Bemanningsföretag, rekryteringsföretag - Vad är skillnaden

Bemanningsföretag, rekryteringsföretag och konsultföretag – vad är skillnaderna?

Det finns en uppsjö bemannings-, rekryterings- och konsultföretag i Sverige – några har du kanske redan stött på i ditt jobbsökande. Det finns företag som är inriktade på speciella branscher […]

Thomas Gustafsson
Thomas Gustafsson
Skribent CV-mallen.se
Bemanningsföretag, rekryteringsföretag och konsultföretag – vad är skillnaderna?

Det finns en uppsjö bemannings-, rekryterings- och konsultföretag i Sverige – några har du kanske redan stött på i ditt jobbsökande. Det finns företag som är inriktade på speciella branscher medans andra företag är bredare. Om du blandar ihop de olika företaget klandrar vi dig inte; det kan vara lite förvirrande ibland. Därför ska vi nu reda ut vilka som är de största skillnaderna mellan bemannings-, rekryterings- och konsultföretag.

Bemanningsföretag hyr ut personal

Först 1993 blev det lagligt i Sverige med personaluthyrning och det har hänt mycket sedan dess i branschen. Ett företag som arbetar med bemanning hyr ut personal till andra företag. Ofta är orsaken att företaget behöver bemanning snabbt eller letar efter någon som kan arbeta hos de under en tidsbegränsad period, exempelvis vid arbetstoppar. Du som är anställd av ett bemanningsföretag arbetar som konsult.
Lagen om privat arbetsförmedling och uthyrning av arbetskraft styr de villkor som gäller för bemanningsbranschen. I lagen framgår det att du inte får hindras att anställas av företaget som du hyrs ut till om du får den möjligheten. Arbetsvillkoren styrs också av EU-direktiv och av bemanningsföretagets kollektivavtal.
Det är vanligt att anställda av ett bemanningsföretag har en garantilön och sedan ett extra tillägg utöver det. Lönerna kan vara lägre än om du varit direkt anställd av företaget, men EU:s bemanningsdirektiv säger också att du som inhyrd ska få en lön som motsvarar genomsnittet av vad anställda på plats har i lön som utför samma arbetsuppgifter som du. Generellt sätt är det svårare att påverka sin lön och få möjlighet till kompetensutveckling i bemanningsbranschen.
Fördelen med att vara anställd av ett bemanningsföretag är att du kan prova på olika branscher och få lära känna arbetsuppgifter som passar dig bäst. Ofta får du lön från bemanningsföretaget även om du inte är ute på uppdrag hos ett annat företag för tillfället. Arbetsvillkoren kan dock ses som sämre inom bemanningsbranschen; det är exempelvis enklare att säga upp en inhyrd konsult än någon som är direkt anställd av företaget.

Rekryteringsföretag hjälper till med rekrytering

Om ett företag behöver anställa en person för en tjänst, till exempel för att öka personalstyrkan eller ersätta medarbetare, kan de ta hjälp av ett rekryteringsföretag. Anställningsformen kan variera men du blir direkt anställd av företaget med samma arbetsvillkor som dina kollegor, inte av rekryteringsföretaget. På så sätt skiljer sig ett rekryteringsföretag mot ett bemanningsföretag.
Det kan vara både kostsamt och tidskrävande att rekrytera. Rekryteras fel person kan det bli dyrt. Eftersom rekryteringsföretag är specialister på just rekrytering så anlitas ofta de för hela eller delar av den processen, ibland på grund av tidsbrist eller som stöd. Genom att ha en tydlig bild från början över vad man kan tänkas behöva hjälp med så arbetar rekryteringsföretaget för att hittad en rätta personen.
På så sätt kan processen innehålla flera steg så att man säkerställer att både företaget och kandidaten upplever att man hittat rätt. Det är inte ovanligt med olika slags personlighetstester eller att du som kandidat får visa upp en portfolio över ditt tidigare arbete; det beror på vilket yrkesområde tjänsten gäller.

Konsultföretag hyr ut konsulter med spetskompetens

Slutligen så finns det konsultföretag, som på många sätt kan likna bemanningsföretag. Konsultföretag hyr också ut arbetskraft för uppdrag av olika slag till andra företag. Men till skillnad från bemanningsföretag så är konsulterna specialiserade mot vissa yrkesområden, exempelvis IT.
Ofta har konsulterna högre akademisk utbildning för att matcha arbetsmarknadens hårda krav. Eftersom en person anställd av ett konsultföretag har spetskompetens brukar lönen också vara högre än om personen arbetat via ett bemanningsföretag eller varit anställd direkt av företaget.

Nu har vi klarlagt detta

Som du märker finns det för- och nackdelar med bemannings-, rekryterings- och konsultföretag – och om du inte redan stött på de olika sorterna i ditt jobbsökande så kommer du kanske göra det i framtiden.

Innehållsförteckning
  Fler artiklar om: Söka jobb

  Prova vår professionella CV-byggare

  Fler artiklar som denna
  Anders använde sin hobby och fick jobb
  Anders använde sin hobby och fick jobb

  Vi får ofta frågor från våra medlemmar om att hjälpa till med innehållet i deras CV för att de ska få fler intervjuer. Tyvärr finns det inget magiskt svar på […]

  Extrajobb – För dig som är ungdom
  Extrajobb – För dig som är ungdom

  Det finns många anledningar till varför du ska skaffa dig ett extrajobb. Den vanligaste anledningen är för att få lite extra pengar medan du pluggar eller bara för att dryga […]

  Jobb efter gymnasiet
  Jobb efter gymnasiet

  Det kan vara ganska svårt att försöka navigera sig i jobbsökandet efter studenten. Hur hittar man egentligen jobb efter gymnasiet? Du kanske känner att bristen på tidigare arbetslivserfarenhet kommer göra […]