Så inleder du ett personligt brev på bästa sätt

Att skriva ett personligt brev är något av det viktigaste du gör när du söker ett jobb. Det är så klart viktigt att sticka ut och framhäva din personlighet i […]

Så inleder du ett personligt brev på bästa sätt

Att skriva ett personligt brev är något av det viktigaste du gör när du söker ett jobb. Det är så klart viktigt att sticka ut och framhäva din personlighet i alla de olika moment som du går igenom under en anställningsprocess. Men det heter just “personligt brev” av en anledning – att du här ska visa vem du är. Inledningen är så klart jätteviktigt. Det handlar om att fånga läsarens uppmärksamhet och få denne att vilja läsa vidare. Här får du några enkla tips på vägen. 

Börja med att se till att dokumentet har ett bra typsnitt, samt att du har en passande rubrik och ett sidhuvud. I sidhuvudet skriver du ditt namn och dina kontaktuppgifter. Det ska vara enkelt för den som har brevet i sin hand att kontakta dig och att koppla ditt namn till ditt CV, osv. Använd därför gärna samma typsnitt på ditt personliga brev som på ditt CV.

Inledning 1: Betona en gemensam nämnare

Ett effektivt sätt att inleda ett personligt brev på är att förtydliga kopplingen mellan dig och arbetsgivaren, alternativt rollen som du söker. Arbetsgivaren gillar att den som söker jobbet har en koppling till branschen eller en koppling till arbetsbeskrivningen.

Ett exempel

Du söker jobbet som företagssäljare på ett hotell i Göteborg. Tidigare har du arbetat med några av sveriges största mässor. Här ser vi direkt en koppling, där det nätverk du byggt upp under ditt arbete med mässorna, förmodligen kommer att komma till direkt användningen i din roll som företagssäljare på hotellet. Lyft fram detta i inledningen och du kommer garanterat att ha läsarens fulla uppmärksamhet. 

Inledning 2: Beskriv din entusiasm för företaget

Vi hör ofta arbetsgivare säga att man vill att kandidater ska söka sig till företaget, inte bara till rollen som erbjuds. Vad dom menar med detta är alltså att de letar efter sökande som känner en personlig koppling till företaget och som därmed vill vara med på samma tillväxtresa. På så sätt kan företaget satsa på talangpooler med anställda som utvecklas och tar nya ansvar inom organisationen.  Om du inleder ditt personliga brev med att klargöra att du under en tid letat efter att en passande roll ska bli tillgänglig i just det här bolaget (då du alltid lockats av bolaget och varumärket samt tror att du skulle passa bra in i organisationen), så har du definitivt slagit dig fram i konkurrensen av sökande. 

Inledning 3: Framhäv dig själv

Det här kan vara ett alternativ om tjänsten du söker är starkt fokuserad på kompetens, det vill säga att det är din bakgrund som kommer att fälla avgörandet för om du får jobbet eller inte. Exempel på ett sådant jobb kan vara olika typer av specialister och ingenjörer, etc. Här kan du alltså med fördel inleda med att presentera dig själv och din bakgrund. Berätta om din utbildning, dina certifikat, dina avhandlingar – ja, bred på ordentligt med allt du har. Lägg allt vad ödmjukhet heter åt sidan och se till att framhäva sådant som är relevant för tjänsten som du söker. Sådant som inte är relevant ska du i möjligaste mån undvika. Genom att inleda ditt personliga brev på det här sättet så visar du att du har kompetensen som krävs för jobbet. Glöm dock inte att i nästkommande stycke bli mer personlig i din beskrivning av dig själv. 

Inledning 4: Visa att du känner till nyheter om bolaget

Alla arbetsgivare gillar om du som kandidat för ett jobb är påläst på rollen och bolaget. Det visar att din ansökan inte är en i mängden, utan att du är genuint intresserad av just det här företaget. Ett enkelt sätt att visa på just det, är att inleda det personliga brevet med att beskriva att du känner till en viss nyhet som rör bolaget. Det kan exempelvis vara så att du vet att bolaget nyligen börjat satsa på en ny produktserie vid årsskiftet. Inled ditt brev med att påpeka att du tror starkt på den nya produktserien och att du ser en stor potential för företaget att ta marknadsandelar just där. Var dock beredd på att få följdfrågor på detta vid en kommande intervju. Så se till att läsa på ordentligt och ha belägg för din åsikt. 

Summering

Det många olika sätt att inleda ditt personliga brev. Välj det som passar dig bäst. Det viktiga är att du gör ett aktivt val och att du har en tanke med inledningen. På så sätt fångar du läsaren och sticker ut från mängden. Glöm inte att det är viktig att du har ett snyggt och enhetligt utseende på ditt personliga brev och CV. Använd därför gärna en CV mall som matchar ditt personliga brev.

Innehållsförteckning:
  Fler inlägg om: Skriva personligt brev

  Tack!

  Betyg: 4 från 69 personer som har betygsatt denna

  Skrivet av

  Jonatan Rajala
  Jonatan Rajala
  Tidigare rekryteringschef med 20 årig erfarenhet från rekryteringsbranschen. Rådgivare kring rekryteringsfrågor och frilansskribent av artiklar inom jobbsökande.

  Testa vår professionella CV byggare

  Fler artiklar som denna