6 grundläggande söka-jobb-tips

Nätet fullkomligen kryllar av artiklar med tips, strategier och analyser för den som vill bli proffs på att söka jobb. Men mitt i djungeln av alla dessa tips så glömmer […]

Thomas Gustafssons
Thomas Gustafssons
Skribent CV-mallen.se
6 grundläggande söka-jobb-tips

Nätet fullkomligen kryllar av artiklar med tips, strategier och analyser för den som vill bli proffs på att söka jobb. Men mitt i djungeln av alla dessa tips så glömmer tyvärr många bort det fundamentala. När för mycket fokus läggs på att göra allt perfekt, så finns risken att du tappar bort dig själv och den röda tråden försvinner i rekryteringsprocessen. 

Vi ska nu gå igenom 6 fundamentala aspekterna av att söka jobb. Sådant som du säkert tänkte på förr, när du var ny på arbetsmarknaden, men som fått allt mindre fokus sedan du utvecklat dina kunskaper om vad rekryterare letar efter samt fått mer erfarenhet av hur du ska svara på vissa frågor, osv. 

Tips 1: Se till att ditt CV är en perfect match för jobbet du söker

Ditt CV är ett levande dokument som ska utvecklas med åren. Kanske skapade du ditt CV för flera år sedan och har därefter byggt på med mer information allt eftersom du sökt och fått nya jobb? Tänk dig att du sökt ett nytt jobb inom samma bransch. Du uppdaterade säkert ditt CV med all relevant information gällande vad du lärt dig och erfarit genom ditt dåvarande jobb. Sådant som helt enkelt var relevant för det jobb du sökte. Det är inte något fel med det. Men när du sedan 5 år senare är i någon helt annan bransch och söker ett helt annat jobb, så kommer kanske de gamla beskrivningarna av dina tidigare jobb att ligga kvar i ditt CV.

Därför behöver hela ditt CV en total genomgång och uppfräschning varje gång du ska söka nytt jobb. Se till att ditt CV matchar perfekt med det jobb du söker just nu. Då menar vi alltså inte rent kompetensmässigt, utan vilken nivå du lägger dig på när du beskriver dina tidigare erfarenheter, jobb, kunskaper, osv. Utgå från vad vad rekryteraren vill läsa om och vad rekryteraren kan ta in rent faktamässigt. Undvik byråkratiskt språk och fackspråk som man behöver dina erfarenheter för att kunna förstå. 

Tips 2: Nöj dig inte med att ansöka online

Du kanske tror att rekryteringsbranschen helt gått online? Det stämmer inte. Verktygen och tjänsterna finns i allt större utsträckning online, det är sant. De underlättar för den som söker jobb att kunna återanvända sin profil, sitt CV, osv. Det gör det också lättare för rekryterare att hålla koll på alla kandidater och all information de samlar in. Men det innebär inte att du ska tro att en ansökan online räcker för att få komma på en intervju. 

Du behöver ta personlig kontakt med den som sköter rekryteringen och göra ett personligt intryck redan från start. När du gjort det så kan du göra den formella ansökan online, för att komma in i systemet och registrera dig. Det faktum att mycket av rekryteringsprocesserna nu finns online har också gjort att det blivit enklare att snabbt registrera sig som intresserad för ett jobb. Det innebär i sin tur att konkurrensen om jobben blivit tuffare, med fler sökande. Många rekryteringssajter visar hur många som ansökt om varje jobb. Det kan vara så många som över 1000 ansökningar på vissa jobb. Men då är det förmodligen en betydande del som “bara” skickat in sina uppgifter och ingenting mer. 

LinkedIn kan också användas för att ta personlig kontakt med den som rekryterar eller den rekryterande chefen. Skriv några rader och presentera dig, eller be om telefonnummer för ett kortare samtal. Personen kommer med stor sannolikhet att klicka sig in på din LinkedIn-profil och förhoppningsvis därefter fatta intresse. 

Tips 3: Glöm inte bort att hålla ditt CV och din LinkedIn levande

LinkedIn är och förblir en mycket viktig plattform för alla som vill konkurrera om eftertraktade jobb. Nöj dig inte med att en gång i tiden ha skapat en LinkedIn-profil och tro att du har ditt på det torra. Din profil är inte ett onlinepublicerat CV. Det ska vara en levande profil, precis som dina övriga sociala plattformar. Var aktiv och uppdatera med all relevant information du kan komma på.

Kom ihåg att om du uppdaterar din profil ofta, i syfte att söka ett nytt jobb, så syns alla dina ändringar i dina kontakters flöden. Du kan enkelt stänga av den funktionen genom att gå till dina inställningar för sekretess. Då slipper du väcka onödig misstanke hos din nuvarande arbetsgivare. 

Se till att ditt CV matchar med din LinkedIn. Informationen gällande jobb och anställningar bör vara återkommande på båda ställena. Det ska finnas en röd tråd att följa. Om du vill skapa en så tydligt och lättförståelig bild av dig själv som möjligt, så kan du med fördel också spegla LinkedIns design i ditt eget CV. Det gör du genoma att använda en professionell CV-mall och välja en mall med liknande färgschema och font. 

