Av förklarliga skäl så arbetar de flesta rekryterare på liknande sätt. Det finns nämligen strategier och strukturer som dom följer för att lyckas så bra som möjligt med sin rekrytering. Därför ska du inte bli skrämd om du söker ett jobb och helt plötsligt står inför en rekryterare. Se det istället som en chans att på ett rakt och ärligt sätt få visa vem du är.
När företag själva hanterar sin rekrytering, utan hjälp från professionella rekryterare, så kan det ofta se mycket olika ut från en gång till en annan. Det ena företaget kommer grilla dig med de allra mest oväntade frågorna, medan nästa företag ställer enkla ja/nej-frågor som du skulle kunna besvara i sömnen. Detta vida spektrum av olika scenarion slipper du om du kommer till en rekryterare. I och med att rekryteraren i regel är utbildad och dessutom arbetar näst intill uteslutande med rekrytering, så kan du näst intill förvänta dig vissa frågor. Vi har tagit fram den här artikeln för att lära dig vilka 5 saker, eller egenskaper, som rekryterare letar efter i de kandidater dom träffar. Bara för dig att läsa på och anamma. Håll till godo!
Egenskap nummer 1: Driven
Det må låta självklart. Drivkraft är väl alltid något positivt och något som alla attraheras av? Det stämmer säkert, men vad som också stämmer är att det ibland är svårt att bevisa att man faktiskt har drivkraft. Det räcker inte med att säga till rekryteraren att “jag har drivkraft”. Rekryteraren vill se bevis på din drivkraft och behöver en specifik situation eller ett scenario där din drivkraft syns.
Drivkraft är en av de egenskaper som rekryterare generellt letar efter under intervjuer med sina kandidater. Du kan komma att få beskriva hur du arbetar under stress, osv. Hela tiden försöker rekryteraren att se tecken på din drivkraft.
Du kan redan i ditt CV börja hinta om den drivkraft du besitter. Detta kan du sedan återkomma till även under intervjuer, om tillfälle ges. Dra dig till minnes en situation där du gjort det där lilla extra? När du hittade din inre kraft och bara körde på rakt in i kaklet. Fokusera mindre på anledningen till varför du jobbade så hårt. Det är sekundärt. Kanske har du exempelvis drivit ett projekt med en tight, eller nästintill orealistisk deadline?
Istället för att bara skriva “Slutförde ett projekt inom området X på 3 månader”, så kan du skriva “Slutförde ett projekt inom område X på 3 månader, med ett team på 4 personer, istället för 8 som planerat.” Då bevisar du indirekt att du är en ledare och framförallt – att du har drivkraft!
Egenskap nummer 2: Lättlärd
Arbetsmarknaden förändras hela tiden, företag förändras och yrkesroller ser annorlunda ut idag jämfört med för 10 år sedan. Förr i tiden kunde man lära sig sitt jobb på ett exemplariskt sätt, genom att arbeta med exakt samma uppgifter under 50 års tid. Som tack fick man en guldklocka. Detta fenomen existerar inte längre. Företag pratar idag istället om att skapa talangpooler, det vill säga att man rekryterar personal med ambitionen att dessa ska växa inom organisationen, ta mer ansvar och lära sig nya saker. Börjar du på en position idag så betyder inte det att du med säkerhet arbetar med samma sak om 12 månader. Vår tids flexibilitet inom våra yrkesroller ställer höga krav på inlärningsförmåga och förmågan att anpassa sig till nya situationer. Huruvida du är lättlärd eller ej är därför något som rekryterare kommer att göra sitt yttersta för att lista ut.
Rekryterar ställer ofta frågor om hur du tar dig an nya uppgifter, hur du lärde dig ditt nuvarande jobb, osv. Dessa frågor syftar till att skapa en bild av dig och din förmåga att lära dig nya saker.
Försök därför, inför din intervju med en rekryterare, att förbereda dig på den här typen av frågor. Hur reagerar du exempelvis om du ombeds hoppa in och ta ett annorlunda ansvar under en begränsad tid, med andra arbetsuppgifter? Försök att svara trovärdigt. Nyckeln är att du svarar positivt på något sätt. Du bör alltså inte lyfta fram de negativa känslor som en sådan utmaning skulle innebära. De flesta människor känner förmodligen någon sorts negativ känsla när en trygg vardag plötsligt kastas om till osäkerhet. Men lägg dessa negativa känslor åt sidan och fokusera på det positiva.
