5 anledningar till varför du inte blir kallad till intervju - CV-mallen

5 anledningar till varför du inte blir kallad till intervju

Vi hjälper dig att komma på varför du inte blir kallad till intervju. Det kan finnas många anledningar men de 5 som finns i denna artikel är de viktigaste och enklaste att åtgärda.

Thomas Gustafsson
Thomas Gustafsson
Skribent CV-mallen.se
5 anledningar till varför du inte blir kallad till intervju

Har du tröttnat på mejl som informerar dig om att du inte går vidare till nästa steg i rekryteringsprocessen? Handlade det kanske om ett jobb du var perfekt för, där du redan förberett dig inför arbetsintervjun, men sedan blev du inte ens kallad till intervju?
Då är det dags att ta reda på vad du gör fel. Du kan fråga arbetsgivaren men oftast är förklaringarna generella och inte till särskilt stor hjälp för dig. Så här kommer en lista på fem olika anledningar som kan vara orsaken till varför du inte blir kallad till intervju – och vad du kan göra för att lyckas bättre nästa gång.

Ditt CV är inte skräddarsytt för tjänsten

Det tar tid och energi att anpassa ditt CV till varje tjänst du söker så, visst kan det kännas lockande att använda samma CV till flera olika jobb? Inte ska du behöva börja med ett tomt dokument varje gång du ska söka en ny tjänst?
Nej, men du ska inte heller återanvända ditt CV utan att anpassa det till jobbet du söker. Arbetsgivaren märker detta och du ger intryck av att inte vara så intresserad. Varför ska de lägga tid på att läsa din ansökan när du inte lagt tid på att skriva och anpassa den?
Det är okej att använda en mall – men du måste anpassa den lite och det går att göra med enkla medel. Läs igenom annonsen noga och fundera på vilken slags person arbetsgivaren söker. Ta bort information som inte är relevant för just denna tjänst och förklara varför du valt att söka just detta jobb.

Ditt CV säljer inte in dig ordentligt

Ett CV är en bra marknadsföringskanal. Se därför till att sälja in dig själv tillräckligt mycket så att arbetsgivaren blir intresserad. Använd inte klichéer, som nyfiken eller stresstålig, för att beskriva dig själv. Redogör istället varför de egenskaperna kan vara bra att ha till just detta jobb.
Låtsas inte heller vara någon annan för att passa in i rollen. Det kan kännas lockande att hålla en fasad för att arbetsgivaren ska tycka om dig men det är ju dig de ska vara intresserad av – inte någon du låtsas vara.
Nedvärdera dig inte, men framhäv dig inte heller bättre än du verkligen är. Sanningen varar längst. Berätta om din drivkraft och passion och styrk gärna din kompetens och erfarenhet med intyg och referenser.

Du skickar inte med ett personligt brev

Genom att inte skicka med ett personligt brev till din ansökan riskerar du att bli bort sållad direkt. Din ansökan ses då som ofullständig, men det är självklart okej om arbetsgivaren skrivit specifikt att de inte vill ha ett personligt brev.
I ditt CV listar du din erfarenhet och kunskap medans du i det personliga brevet utvecklar ditt CV och förklarar hur du kan använda din erfarenhet i den nya tjänsten. Genom att göra detta visar du varför du är rätt person för jobbet.
Om du redan bifogar ett personligt brev när du söker jobb men sällan får återkoppling så kan problemet istället ligga i vad som står i det. Så testa att börja om från början och lägg krutet på att producera ett personligt brev som riktar uppmärksamheten mot just dig.

Dina sociala medier kan vara en belastning

Du har kanske inte tänkt på kopplingen mellan dina sociala medier och dina chanser att få ett jobb men du bör vara medveten om att arbetsgivare både googlar och letar upp dina konton i sociala medier. Därför kan det vara bra att kolla upp sekretessinställningarna och rensa bland dina uppdateringar.
Ditt personliga varumärke är viktigt. Genom att ställa in hur du syns i de sociala medierna visar du att du är en ansvarsfull person; något som är en fördel när du söker jobb. Innehållet i dina sociala medier ger även rekryterarna en bild av dig som person, så tänk på vad du lägger upp.
Självklart kan du använda sociala medier för att öka dina chanser till ett jobb. Börja följ företag du vill jobba hos, kommentera arbetsgivarens sidor, sök efter olika hashtags som har med jobb att göra eller skriv en jobbefterlysning. Men glöm inte att hålla det på en yrkesmässig nivå.

Du kollar inte stavning och grammatik

Det kan vara en bra idé att dubbelkolla språket i dina ansökningar innan du skickar iväg de. Ditt språk behöver inte vara perfekt men språket är ett sätt att bedöma dig. Ett korrekt språk visar att du tar jobbsökandet på allvar och att du tagit dig tid för att göra ett bra intryck.
Lär dig att formulera det viktigaste, att fatta dig kort men tydligt och att stryka det som inte behöver vara med. Låt någon läsa igenom din ansökan för att hitta eventuella stavfel, särskrivningar och misstag.
Använd också en bra cv mall som gör ditt CV enkelt att läsa. Tydliga rubriker, punktlistor, fetmarkerade ord, behagliga färger och gärna ett foto på dig själv visar att du kan disponera information på ett bra sätt.

Innehållsförteckning
    Fler artiklar om: Söka jobb

    Prova vår professionella CV-byggare

    Fler artiklar som denna
    Anders använde sin hobby och fick jobb
    Anders använde sin hobby och fick jobb

    Vi får ofta frågor från våra medlemmar om att hjälpa till med innehållet i deras CV för att de ska få fler intervjuer. Tyvärr finns det inget magiskt svar på […]

    Extrajobb – För dig som är ungdom
    Extrajobb – För dig som är ungdom

    Det finns många anledningar till varför du ska skaffa dig ett extrajobb. Den vanligaste anledningen är för att få lite extra pengar medan du pluggar eller bara för att dryga […]

    Jobb efter gymnasiet
    Jobb efter gymnasiet

    Det kan vara ganska svårt att försöka navigera sig i jobbsökandet efter studenten. Hur hittar man egentligen jobb efter gymnasiet? Du kanske känner att bristen på tidigare arbetslivserfarenhet kommer göra […]