar du tydliga egenskaper som är relevanta till tjänsten du söker. Om du är osäker på vad du har för personlighetsdrag och vill lära dig mer om dig själv kan du göra ett personlighetstest. Det kan hjälpa dig att lättare hitta de egenskaper som du vill lyfta fram i ditt personliga brev.

Berätta om dina mål för att visa din potential

Något som kan vara bra är att vara tydlig med ditt mål redan i inledningen.”Hej, Sedan flera år tillbaka har mitt mål varit att bli expert inom…”

Om du beskriver ett tydligt mål visar du att du är intresserad av att utvecklas. Det gör det också lättare för arbetsgivaren att få en inblick av vad du är ute efter karriärmässigt och visar din potential.

Använd storytelling för att berätta din historia

Ännu en typ av inledning är att använda sig av storytelling, det vill säga att du berättar en historia eller anekdot. Det behöver inte vara en lång text utan det räcker med en kortare bit som gör det lättare att sätta in dig i ett sammanhang.

”När jag var liten tog jag varje chans jag kunde för att hjälpa familj och vänner att planera fest. Ända sedan dess har jag vetat att jag vill jobba med event”

Detta gör att arbetsgivaren enklare kan känna en samhörighet till dig och får en känsla av vem du är.

Anpassa inledningen efter företaget

Kom ihåg att även om vi uppmuntrar till att tänka kreativt och ta ut svängarna så bör du ändå anpassa personliga brevet efter företaget där du söker tjänsten. Exempelvis kanske en reklambyrå uppskattar en annorlunda inledning mer än vad en myndighet gör. För att få en känsla av kulturen på företaget är ett tips att gå in på deras hemsida och se hur de beskriver olika medarbetare samt hur de skriver sitt innehåll.

Kom ihåg det viktigaste

Det allra viktigaste är att se till att tidigt sticka ut ur mängden för att skapa intresse hos arbetsgivaren. Hur du når dit finns det inget direkt facit för men de tipsen vi har är att använda några av dessa lösningar:

 • Koppla tidigt till tjänsten
 • Visa personliga egenskaper
 • Visa ditt mål
 • Använd storytelling

Förutom att se till att sticka ut ur mängden är det oerhört viktigt att du anpassar inledningen efter företaget.

Lycka till med jobbsökandet!

Innehållsförteckning
  Fler artiklar om: Skriva personligt brev

  Prova vår professionella CV-byggare

  Fler artiklar som denna
  Jag har inget personligt att skriva, vad gör jag?
  Jag har inget personligt att skriva, vad gör jag?

  En vanlig farhåga när man skriver ett CV eller personligt brev är att inte veta hur man på bästa sätt ska sälja in sig själv till den som läser och […]

  Hur inleder jag ett personligt brev?
  Hur inleder jag ett personligt brev?

  Ett personligt brev är ofta det viktigaste för en rekryterare i en jobbansökan och framförallt är inledningen särskild viktig. Det är nämligen då rekryteraren skapar sitt första intryck och kan […]

  Hur avslutar man ett personligt brev?
  Hur avslutar man ett personligt brev?

  Ett personligt brev är ett komplement till ditt CV, men medan ett CV innehåller kortfattad informativ text visar ett personligt brev tydligt vem du är och varför just du passar […]