5 tips på hur du tar dig ur en jobbsökarsvacka

Dag in och dag ut – samma sak. Känslan av meningslöshet växer och motivationen sjunker. Upplevelsen av att du står och trampar utan att komma någonstans känns som den aldrig […]

Thomas Gustafssons
Thomas Gustafssons
Skribent CV-mallen.se
5 tips på hur du tar dig ur en jobbsökarsvacka

Dag in och dag ut – samma sak. Känslan av meningslöshet växer och motivationen sjunker. Upplevelsen av att du står och trampar utan att komma någonstans känns som den aldrig kommer släppa. Känns det bekant?

Det du behöver om du känner att du befinner dig i en jobbsökarsvacka är åtgärder som får din vardag att kännas mindre tråkig. Du behöver bli stimulerad samt förändra både sättet och sakerna du gör för att komma vidare. Nu får du därför fem tips på hur du kan ta dig framåt igen och ur jobbsvackan.

Ta reda på vad du brinner för

Om det känns som att du inte kommer någonstans i ditt jobbsökande men du desperat vill komma framåt är det kanske dags att ta en paus. Det finns en eller flera anledningar till varför du inte lyckas få jobbet du letar efter och det skulle kunna bero på att du är osäker på vad du vill och hur du skulle kunna komma dit.

Reflektera över vad du verkligen brinner för, vilka arbetsuppgifter du gillar och vilka jobb som erbjuda en kombination av detta. Vilka jobb har du tidigare haft som du tyckt varit roliga?

Ett jobb som stimulerar dig och som intresserar dig går bättra att utföra. Ta en stund då du funderar på vad du letar efter för slags jobb; inom vilket område, på vilken plats och vilka arbetstider vill du ha? Vill du arbeta tillsammans med andra eller självständigt? Efter du gjort detta är det lättare att skriva CV och personligt brev.

Gör en personlig karriärplan

När du funderat på vilket slags jobb du letar efter är det dags att ta reda på hur du kan ta dig dit. Genom att göra en strategisk plan så lämnar du inte längre din karriär i ödets händer.

En karriärplan innehåller steg som visar hur du ska komma närmare ditt mål. Det kan exempelvis handla om sidor hos dig som behöver utvecklas, utbildning som behöver kompletteras eller erfarenhet som behövs förstärkas. Genom karriärplanen undviker du förhastade beslut som du kan komma att ångra eftersom du tänkt igenom vad du ska göra först.

Och kom ihåg; din plan ska hjälpa dig att komma framåt och få dig att hålla siktet inställt på målen, den ska inte skapa stress eller dåligt samvete.

Små förändringar kan skapa ringar på vattnet

Om du har gjort saker på samma sätt under en längre tid och varje dag är den andra lik så är det kanske dags att prova något nytt. Din hjärna behöver nämligen stimuleras, lära sig något annat och bli utmanad.

Varför inte prova att uppdatera ditt cv med en modern cv mall, söka efter företag där du bor som du kan kontakta eller gå med i jobbsökar-grupper i sociala medier? Byt din arbetsmiljö; testa att sitta på biblioteket eller ett café för att söka jobb.

Börja ta dagliga promenader; då får du frisk luft och solsken vilket kan påverka humöret positivt. Börja en kurs inom något du tycker om och kan ha användning av i ditt nästa jobb eller prata med familj och vänner om din situation.

Våga anta nya utmaningar

Din karriärplan ska hjälpa dig – inte stjälpa dig. Den bör därför innehålla några utmaningar som får dig att utvecklas och ta dig utanför din komfortzon. Utmaningar kan dessutom skapa spänning i vardagen. Lita på att din tid också kommer och våga satsa lite!

Undersök om det inte vore bättre för dig att byta bransch, den möjligheten bör du inte utesluta. Ta reda på allt du kan om andra branscher som kan intressera dig och vad du kan göra för att ta dig in där. Ansök till en praktikplats, där du får träffa nya människor och utveckla dina kunskaper, boka in möten med företag för att presentera dig själv eller varför inte ringa och följa upp dina ansökningar, trots att det verkar läskigt?

Utvidga ditt nätverk ytterligare

Ett nätverk är viktigt att ha, speciellt när du letar efter ett nytt jobb. Du kan även använda dig av ditt nätverk när du känner dig att du har nått en platå i ditt jobbsökande. Det är inte bra att hålla inne med känslor, så hör av dig till kompisar, familj eller någon annan du känner att du kan prata med för att ventilera tankarna.

Fråga efter en jobbcoach på Arbetsförmedlingen som kan hjälpa dig personligen. Använda sociala medier, exempelvis LinkedIn, för att nätverka och komma i kontakt med personer inom din bransch eller företag du vill arbeta hos. Kom gärna med förslag på vad du kan bidra med hos företaget och fråga om ni kan träffas för att diskutera det ytterligare.

Undersök möjligheten att volontärarbeta, starta en blogg eller hålla seminarium om ämnen som du kan mycket om och som du tror andra kan uppskatta. Det kan till och med leda till att du blir sedd som en expert och vem vet vilka möjligheter det för med sig?

Innehållsförteckning:
  Fler inlägg om: Söka jobb

  Tack!

  Betyg: 4.9 från 28 personer som har betygsatt denna

  Skrivet av

  Thomas Gustafssons
  Thomas Gustafssons
  Thomas Gustafsson har arbetat på CV-mallen sedan 2015 och har en gedigen erfarenhet kring CV skrivande. Thomas är ofta ute och föreläser om jobbsökande och CV-skrivande på diverse institutioner.

  Testa vår professionella CV byggare

  Fler artiklar som denna