Anders använde sin hobby och fick jobb - CV-mallen

Anders använde sin hobby och fick jobb

Vi får ofta frågor från våra medlemmar om att hjälpa till med innehållet i deras CV för att de ska få fler intervjuer. Tyvärr finns det inget magiskt svar på […]

Thomas Gustafsson
Thomas Gustafsson
Skribent CV-mallen.se
Anders använde sin hobby och fick jobb

Vi får ofta frågor från våra medlemmar om att hjälpa till med innehållet i deras CV för att de ska få fler intervjuer. Tyvärr finns det inget magiskt svar på denna fråga och varje CV är personligt och måste skapas unikt för det jobb som man söker. De ska också vara så intressant och relevant så att arbetsgivaren inte bara väljer att läsa igenom hela CV:t utan också höra av sig för att få veta mer om dig.

Vi märker att det ofta är just på punkten relevant som många av våra medlemmar missförstår lite vad som gör ett CV relevant. De klagar ofta på att de inte har den arbetslivserfarenhet som behövs för ett jobb och vi försöker då påpeka att erfarenhet inte bara handlar om vilka jobb man haft. Det kan också vara intressen, hobbies och annat som kan få en arbetsgivare att haja till och fastna för dig som person och inte bara dina tidigare jobb.

För att hjälpa till att skapa inspiration så har vi valt att skapa en ny intervjuserie där vi intervjuar några av våra medlemmar som fått jobb på lite mer okonventionella sätt som kan visa på att det inte alltid är arbetslivserfarenheten som är det avgörande för att få jobb.

I denna artikel publicerar vi vår intervju med Anders som med hjälp av sitt intresse för vin fick jobb som Head of Content på en digital vinklubb på grund av sitt vinintresse.

Vi kom i kontakt med Anders genom vårt feedback formulär där vi ber våra användare att återkoppla om de fått jobb och hur det använt vår tjänst för att få jobb. Intervjun genomfördes 2023-10-18 och vi har fått medgivande från Anders och hans chef på Winesociety att publicera den för att hjälpa dig och våra andra användare att få inspiration och hjälp i sitt jobbsökande.

Anders är 29 år gammal och han valde att inte studera vidare efter sina gymnasiestudier utan började arbeta som telefonförsäljare.

– Det var ett välbetalt jobb när man var 19 år gammal och många av mina vänner arbetade där med så det kändes naturligt att jobba där istället för att plugga vidare.

Efter några år började anders känna sig lite trött på jobbet som började bli lite enformigt. Då bytte han jobb till ett lite mer avancerat säljjobb som involverade fysisk kundkontakt och bättre provision.

– Det var ett riktigt kul jobb där jag fick möjlighet att inte kommunicera med mina klienter ansikte mot ansikte och jag gjorde bra ifrån mig. Jag fick bra bonusar men eftersom grundlönen var låg så kändes det som att jag blev nollställd varje månad och behövde börja från början och konstant kämpa för att få en bra lön. Så när jag hade jobbat där i 7 år så kände jag att det var dags att försöka hitta något nytt där lönen var mer stabil.

Anders började söka andra jobb som inte involverade försäljning men blev inte kallad till intervju så ofta och när han väl blev kallad till intervju så fanns det alltid någon annan som hade mer relevant arbetslivserfarenhet som fick jobbet.

– Det var här någonstans som jag hittade till en artikel på CV-mallen som handlade om att man skulle försöka lyfta fram sina intressen och på så sätt bli mer relevant för ett jobb om arbetslivserfarenheten man besatt inte var nog. Jag såg även att de hade väldigt fina mallar så jag valde att uppdatera utseendet på mitt Word cv till en av deras mallar vilket gav ett mer seriöst intryck.

– Efter att ha läst artikeln så kände jag att jag lika gärna kunde testa att lyfta fram mina intressen mer i CV:t. Då jag alltid varit väldigt intresserad av vin och fått höra av mina vänner ett flertal gånger att jag borde bli sommelier så valde jag att lyfta in detta i mitt CV.

Han började ändra sökfiltrena i sökmotorn där han letade efter jobb och hittade ett jobb på Wine Society som var en nystartade digital vinklubb som sökte en person som kunde vara ansvarig för content på sidan.

– Jag bytte accent färg i mitt CV till rött för att passa deras företagsfärger och sedan så lade jag in information om mitt vinintresse och även att jag gillade att skriva och hade bra betyg i Svenska i gymnasiet.

Det tog bara en dag innan de hörde av sig och ville att Anders skulle komma in på en intervju.

– Intervjun blev mer av ett samtal om viner och vindistrikt än en vanlig arbetsintervju och jag hade en väldigt bra känsla när jag gick därifrån. Sedan tog det bara 4 dagar innan de kontaktade mig och erbjöd mig jobbet som Head of content.

När vi frågar Anders om han tror att anledningen till att han fick jobbet berodde på just att han lyfta fram sin hobby för vin i sitt CV så svarade han såhär.

– Jag vet att det var anledningen till att jag fick just det här jobbet då jag vid ett senare tillfälle diskuterade detta med min chef och han sa att det var just det annorlunda sättet att skriva ett CV som fångade hans intresse. Han sa även att mitt CV såg väldigt professionellt ut jämfört med alla andra CV:n så det kan ju också ha spelat en viss roll att jag faktiskt valde att använda en mall från CV-mallen.

Som avslut vill vi bara säga att det självklart inte alltid är så lätt att hitta ett jobb som passar din hobby men om du håller utkik och vidgar vyerna för de jobb som du söker så kan du säkert hitta någonting som du gjort på din fritid som passar för just det jobbet du söker. Vi hoppas att du har fått nytta av denna intervjuartikel och att den kan hjälpa dig att få inspiration inför ditt jobbsökande.

Innehållsförteckning
  Fler artiklar om: Söka jobb

  Prova vår professionella CV-byggare

  Fler artiklar som denna
  Anders använde sin hobby och fick jobb
  Anders använde sin hobby och fick jobb

  Vi får ofta frågor från våra medlemmar om att hjälpa till med innehållet i deras CV för att de ska få fler intervjuer. Tyvärr finns det inget magiskt svar på […]

  Extrajobb – För dig som är ungdom
  Extrajobb – För dig som är ungdom

  Det finns många anledningar till varför du ska skaffa dig ett extrajobb. Den vanligaste anledningen är för att få lite extra pengar medan du pluggar eller bara för att dryga […]

  Jobb efter gymnasiet
  Jobb efter gymnasiet

  Det kan vara ganska svårt att försöka navigera sig i jobbsökandet efter studenten. Hur hittar man egentligen jobb efter gymnasiet? Du kanske känner att bristen på tidigare arbetslivserfarenhet kommer göra […]