Jobba utomlands - den ultimata guiden [2024 ] - Allt du behöver veta

Jobba utomlands – Den ultimata guiden

Genom att jobba utomlands beger du dig utanför din ”comfort zone” och får bra erfarenhet att ta upp i ditt CV. Om du är nyfiken på att söka jobb och […]

Jobba utomlands – Den ultimata guiden

Genom att jobba utomlands beger du dig utanför din ”comfort zone” och får bra erfarenhet att ta upp i ditt CV. Om du är nyfiken på att söka jobb och arbeta utomlands så finns det ett antal saker du bör ha i åtanke innan du börjar söka jobb. Vilken information du kan tänkas behöva ta reda på innan beror på olika saker, bland annat var i världen du vill arbeta och hur länge du har tänkt bo där. Regler för att jobba utomlands nämligen skilja sig lite mellan olika länder.

Tänk på detta innan du söker jobb utomlands

Behöver du ett arbets- eller uppehållstillstånd?

Som svensk medborgare behöver du inget arbets- eller uppehållstillstånd för att jobb i ett annat land inom EU eller EES (EU:s medlemsländer plus Island, Liechtenstein, Norge och Schweiz). Vill du arbeta i ett land utanför EU/EES krävs ett arbetstillstånd eftersom dessa länder inte omfattas av den fria rörligheten som avtalats mellan alla EU länder. Ta kontakt med ambassaden för det land du vill jobba i för att ta reda på vad som gäller för just dig.

Var betalar du skatt och registrerar dig för socialförsäkring och folkbokföring?

Skatt betalar du vanligtvis i det land du som du arbetar i, du ska oftast också vara socialförsäkrad där. Beroende på hur lång tid du jobbar utomlands gäller lite olika regler. Gäller det mer än 1 år ska du även bokföra dig i det nya landet. Mer information om skatteregler, socialförsäkring och folkbokföring vid arbete utomlands hittar du hos Skatteverket, Försäkringskassan och Europeiska Kommissionen.

Finns det ekonomiskt stöd att ansöka till när du söker jobb i Europa?

Du kan genom Arbetsförmedlingen ansöka om att få med dig din a-kassa under en begränsad tid eller att få ekonomiskt stöd för att åka på anställningsintervju i ett annat EU/ESS-land. Ta kontakt med din handläggare på Arbetsförmedlingen för mer information.

Vilket språk ska dina ansökningshandlingar vara på?

För att underlätta för dig i ditt jobbsökande så är det lämpligt att skriva dina ansökningshandlingar på det språk som talas i landet du vill arbeta i alternativt på engelska.

Skriv ditt engelska CV med en professionell cv mall

Vi har erbjuder alla våra CV-mallar med språkstöd så att de går att skriva på vilket språk du vill. Du byter enkelt ut rubrikerna i ditt CV till det språk du vill skriva ditt CV på och fyller själv informationen i ditt CV precis som vanligt. Detta gäller för alla medlemmar.

Få tjänsten på engelska

För att underlätta för de personer i Sverige som har svårt med Svenska erbjuder vi möjligheten att byta språk till engelska och kommer inom kort att lansera ännu fler språk.
Detta underlättar CV-skrivandet för alla i samhället och förhoppningsvis kan vi hjälpa personer som har svårt att ta sig in på arbetsmarknaden på grund av bristande språkkunskaper i Svenska. Göm inte bort att du alltid ska bifoga ett personligt brev tillsammans med ditt CV när du söker jobb. Vi erbjuder ett stort utbud av personligt brev mallar så att det matchar ditt CV utseendemässigt.

Här kan du hitta utlandsjobb

Arbetsförmedlingen och Eures (European Employment Services)

I Arbetsförmedlingens Platsbank kan du hitta annonser för jobb både i Sverige samt utomlands. Arbetsförmedlingen är en del av Eures (European Employment Services), ett nätverk av arbetsförmedlingar i EU, som kan hjälpa dig som är 18-35 år att hitta jobb, flytta och bosätta dig i ett annat EU/ESS-land.
Via Eures kan du få prata med en rådgivare för mer personligt stöd om jobbmöjligheter på arbetsmarknaden i Europa. Eures har en egen sökportal där du kan söka bland jobbannonser från över 30 olika länder. På deras hemsida kan du också hitta en evenemangskalender och hitta information om deras jobbmässor.

Informationsträffar och rekryteringsmässor för utlandsjobb

På informationsträffar kan du ställa dina personliga frågor och få råd i dina funderingar. På Rekryteringsmässan, som hålls i februari 2018 i Västerås, kommer European Job Days finnas på plats. Där kommer Eures-rådgivare finnas tillgängliga för att tipsa om jobb, ge information om volontärarbete och ge feedback på engelska CV:n.

Prata med en karriärrådgivare eller sök på Google

Högskolan eller universitetet i din stad kan erbjuda karriärvägledning och guida dig rätt om du funderar på att söka arbete utomland. Förutom Arbetsförmedlingen så finns det många företag som är verksamma inom utlandsrekrytering. Prova också att söka på Google eller på hemsidor specialiserade på utlandsjobb. De flesta större arbetsgivare listar dessutom lediga tjänster runt om i världen på sina hemsidor.

Innehållsförteckning
    Fler artiklar om: Söka jobb

    Prova vår professionella CV-byggare

    Fler artiklar som denna
    Anders använde sin hobby och fick jobb
    Anders använde sin hobby och fick jobb

    Vi får ofta frågor från våra medlemmar om att hjälpa till med innehållet i deras CV för att de ska få fler intervjuer. Tyvärr finns det inget magiskt svar på […]

    Extrajobb – För dig som är ungdom
    Extrajobb – För dig som är ungdom

    Det finns många anledningar till varför du ska skaffa dig ett extrajobb. Den vanligaste anledningen är för att få lite extra pengar medan du pluggar eller bara för att dryga […]

    Jobb efter gymnasiet
    Jobb efter gymnasiet

    Det kan vara ganska svårt att försöka navigera sig i jobbsökandet efter studenten. Hur hittar man egentligen jobb efter gymnasiet? Du kanske känner att bristen på tidigare arbetslivserfarenhet kommer göra […]