Tips 4: Var inte tråkig

Jobb med avancerad kravprofil och med mycket tekniska inslag tenderar att generera CV:n som är fulla av facktermer. Det behöver inte vara något fel i sig, så länge informationen är anpassad efter det jobb som du söker. Risken är dock att du leds in på ett spår där allt för mycket fokus ligger på detaljer och kunskaper. Det finns säkerligen fler än du som rent kompetensmässigt matchar för det jobb du söker. Du behöver visa din personlighet och vem du är. Det är så du kan sticka ut och verkligen ge dig själv en chans att få jobbet. 

Tekniska detaljer i för stor mängd är tråkiga – var inte tråkig. Försök att leda konversationen in på det personliga planet. Framhäv din kompetens och din erfarenhet genom att berätta om situationer där där du ger exempel på dina kunskaper. Försök att ha glimten i ögat och var seriös, men samtidigt med närhet till skratt och humor. 

Tips 5: Du måste finnas på LinkedIn. Punkt.

Vi kommer tillbaks till LinkedIn en gång till i den här artikeln. Tips nummer 3 handlade ju om att hålla sin LinkedIn-profil levande. Då tänker kanske du att “om jag inte har någon LinkedIn-profil, så spelar det ju inte någon roll”. LinkedIn har blivit en fundamental del av arbetsmarknaden, vilket innebär att du måste ha en LinkedIn-profil. Så är det bara.

Rekryterare letar kandidater på LinkedIn. Om dom hittar kandidater på annat håll så kollar dom i 9 fall av 10 upp personen på LinkedIn. Visst, det kanske går att få ett jobb utan att synas på LinkedIn. Men här har du en plattform som du kontrollerar över och som du vet att rekryteraren kommer att titta på. Så varför inte ta detta gyllene tillfälle att verkligen göra ett intryck och stärka bilden av dig själv?

Tips 6: Glöm inte att tacka

Vi har tidigare skrivit om vikten av att skicka ett tack-mail efter en intervju eller ett telefonsamtal. Det här är lika viktigt när du söker ditt första jobb som när du kommit en lång bit in i karriären och söker ett toppjobb. 

Tänkt dig intervjun som ett kundmöte. Efter ett kundmöte är det naturligt att göra uppföljningar och summera vad ni pratat om. Det ska du göra här också. På så sätt ökar du dina chanser att rekryteraren ska lägga dig och din intervju på minnet. En rekryterare har flera intervjuer och kanske till och med flera andra möten under en dag. Efter en tid blir det svårt att  komma ihåg allt som avhandlas. Om du genomför en klockren intervju, så vill ju du att rekryteraren ska minnas det möte ni hade och känna samma sak, även två veckor senare. För att åstadkomma detta så behöver du hjälpa rekryteraren på traven, genom att följa upp intervjun och på så sätt påminna personen om er intervju och den känsla ni hade. 

Summering

Söka jobb är en hel vetenskap och det finns väl nästan inget annat ämne som avhandlats i lika stor utsträckning på nätet som just det. Det finns en uppsjö av artiklar, tips, trix och strategier att ta del av. Även på den här sidan finns det mycket av den varan. Men mitt ibland alla strategier så glöms ofta det mest grundläggande bort. Ibland kan det vara bra att komma tillbaka till det fundamentala, för att sedan spetsa till sin strategi ytterligare genom att gå in i detaljer. 

Genom att repetera våra 6 tips i den här artikeln så kan du känna dig trygg i att du har en stabil grund att stå på när du ska ut och söka jobb. Vare sig du är i början av karriären eller mitt i den, så är dessa fundamentala tips relevanta för dig.

 • Uppdatera ditt CV så att det talar till den som ska läsa det just nu. Alla gamla formuleringar som var anpassade för en annan bransch måste bort eller formuleras om. 
 • Ta personlig kontakt när du söker jobb. Det duger inte att bara ansöka online och hålla tummarna.
 • Håll ditt CV och din LinkedIn-profil levande, relevant och aktuell. 
 • Var inte tråkig, utan se till att din personlighet kommer fram när du söker jobb. 
 • Du måste ha en LinkedIn-profil, så är det bara.
 • Glöm inte bort att tacka efter intervjun, för att på så sätt befästa den känsla ni hade under själva intervjun.
Innehållsförteckning:
  Fler inlägg om: Söka jobb

  Tack!

  Betyg: 4.3 från 47 personer som har betygsatt denna

  Skrivet av

  Thomas Gustafssons
  Thomas Gustafssons
  Thomas Gustafsson har arbetat på CV-mallen sedan 2015 och har en gedigen erfarenhet kring CV skrivande. Thomas är ofta ute och föreläser om jobbsökande och CV-skrivande på diverse institutioner.

  Testa vår professionella CV byggare

  Fler artiklar som denna