4 tips: Så kan du nätverka dig till ditt nästa jobb

Sedan urminnes tider har nätverkande varit av yttersta vikt för den som vill ta sig framåt och uppåt i arbetslivet. I och med digitaliseringen och sociala mediers frammarsch, så har […]

4 tips: Så kan du nätverka dig till ditt nästa jobb

Sedan urminnes tider har nätverkande varit av yttersta vikt för den som vill ta sig framåt och uppåt i arbetslivet. I och med digitaliseringen och sociala mediers frammarsch, så har nätverkande genom plattformar såsom LinkedIn, blivit näst intill obligatoriskt för den med ambitioner på arbetsmarknaden. Den som nätverkar kan göra det av olika anledningar och kan ha mycket att tjäna både karriärsmässigt och i livet generellt. 

Man kan nätverka för att hitta nya affärsmöjligheter, eller för att bredda sitt personliga nätverk. Om du vill nätverka och ha din egen karriärutveckling som fokus, så bör du läsa den här artikeln. Här kommer nämligen fyra konkreta tips på hur du kan nätverka dig till ditt nästa jobb. Kom ihåg att nätverkande kan öppna dörrar och hjälpa till med referenser. Men glöm för den sakens skull inte bort andra fundamentala bitar, såsom att ha ett uppdaterat och väldesignat CV.

Tips 1: Utveckla din närvaro online

Du har mycket att vinna på att utveckla din närvaro online. Nya kontakter kan komma från alla möjliga håll. Det är inte bara LinkedIn som är viktigt, även om LinkedIn är det absolut viktigaste plattformen att ha koll på. Men Facebook, Instagram, egen hemsida, egen blogg, osv., är alla plattformar som du bör se till att hålla städade och professionella samt synas på. 

På Facebook finns det nästan ett oändligt antal grupper där olika ämnen diskuteras. Om du har ett privat intresse så kan du träffa många likasinnade genom att ansluta till någon av dessa grupper. Här nätverks det för fullt, långt bortom den personliga sfären och yrkeslivets gränser. Du kommer träffa nya personer och det är inte helt ovanligt att grupperna har sammankomster där man träffas på riktigt. För att styra ditt nätverkande mer mot karriär och arbetsmarknad, så kan du leta efter grupper på Facebook som har en koppling till din yrkesroll eller den marknad du verkar på.

På Instagram är det så kallade hashtags som gäller. Här kan du sprida ditt eget namn och ditt personliga varumärke genom att bidra med innehåll som har en koppling till din yrkesroll. Försök att identifiera vilka hashtags som är relevanta för dig. 

Sist men inte minst, LinkedIn. Här kan du läsa vår längre artikel om hur du blir expert på att använda LinkedIn för att landa ditt nästa drömjobb. Öka din synlighet online genom att gå in på inställningarna på LinkedIn och se till så att din profil är fullständigt publik. Lägg till kontaktuppgifter om du inte har det, med telefonnummer och mail. Vi återkommer till hur du sedan kan bredda ditt nätverk med LinkedIn. 

Tips 2: Bredda ditt nätverk

Det är inte helt enkelt att definiera sitt eget nätverk, så som det ser ut idag. Ofta har vi olika grupperingar av kontakter. Kontakter från studietiden, kontakter från en tidigare arbetsplats eller tidigare bransch, osv. Allt detta tillsammans utgör ditt nätverk. För att bredda ditt nätverk så behöver du hitta nya grupperingar. Du kan så klart utöka ditt nätverk genom att inom dina befintliga nätverk knyta nya kontakter, men det är först när du hittar helt nya nätverk som det börjar bli riktigt spännande. 

Försök att ta reda på var beslutsfattare inom andra branscher rör sig. Finns dom på i grupper på LinkedIn? Syns dom på andra plattformar och sociala medier? Eller besöker dom specifika mässor och konferenser? När du tagit reda på vart dom är så ska du se till så att även du befinner dig där.

Du kan gå på den där mässan som du inte tänkte gå på, för att den kan ge dig nya kontakter utanför ditt personliga nätverk. Anmäl dig till en konferens och knyt nya kontakter. Bara fantasin sätter gränser.  

För att bredda ditt nätverk på LinkedIn så behöver du ge dig in i diskussioner samt bidra med eget innehåll. Det finns slutna grupper för diskussioner och det uppstår även många diskussioner på enskilda personer och företags inlägg. Du ser ofta redan på en persons titel och personliga beskrivning vad han eller hon  jobbar med. Lägg till personer som du anser är relevanta att ha som dina kontakter. Glöm inte att skriva ett personligt meddelande i samband med att du lägger till personen. Där kan du presentera dig lite kort. 

Tips 3: Mingla med beslutsfattare

När du väl befinner dig i sammanhang där det finns beslutsfattare och personer som du vet med dig att du skulle vilja ha i ditt nätverk, ja då gäller det att våga ta kontakt. Ingenting är så effektivt som gammalt hederligt mingel. Den personliga kontakten slår allt i sådana här sammanhang. Ansikte mot ansikte får du kontakt med den andra personen på ett annat sätt, än via exempelvis LinkedIn. Därför är det viktigt att du förvaltar de chanser du får och minglar. Lägg namnen på de personer du träffar på minnet. När du kommer hem eller tillbaka till hotellet så ska du lägga till dessa personer på LinkedIn. Innan du vet ordet av så har du breddat ditt nätverk med beslutsfattare och du har dessutom en personlig relation till dessa.

