Jag har inget personligt att skriva, vad gör jag? - CV-mallen

Jag har inget personligt att skriva, vad gör jag?

En vanlig farhåga när man skriver ett CV eller personligt brev är att inte veta hur man på bästa sätt ska sälja in sig själv till den som läser och […]

Thomas Gustafsson
Thomas Gustafsson
Skribent CV-mallen.se
Jag har inget personligt att skriva, vad gör jag?

En vanlig farhåga när man skriver ett CV eller personligt brev är att inte veta hur man på bästa sätt ska sälja in sig själv till den som läser och rekryterar. Det finns många olika tips på hur man gör detta men ett av de vanligaste är att man ska göra dem personliga. Men hur gör man egentligen det?

Det är inte självklart för alla att veta om vilken typ av personlighet och vilka egenskaper man har. Därför ska vi hjälpa dig att bena ut detta och visa hur du enkelt kan upptäcka mer om dig själv och din personlighet. Den informationen kan du sedan väva in i både ditt CV samt personliga brev!

Gör ett personlighetstest!

Ett bra alternativ för att lära sig mer om vem man är och de egenskaper man har är att göra ett personlighetstest. Ett personlighetstest kan hjälpa dig att hitta sidor hos dig själv som du tidigare inte visste fanns. Sidor som kan hjälpa dig att hitta ett jobb som passar just dig. För det är ju så att om du hittar ett jobb som matchar din personlighet bra kommer du att ha det roligare på jobbet! En annan fördel med att hitta ett jobb som matchar din personlighet är att du har större chans att utvecklas och få fler möjligheter att avancera i din karriär.

Det personlighetstest vi har på CV-mallen innefattar 100 frågor som bygger på femfaktorteorin. Femfaktorteorin har som utgångspunkt att alla människors personligheter har urskiljbara och universella drag som inte är kultur- eller situationsberoende. Denna teori är en av få personlighetstester som har stöd i empirisk forskning. Testet använder en algoritm som räknar ut ett resultat utifrån dina svar och ger ett objektivt och ärligt svar på vilken personlighetstyp du är.

Fråga vänner och familj om hur de uppfattar dig

Ett andra alternativ för att upptäcka mer om din personlighet är att be vänner och familj berätta om hur de uppfattar dig. Personer i ens närhet är de som känner dig allra bäst och får uppleva alla olika sidor. De kan därför lättare än någon annan beskriva vem du är och vad som är speciellt med dig. Det är alltid lättare att se mönster och sidor utifrån, så bli inte förvånad ifall de sett sidor av dig som du själv inte reflekterat över.

Det finns såklart en risk med att få höra om egenskaper som nödvändigtvis inte stämmer in på sin egen självbild. Detta kan riskera att få en att hamna i konflikt med sig själv. Om du hamnar i den situationen, att du hör något som du inte tycker stämmer överens med din egen bild, be de som uttryckte dessa tankar att utveckla varför de tycker att du besitter dessa egenskaper och på vilket sätt de ger sig tillkänna. I framtiden kommer du troligtvis reflektera mer kring hur du hanterar olika situationer vilket gör att du lättare kan reflektera över din personlighet.

Ingen fara, du kan visst ändra din personlighet!

En vanlig uppfattning är att man är fast med den personlighet man föds med, att det är så man är och att man inte kan göra någonting åt det. Enligt artikeln ”Så mycket kan din personlighet förändras genom livet” av tidningen MåBra, så är inte en personlighet så oföränderlig som man kan tro. I artikeln nämner de att man vanligtvis brukar säga att ca. 30–50 procent av ens personlighet är genetiskt men att det är vanligt att flera delar av ens personlighet utvecklas i samband med ålder. Förutom den naturliga utvecklingen av personligheten finns det också utrymme att påverka sin personlighet och den bild man vill ha av sig själv. Det kräver disciplin och motivation att förändra sina egenskaper, men det är fullt möjligt att göra det.

Glad person lär sig skriva cv och personligt brev

Gör ditt CV mer personligt

Ett CV är i regel ganska strikt och andas vanligtvis inte särskilt mycket personlighet. Det brukar vara en sammanfattning av erfarenheter och egenskaper man har. Trots detta finns det fortfarande utrymme i CV:t för dig att låta din personlighet lysa igenom och visa vem du är. Ett sätt du kan få din personlighet att synas är att låta designen tala. Med hjälp av accentfärger, grafiska element och annorlunda struktur kan du lättare få rekryteraren att få en personlig bild av dig. Detta får även ditt CV att sticka ut ur mängden och bli lättare att komma ihåg. Du kan även se till att få in några meningar som visar din personlighet. En mening i slutet som berättar något annorlunda om dig är ett exempel på hur du kan avsluta ditt CV. Det skapar dels intresse och visar dels en glimt av din personlighet och vem du är.

Gör ditt personliga brev personligt

I ett personligt brev har du större utrymme för att visa din personlighet. Där kan du därför ta ut svängarna mer och lämna det strikta och uppstyrda kvar i CV:t. I ett personligt brev är det perfekt att skriva anekdoter och andra historier för att tydligare lyfta fram hur du är i olika typer av situationer. Det är klokt att inleda ditt personliga brev på sådant sätt för att snabbt fånga läsararens intresse och få dem att vilja läsa mer. För att skapa en röd tråd till ditt CV kan du även, i ditt personliga brev, använda dig av samma grafiska element för att göra det hela snyggare och visa mer av dig själv.

Stort lycka till med ditt jobbsökande från oss på CV-mallen!

Innehållsförteckning
  Fler artiklar om: Skriva personligt brev

  Prova vår professionella CV-byggare

  Fler artiklar som denna
  Jag har inget personligt att skriva, vad gör jag?
  Jag har inget personligt att skriva, vad gör jag?

  En vanlig farhåga när man skriver ett CV eller personligt brev är att inte veta hur man på bästa sätt ska sälja in sig själv till den som läser och […]

  Hur inleder jag ett personligt brev?
  Hur inleder jag ett personligt brev?

  Ett personligt brev är ofta det viktigaste för en rekryterare i en jobbansökan och framförallt är inledningen särskild viktig. Det är nämligen då rekryteraren skapar sitt första intryck och kan […]

  Hur avslutar man ett personligt brev?
  Hur avslutar man ett personligt brev?

  Ett personligt brev är ett komplement till ditt CV, men medan ett CV innehåller kortfattad informativ text visar ett personligt brev tydligt vem du är och varför just du passar […]