Egenskap nummer 3: Positiv
Den tredje egenskapen på vår lista över egenskaper som rekryterare letar efter är positivitet. Hur många av oss har inte någon gång skrivit ett personligt brev i stil med “jag är en ambitiös och positiv människa på 22 somrar”. Nu kanske man tittar tillbaka på dessa personliga brev och skrattar. Men faktum är alltså att vi inte vara så fel ute. Positivitet är faktiskt en av de absolut viktigaste egenskaperna som rekryterare letar efter hos kandidater. Men då pratar vi alltså inte om enbart en positiv attityd till arbete och kollegor. Den positivitet vi vill kommunicera här är något helt annat.
För att förmedla den positivitet som rekryterare letar efter så behöver du vara glad, entusiastisk och framåt. Du ska med hela ditt kroppsspråk visa din energi. Du behöver alltså ha utstrålning. Utstrålning behöver inte vara något man antingen har eller inte har. Det går att förmedla en utstrålning genom att tänka positiva tankar, le mycket och stort samt prata tydligt och entusiasmerande.
Egenskap nummer 4: Tydliga ledaregenskaper
Som vi var inne på under punkt tre, så rekryterar företag annorlunda idag än för 10 år sedan. Nu letar företag efter personer som ska kunna växa och utvecklas inom organisationen. Därför är ledaregenskaper något som rekryterare letar efter hos kandidater. Det här är viktigt för dig att känna till. För även om du söker en tjänst där du inte ser att det behövs några ledaregenskaper, så ska du veta att rekryterarens uppdrag många gånger är att hitta just framtidens ledare.
När du får frågor om “hur du arbetar i grupp” osv, tänk då på att beskriva de tillfällen då du varit den som tagit initiativ, där du varit den som medlat mellan två parter, där du varit den som lett projektet i mål, osv.
Försök att betona så kallade “mjuka egenskaper” hos dig själv. Mjuka egenskaper är sådana egenskaper som man lär sig genom erfarenhet. I det här fallet är exempelvis kommunikation en mjuk egenskap och som också råkar vara en avgörande egenskap för en framtida ledare.
Egenskap nummer 5: Framtidsorienterad
Den 5:e och sista egenskapen som rekryterare letar efter hos kandidater är framtidsfokus – alltså hur målinriktad man är. Den här egenskapen kan mycket väl vara den allra viktigaste, då den i princip summerar de övriga fyra egenskaperna. De personer som är målinriktade är också i regel drivna och positiva. Drivna och positiva personer tar sig framåt och upplevs som målinriktade. Dom tar ofta på sig mer ansvar, vilket många gånger handlar om ledande roller.
Men hur kommunicerar du till rekryteraren att du är framtidsorienterad? Varför inte tala genom handling? Ett ypperligt exempel på saker som målinriktade personer gör är att hela tiden vässa sin kompetens genom att lära sig nya kunskaper. Gör det du också! Gå en online-kurs och tillskansa dig själv spetskunskaper inom ett ämne som är relevant för din karriär. Lägg till information om kursen på ditt CV, på din LinkedIn-profil och för den på tal om tillfälle ges under intervjun.
Summering
Rekryteringsfirmor som anlitas för delar av, eller i vissa fall hela rekryteringsprocessen blir allt vanligare. Konkurrensen om kompetens arbetskraft hårdnar och det ökande användandet av professionella rekryterare beror i mångt och mycket på att företag idag vill investera i flexibla personer med stor utvecklingspotential. Dess premisser har fört med sig att de flesta rekryterare idag är ute på marknaden och letar efter samma personer. För att du ska lyckas kamma hem jobben så behöver du ha koll på exakt VAD det är dom letar efter.
Vi har gått igenom 5 ovärderliga egenskaper som rekryterare generellt letar efter. Genom att ha koll på dessa så ökar du chanserna till att få jobbet!
- Du ska visa att du är driven genom att ge konkreta exempel på situationer där du gick “the extra mile” för att nå målet. Där du gjorde något med knappa resurser, etc.
- Du ska visa att du är lättlärd genom att svara positivt på frågor gällande hur du anpassar dig efter nya arbetsuppgifter, etc. Tänk bort det negativa och försök hitta det positiva med sådana situationer.
- Du ska vara positiv. Inte bara i din attityd till arbete, utan hela du ska skina av positivitet och utstrålning. Försök att le och skratta mycket.
- Du ska visa prov på ledaregenskaper. Även om du inte har en ledande roll idag, så ser företaget dig som en investering där du ska kunna ta ledande positioner i framtiden. Beskriv hur du arbetar i grupp och lyft fram de tillfällen då du tagit tag i taktpinnen.
- Du ska visa att du är framtidsorienterad. Slå två flugor i en smäll genom att gå en liten kurs. Du får spetskompetens inom ett relevant område, samtidigt som du visar tydligt att du har ambitioner och är framtidsorienterad. Ta med information om kursen i ditt CV!