Drömmer du om att jobba utomlands? Det är du inte ensam om. Allt fler lämnar landet för att flytta och börja jobba utomlands. Ett jobb utomlands kan ge dig ny kunskap och erfarenhet för livet. Svenskar anses dessutom ha bra språkkunskaper och vara pålitliga, vilket gör oss attraktiva på den utländska arbetsmarknaden.
Så hittar du de lediga jobben utomlands
Det enklaste du kan göra redan idag är att kika på Arbetsförmedlingens hemsida eller något annat företag som samlar utlandsjobb för studenter på ett ställe. Där kan du söka efter det land eller yrke du är ute efter. Sedan finns det även företag som enbart arbetar med att förmedla jobb utomlands. Dessa företag går att hitta via en Google-sökning. Företagen kan ha olika inriktningar; en del söker ungdomar utan utbildning eller tidigare arbetslivserfarenhet medans andra headhuntar personer med spetskompetens.
Om du letar efter jobb inom EU, EES eller Schweiz så kan du kolla upp Eures, ett europeiskt nätverk för arbetsförmedlingar. Där finns information om hur det är att jobba utomlands och annonser om lediga jobb. Du kan även ställa frågor direkt till en rådgivare inom det område du är intresserad av.
Några tips till dig som letar jobb på plats utomlands
I utlandet är det inte lika vanligt att rekrytering går till på samma sätt som i Sverige. Där kan jobbet ges till den första bästa som söker det. Ofta utannonseras jobb via en lapp på ett fönster eller på anslagstavlor i stan. Liksom i Sverige så utannonseras långt ifrån alla lediga tjänster.
Frågar du aldrig så får du aldrig veta om det finns behov för någon som du. Skriv ut och ta med dig ditt CV som du förberett för att passa landet och de seder som finns där. Prova att besöka de arbetsplatser du vill jobba på och undvik att gå dit i rusningstid. Be att få prata med chefen och presentera dig själv. Om du har vilja och motivationen så kan du göra tillräckligt gott intryck så att du blir erbjuden ett jobb. När du väl fått ditt första jobb utomlands så blir det enklare att hitta ett nytt om du inte trivs.
Dessa jobb är vanligast att jobba med utomlands
Det finns ingen begränsning för vilka jobb du kan hitta utomlands, men de vanligaste för svenskar är au pair, telefonförsäljare, bartender, serveringspersonal, reseledare och inom kundtjänst. Om du har erfarenhet och de rätta kontakterna är chansen större att du hittar ett jobb du trivs med och som du gillar.
Tänk på detta innan du söker jobb utomlands
Innan du reser utomlands för att jobba så behöver du göra en ordentlig research och förbereda dig. Det finns många frågor som du behöver få svar på innan du reser. Förutom att ta reda på hur arbetsförhållandena ser ut i det nya landet bör du även fundera på hur länge du planerar att vara borta. Detta påverkas särskilt om ditt jobb är säsongsbetonat. Om du ska bo och jobba i vissa länder i mer än 3 månader kan du behöva ett uppehållstillstånd.
I vilket land ska du betala skatt?
Generellt sett ska du betala skatt i det land du arbetar i men det beror på hur lång tid du arbetar utomlands. Om du är folkbokförd i Sverige, spenderar minst 6 månader i följd här, även om du gör kortare avbrott, eller om du har väsentlig koppling till Sverige så anses du bo i Sverige och därmed beskattas i Sverige. Planerar du att arbeta och bo utomlands i mer än 1 år bör du folkbokföra dig i det nya landet.
Vilka försäkringar täcks du av utomlands?
Försäkringskassan kan ge dig information om du ska vara kvar i den svenska socialförsäkringen under tiden som du är utomlands. Om du är borta från Sverige i mer än ett år så anses du inte vara bosatt i Sverige och blir därför avregistrerad från den svenska socialförsäkringen från och med dagen du lämnar landet. Därefter skyddas du av socialförsäkringen i det nya landet, men kolla alltid upp innan vad som gäller för dig.
Kan du ta med dig a-kassan utomlands?
Om du har varit inskriven i Arbetsförmedlingen som heltidsarbetssökande i minst 1 månad så kan du ha rätt att ta med dig ersättningen under 3 månader för ratt söka jobb i ett annat EU- eller EES-land samt i Schweiz. Kontakta dig a-kassa för mer information.