När det gäller din första dag på jobbet så vill du göra ett gott intryck – för ett första intryck går bara att göra en gång. Det första intrycket är viktigt men kom ihåg att alla har varit nya på jobbet någon gång och att det är naturligt att känna sig lite nervös.
Den första tiden handlar om att träffa kollegorna, lära känna arbetsuppgifterna, få in nya rutiner och börja bygga din erfarenhet. Dina arbetskamrater har förmodligen förståelse för att det kan kännas pirrigt i början eftersom de minns sina egna första dagar. Det finns vissa saker som kan förstärka intrycket av dig – vi har nu samlat dessa tips i en lista.
1. Kom i tid och klä dig korrekt
Det låter kanske som en självklarhet men genom att komma i tid visar du chefen att du är ansvarsfull. Det kommer märkas allra mest på dig om du är sen eftersom du har allas ögon på dig. Ställ därför klockan lite tidigare för att ha spelrum för faktorer som kan göra att du kommer för sent till jobbet.
När det gäller vilka slags kläder du ska välja för din första arbetsdag så vill du vara välklädd utan att ge intrycket av att du är jobbets nykomling. De första dagarna är det nästan bättre att du är lite överklädd samtidigt som du tar reda på klädkoden på arbetsplatsen. Därefter anpassar du din klädsel efter dina kollegors.
2. Stäng av mobilen och visa intresse
Det kan vara lockande att plocka fram mobilen, men tänk på att du är på jobbet för att jobba – så lägg mobilen i fickan eller sätt den på ljudlöst. Om du ständigt stirrar ner i mobilskärmen kan dina kollegor nämligen tro att du inte vill vara där så rikta uppmärksamheten mot verkligheten framför dig istället.
Som ny på jobbet får du presentera dig till många nya människor som är nyfiken på vem du är. Om du inte van vid detta eller tycker att det är obekvämt att vara i centrum så försök att inte vara rädd. Slappna av i axlarna, sträck fram en stadig hand och presentera dig själv. Glöm inte att le!
3. Ställ frågor
I början kommer du lära känna dina arbetsuppgifter; det kan handla om att läsa mycket information, försöka förstå vad du ska göra och att lyssna noga på instruktioner. Är det något du undrar över, inte förstår eller är nyfiken över – så våga ställ frågor. Det är bättre att du ställer många frågor än att du en lång tid senare behöver erkänna att du inte förstått.
Glöm inte bort att anteckna svaren du får. Skriv ner namn på personer du träffar, gör egna checklistor över dina arbetsuppgifter och de programmen du arbetar i samt de rutiner som det nya jobbet innebär. Arbeta på så bra du kan och om du stöter på problem eller blir osäker så be om hjälp – till slut kommer du lära dig.
4. Lyssna innan du kommer med rekommendationer
Om du är en utåtagerande person med många idéer kan det kännas lockande att under din första tid på jobbet komma med nya förslag– men vänta med att ta upp dessa. Se dig själv istället som en gäst som lyssnar uppmärksammat, provar på arbetsuppgifter, träffar nya människor och smälter ny kunskap så att du till slut ska bli en del av gemenskapen.
Var generös och erbjud kollegorna din hjälp. De kanske är upptagna med sitt men kan även uppskatta lite avlastning. Ibland kan det nämligen vara bra med ett par nya ögon på arbetsplatsen. Om du lägger märke till saker som kan förbättras så skrev ner det och ta upp det senare när du lärt känna företagskulturen.
5. Lär känna ditt team och bygg ditt nya nätverk
Många drar sig för det här med nätverkande. Men det är viktigt att du sätter nya mål varje dag, lär dig att introducera dig själv självsäkert och det med ett leende. I början kan det bli lite stelt men genom ett aktivt arbete blir du till slut en del av arbetslaget.
När du träffar många nya människor under en period kan det vara svårt att komma ihåg namnet på dem. Testa att upprepa namnet på din kollega när ni säger hej då för dagen för att lättare komma ihåg det i fortsättningen.
6. Var personlig men lämna ditt privatliv utanför diskussionen
På din första dag på jobbet kan det vara lämpligt att försöka vara så närvarande som möjligt. Det betyder exempelvis att vara delaktig i diskussioner på fikarasten och att presentera sig själv för nya människor. Det gäller det att fundera på hur privat du vill vara – hur mycket du är beredd att berätta om dig själv.
Även om det kanske känns lockande att prata illa om tidigare arbetsplatser, att ringa privatsamtal eller att kolla sociala medier så försök att inte göra detta. Vänta med att lämna kommentarer om ämnen som kan uppfattas annorlunda tills du vet hur stämningen ser ut och vilka slags personer du har som kollegor.