När du sitter på en konferens, var då inte rädd att växla några ord med personen bredvid. Testa att öppna en konversation om något som inte rör affärer och yrkeslivet. Alla uppskattar att få prata om annat än jobb lite då och då.

Tips 4: Utbilda dig

Utbildningar av alla dess slag är utmärkta forum för att nätverka och knyta kontakter med nya människor.  Om du tycker att en utbildning som du erbjudits att åka på verkar tråkig och mindre relevant – åk ändå. Du kommer garanterat att träffa spännande personer, med vars hjälp du kan komma att få den skjuts i karriären som du letar efter. 

Utbildningar kan ofta vara långdragna och stundtals lite tråkiga. Passa på att växla några ord med dina kurskamrater. Berätta om dig själv och sprid bilden av dig som professionell och social. Om du vill komma framåt inom din nuvarande bransch, så är det nu som du ska passa på att briljera med dina fackkunskaper.

På en kurs eller utbildning så träffar du förmodligen personer på samma nivå som dig. Kurser passar således bra om du vill knyta kontakter inom andra branscher. Vill du istället ta dig uppåt i hierarkin, så har du eventuellt ännu större chanser att träffa rätt personer på en konferens, där det kanske är ett mer diversifierat urval av deltagare. 

När du kommer hem från utbildningen så är det viktigt att du knyter ihop säcken och lägger till dina kurskamrater på LinkedIn. Då har du på allvar utökat ditt nätverk.

Hur använder du ditt nätverk till att få nästa jobb?

Nu när ditt nätverk vuxit så finns det två vägar till ditt nästa jobb. Antingen försöker du, genom att prata med din nya kontakter, hitta öppningar till nya jobb. Håll koll på vad som sägs på LinkedIn, spetsa öronen när du går på mässor, osv. Om du kan få nys om en ny möjlighet den här vägen, så kommer du ha stora chanser att lyckas nå ända in i mål. Många tjänster tillsätts redan innan någon jobbannons hunnit komma ut, då rätt kandidat redan fanns i nätverket. 

Alternativ två är att söka lediga tjänster hos företag där du vet med dig att du har ett bra nätverk av kontakter. Ibland kan det räcka med så lite som en kontakt, men ju fler desto bättre. Referenser från det företag man söker sig till är en stor fördel och kan väga tungt i konkurrensen om ett ledigt jobb. 

Här kan du läsa mer om hur du kan stärka din karriär genom att gå med i ett affärsnätverk. 

Ditt nätverk kan som sagt öppna dörrarna till ditt nästa jobb. Men kom ihåg att förbereda dig lika noggrant inför en eventuell intervju, som om du hade sökt jobbet på vanligt vis med 100 konkurrenter flåsandes i nacken. 

Summering

I affärslivet nätverkar vi som aldrig förr. Sociala mediers intåg i affärsvärlden har revolutionerat nätverkandet och det är nu enklare än någonsin att knyta nya kontakter. Det är inte ovanligt att man idag har +500 kontakter på affärsnätverket LinkedIn. Är du på jakt efter ett uppsving i din karriär, eller ett nytt jobb inom en ny bransch? Då kan ett fokuserat nätverkande vara rätt metod för dig. Genom att bredda ditt nätverk kan du öka dina chanser att knyta värdefulla kontakter, som kan leda vägen till dítt nästa drömjobb. I den här artikeln har vi gått igenom 4 konkreta tips på hur du kan nätverka dig till ditt nästa jobb:

 • Jobba för att stärka din närvaro online. Städa upp på dina sociala medier. Ge ett professionellt och seriöst intryck.
 • Försök att bredda ditt nätverk. Det är bra att knyta kontakter med beslutsfattare utanför din bransch. Lägg till så många du kan på LinkedIn. 
 • Mingla med rätt personer. Sök dig till mässor och konferenser där viktiga beslutsfattare befinner sig. Lägg på charmen och våga sticka ut. 
 • Gå en utbildning eller kurs för att på så sätt knyta nya kontakter med människor som du annars inte hade träffat. 

Genom att följa dessa enkla tips så kommer du bredda och expandera ditt nätverket. Du kommer snabbt se att du får en massa positiva spin off-effekter. Ett större nätverk kan innebära mer framgång i ditt nuvarande jobb, fler affärsmöjligheter och även privata fördelar som är svåra att förutse. Så vad väntar du på? Ut och nätverka nu och bana väg för en framgångsrik karriär och ett spännande liv. 

Innehållsförteckning:
  Fler inlägg om: Söka jobb

  Tack!

  Betyg: 4.3 från 58 personer som har betygsatt denna

  Skrivet av

  Thomas Gustafssons
  Thomas Gustafssons
  Thomas Gustafsson har arbetat på CV-mallen sedan 2015 och har en gedigen erfarenhet kring CV skrivande. Thomas är ofta ute och föreläser om jobbsökande och CV-skrivande på diverse institutioner.

  Testa vår professionella CV byggare

  Fler artiklar som denna