Arbeta med både LinkedIn och ditt CV för bästa resultat - CV-mallen

Arbeta med både LinkedIn och ditt CV för bästa resultat

”Behöver jag verkligen ha ett konto på LinkedIn om jag har ett CV – är inte det samma sak?”. Detta är en inte en ovanlig fråga som vi ska försöka […]

Arbeta med både LinkedIn och ditt CV för bästa resultat

”Behöver jag verkligen ha ett konto på LinkedIn om jag har ett CV – är inte det samma sak?”. Detta är en inte en ovanlig fråga som vi ska försöka reda ut genom att förklara vad LinkedIn är, vilka som använder tjänsten, vad som är skillnaden mellan ett traditionellt CV och LinkedIn samt hur du kan koppla ihop dessa för att stärka ditt personliga varumärke ytterligare.

LinkedIn är verktyget för professionellt nätverkande

LinkedIn lanserades 2013 och liknar till stor del Facebook, fast med inriktning på arbetslivet och nätverkande. Genom LinkedIn kan du sköta ditt professionella nätverk. Enligt undersökningen Svenskarna och Internet 2017 så använder en tredjedel av alla Internetanvändare över 16 år någon gång LinkedIn. Det är vanligare bland män än kvinnor och allra vanligast bland personer i åldersgruppen 26-45.

40% av de som använder LinkedIn jobbar inom IT-, finans- eller kommunikationsbranschen samt i offentlig förvaltning. 38% av användarna är hemma med barn, 21% är studerande och 12% är pensionärer. Då kanske du tror att LinkedIn inte är någon för dig om du är arbetssökande. Men faktum är att även om det är tydligt att LinkedIn är ett nätverk för personer i arbetslivet så är 30% av användarna arbetssökande.

Antalet användare ökar för varje år. Många fler ser LinkedIn som en tjänst för att nätverka och skapa ett personligt varumärke istället för att endast fylla i uppgifter om sig själv som ett vanligt CV.

Är inte CV och LinkedIn samma sak?

Nja, blir svaret på den frågan. Grundidén med LinkedIn är att du fyller i uppgifter om dig och din karriär – så på det sättet blir det som ett CV. Men LinkedIn kan vara mycket mer än så. Ditt LinkedIn-konto kan bli en del av ditt personliga varumärke där du, förutom att skriva inlägg samt ladda upp bilder, film, dokument, även kan få dina kompetenser och färdigheter bekräftade från andra användare.

Ditt CV, däremot, är ett dokument som är mer detaljerat och fokuserat på din karriär och särskilt riktat till tjänsterna du ansöker. Det är ofta ett krav från arbetsgivarens sida att kandidater ska bifoga sitt CV för att ansöka till tjänsten men allt fler arbetsgivare erbjuder nu möjligheten att även ansöka via LinkedIn.

Bör jag använda LinkedIn i mitt arbetssökande?

Om du inte redan använder LinkedIn i ditt jobbsökande så rekommenderar vi dig att prova det. Det kan dock vara mer lämpligt i vissa branscher än andra. En bra grund kan vara att skapa ett bra CV och lägga in uppgifter därifrån till LinkedIn. Gör din profil sökbar, fyll i alla uppgifter och arbeta mycket med bra rubriker för att marknadsföra dig själv. När rekryterare letar efter kandidater och går in på din profil så visas dina bekräftade kompetenser och era eventuella gemensamma kontakter – vilket kan få dig att sticka ut!

Därefter skapar du kontakt med andra användare, exempelvis de du redan känner, både nuvarande och tidigare kollegor samt personer i din bransch. Sedan är det dags att börjar nätverka. Kommentera, dela och gilla andras inlägg, gå med i olika grupper och skriv egna inlägg. Berätta för ditt nätverk att du söker jobb, beskriv vad du letar efter och fråga om någon har något tips.

Hur kan jag koppla ihop mitt CV med LinkedIn och tvärtom?

Det är sällan du kan söka ett jobb genom att bara skicka med din LinkedIn-profil. LinkedIn kan därför ses som ett komplement till dina ansökningshandlingar och tvärtom. Vi ser gärna att du arbetar med både ditt CV och din LinkedIn-profil. Detta kan du göra genom att lägga in en länk till din LinkedIn-propfil i ditt CV och att lägga in en länk till ditt online-CV på din LinkedIn-profil. Då får rekryterare tag på din information på ett snyggt och strukturerat sätt.

Så här lägger du in LinkedIn-länken i ditt CV på CV-mallen.se

Om du har ett skapat ett konto på CV-mallen.se och gjort ett digitalt CV så kan du utnyttja möjligheten att enkelt lägga in direktlänkar, till exempel till LinkedIn och andra sociala medier, hemsida eller blogg. De här länkarna fungerar även i den nedladdade versionen av ditt CV. Prova också att dela länken till ditt online-CV i sociala medier – då kompletterar du det

Innehållsförteckning
  Fler artiklar om: Söka jobb

  Prova vår professionella CV-byggare

  Fler artiklar som denna
  Anders använde sin hobby och fick jobb
  Anders använde sin hobby och fick jobb

  Vi får ofta frågor från våra medlemmar om att hjälpa till med innehållet i deras CV för att de ska få fler intervjuer. Tyvärr finns det inget magiskt svar på […]

  Extrajobb – För dig som är ungdom
  Extrajobb – För dig som är ungdom

  Det finns många anledningar till varför du ska skaffa dig ett extrajobb. Den vanligaste anledningen är för att få lite extra pengar medan du pluggar eller bara för att dryga […]

  Jobb efter gymnasiet
  Jobb efter gymnasiet

  Det kan vara ganska svårt att försöka navigera sig i jobbsökandet efter studenten. Hur hittar man egentligen jobb efter gymnasiet? Du kanske känner att bristen på tidigare arbetslivserfarenhet kommer göra […]