11 tips för att få ett nytt jobb - Snabbt! - CV-mallen

11 tips för att få ett nytt jobb – Snabbt!

Ibland måste det gå fort. En rekryteringsprocess är dock generellt inte någon snabb process. 23 dagar brukar nämnas som någon form av medeltal för hur lång tid det tar från […]

Thomas Gustafsson
Thomas Gustafsson
Skribent CV-mallen.se
11 tips för att få ett nytt jobb – Snabbt!

Ibland måste det gå fort. En rekryteringsprocess är dock generellt inte någon snabb process. 23 dagar brukar nämnas som någon form av medeltal för hur lång tid det tar från första kontakt till påskrivet avtal. Under hela den långa processen riskerar du också att få ett “nej tack”. Då måste du börja om på ruta ett och det drar ut ännu mer på tiden. Här ska du därför få 11 snabba tips på hur du kan få ett nytt jobb på så kort tid som möjligt. Självklart ska du behålla dina krav och se till att det blir ett jobb du verkligen vill ha. Men vi lägger allt annat åt sidan och fokuserar på att göra processen så kort och effektiv som möjligt. 

Börja med att göra klart för dig själv inom vilket geografiskt område du kan tänka dig att arbeta, om du kan tänka dig att arbeta på distans samt vilka roller som du är kvalificerad för. När du väl gjort detta så är du redo att kasta dig ut på arbetsmarknaden. 

Använd de avancerade sökfunktionerna på jobbsajterna

För att på ett så enkelt och smidigt sätt som möjligt identifiera sökbara jobb som passar dina preferenser, så bör du använda de avancerade sökfunktionerna som de flesta jobbsajter erbjuder. När du lyckats filtrera jobben på ett sätt som du märker fungerar, så kan du spara själva URL:en i din webbläsare. Då slipper du göra om samma jobb gång på gång, utan kan istället bevaka sidan med sökresultat och söka nya jobb så fort dom dyker upp. 

Hitta en struktur för att söka många jobb

Det finns en fallgrop som du måste undvika om du vill få ett nytt jobb snabbt. Många slutar söka nya jobb så fort det nappat och dom kommit in i en rekryteringsprocess. Kanske är det magkänslan som säger att “det här kommer gå hela vägen” som gör att man slutar söka nya jobb. Det här kan stå dig dyrt, då du behöver börja om från början om det skulle visa sig att du inte blir den som får jobbet. 

Därför är det viktigt att du hittar en struktur som fungerar för dig, där du ständigt söker nya jobb, oavsett om du kommer vidare i vissa processer. För anteckningar över alla jobb du söker. Flytta dom vidare mellan olika kolumner allt eftersom du går vidare i processerna, osv. Det finns många sätt att göra det här på. Hitta ett sätt som du trivs med och som ger dig en bra överblick. 

Lägg mycket fokus på ditt personliga brev

Allt ska inte gå i ultrarapid bara för att du vill ha ett jobb snabbt. Vid vissa moment behöver du stanna upp och se till att göra dom noggrant. Ett sådant tillfälle är när du skriver ditt personliga brev. Här har du ett gyllene tillfälle att fånga arbetsgivarens uppmärksamhet. Tänk på att du bara har några rader på dig. Inleder du för tråkigt, så riskerar du att läsaren lägger brevet åt sidan och tittar på nästa. 

Återanvänd inte samma personliga brev. Det är viktigt att du utformar varje brev efter det jobb du söker. Se det som att du svarar på jobbannonsen i ditt personliga brev. Ta upp sådana kompetenser som efterfrågas i annonsen, osv. 

Revidera ditt CV

Gå igenom ditt CV och se till så att det inte är för detaljerat. Det finns en gammal föreställning att ett CV inte får innehålla några luckor när det gäller arbetslivserfarenhet. Det skulle då visa på att man varit arbetslös under dessa tider, vilken i sin tur skulle antyda att man som person var mindre ambitiös. Så är inte fallet idag. Ditt CV ska visa ett urval av dina erfarenheter och du ska bara ta med sådant som stärker bilden av dig och din kompetens. Sådant som är relevant helt enkelt. Ett alltför långt och innehållsrikt CV blir svårt att läsa och kommer i de flesta fall att läggas åt sidan av den som läser det. Fånga läsaren genom att vara kortfattad och intressant i ditt CV. Använd en professionell cv mall för att se till så att CV:t är visuellt tilltalande, med lättläst typsnitt och tillräckligt mycket luft mellan raderna. 

Utöka ditt CV med relevanta kunskaper

När du rensar ditt CV på arbetslivserfarenhet som du anser saknar relevans för de jobb du tänker söka, så får du kanske lite plats över. Nyttja den platsen till att föra in kunskaper i ditt CV. Kunskaper och erfarenheter går ganska enkelt att matcha mot de nyckelord som du kan hitta i de olika jobbannonserna. Om du exempelvis jobbar i ledande roller med personalansvar så är det en erfarenhet som verkligen bör lyftas fram i CV:t. 

Använd storytelling och var dig själv på intervjun

När går på intervju så gäller det att du lyckas få fram din personlighet. När du blir kallad på intervju så bör du se det som en seger. Du har gjort ett så pass bra intryck hittills att arbetsgivaren vill se vem personen bakom den fina resumén är. Du är alltså kvalificerad för jobbet. Lägg ditt fokus på att visa vem du är. Ett utmärkt sätt att göra just det, är att använda sig av storytelling. Välj att berätta om situationer som du varit med om i ditt arbetsliv, där du visat på någon av de kompetenser som är viktiga för det jobbet du nu söker. Snart kommer du märka hur din historia kan berättas på flera intervjuer och hur du i takt med tiden kommer att utveckla din berättarteknik.

Prata inte illa om tidigare arbetsgivare

Det här tipset handlar alltså om vad du inte ska göra. Men det är så pass viktigt att vi måste ta med det också. Om du på intervju efter intervju sitter och pratar negativt om en tidigare arbetsgivare, så kommer det ha en negativ inverkan på dina chanser att gå vidare i processerna. Du kommer förmodligen inte få veta varför, men du kommer upptäcka att du inte kommer hela vägen i rekryteringarna. Undvik denna fallgrop genom att aldrig, under några omständigheter prata illa om en tidigare arbetsgivare. 

Följ upp och tacka för intervjun

Knyt ihop säcken lite extra efter en intervju genom att kontakta företaget direkt efter intervjun och tacka för mötet. Det handlar om att befästa det intryck du gjort. Några enkla korta rader på mail är allt som behövs för att arbetsgivaren ska reflektera över ert möte en andra gång. Det är så bilden av dig befästs och dina chanser att bli den som får jobbet ökar. 

Ta hjälp av referenser

Bra referenser kan vara den lilla extra push som behövs för att knyta ihop säcken till fullo och ge dig ett nytt kontrakt. Istället för att vänta på att arbetsgivaren frågar efter referenser, så kan du vara proaktiv och skicka över 1-2 referenser. Tala om för arbetsgivaren vad du tror att referenserna kan bidra med. Kanske kan dom intyga någonting gällande vissa kompetenser som ni pratade om under intervjun?

Sätt press på arbetsgivaren

Om du följer råden i den här artikeln så kommer du förhoppningsvis vara aktuell i flera olika processer samtidigt. Var inte rädd för att använda detta som en mildare form av påtryckning i rekryteringsprocessen. Använd denna metod med omdöme och försiktighet. Du vill inte framstå som nonchalant eller dryg. Men om en arbetsgivare fattar tycke för dig och samtidigt vet att du har en annan process på gång, så kommer det garanterat ge lite eld i baken och processen kan komma att snabbas upp.

Klä dig snygg och professionellt

Passa på och gör ett seriöst och professionellt intryck. Du har allt att vinna och ingenting att förlora på att ta på dig kavajen och lackskorna. Det kommer sända signaler om engagemang, seriositet och professionalism. Det betyder inte att du kommer att behöva gå klädd så resten av din tid som anställd på företaget. Kom ihåg att kavaj är ett utmärkt plagg för både män och kvinnor.

Summering

Det kan finnas många olika anledningar till varför man vill ha ett nytt jobb snabbt. Kanske är chefen outhärdlig? Oavsett vad anledningen är så finns det många bra tips på hur man kan göra processen så snabb som möjligt.  

Rekryteringsprocesser är som vi sett inte några supersnabba processer. Arbetsgivarna vill inte stressa igenom en rekrytering och ofta har dom själva satt ut vissa hålltider för när insamlandet av ansökningar ska vara klart, när intervjuer ska hållas, osv. Som kandidat kan det vara svårt att påverka den tidsplanen. Men det går. Dels genom att göra ett så bra intryck som det bara går, men också genom att söka många olika jobb för att på så sätt öka chanserna att komma in i processen i exakt rätt tid. 

Lägg mycket fokus på viktiga bitar så som det personliga brevet, CV:t och intervjun. Använd en struktur som ger dig en överblick över alla de jobb du söker och vart du befinner dig i varje process. Sluta inte söka jobb bara för att det börjat nappa på vissa håll. Mycket kan hända utmed vägen. Sluta söka nya jobb först när ett avtal är påskrivet och klart.

Innehållsförteckning
  Fler artiklar om: Söka jobb

  Prova vår professionella CV-byggare

  Fler artiklar som denna
  Anders använde sin hobby och fick jobb
  Anders använde sin hobby och fick jobb

  Vi får ofta frågor från våra medlemmar om att hjälpa till med innehållet i deras CV för att de ska få fler intervjuer. Tyvärr finns det inget magiskt svar på […]

  Extrajobb – För dig som är ungdom
  Extrajobb – För dig som är ungdom

  Det finns många anledningar till varför du ska skaffa dig ett extrajobb. Den vanligaste anledningen är för att få lite extra pengar medan du pluggar eller bara för att dryga […]

  Jobb efter gymnasiet
  Jobb efter gymnasiet

  Det kan vara ganska svårt att försöka navigera sig i jobbsökandet efter studenten. Hur hittar man egentligen jobb efter gymnasiet? Du kanske känner att bristen på tidigare arbetslivserfarenhet kommer göra […]