Fem sätt att skaffa sig erfarenhet på

Det kan vara svårt att hitta ett jobb om du inte redan har erfarenhet. Men hur får man egentligen erfarenhet utan att ha jobbat innan? Erfarenhet behöver inte endast betyda […]

Thomas Gustafssons
Thomas Gustafssons
Skribent CV-mallen.se
Fem sätt att skaffa sig erfarenhet på

Det kan vara svårt att hitta ett jobb om du inte redan har erfarenhet. Men hur får man egentligen erfarenhet utan att ha jobbat innan? Erfarenhet behöver inte endast betyda att du har arbetat med sådana arbetsuppgifter som jobbet innebär. Det kan även handla om att du har erfarenhet av situationer eller egenskaper som kan göra dig lämplig för jobbet du söker. Läs igenom följande text om du känner att du behöver bygga på din erfarenhet för att få jobbet du vill ha.

Vad är du intresserad av och sysslar med på fritiden?

Genom dina intressen kan du få erfarenhet du kan använda dig av i arbetslivet. Det kan också betyda att du håller dig uppdaterad i om ämnet, läser tidningar, böcker och går med i Facebook-grupper. Ju mer du lärt dig om ett ämne, desto mer blir du expert i det och därmed attraktivare för arbetsgivare.

Om du driver en blogg på fritiden kan det innebära att du är duktig på att skriva och målgruppsanpassa texter – kompetenser som du mycket väl kan få användning av i andra yrkesroller. Har du passat småsyskon har du med största möjligheten erfarenhet av att ha stort ansvar och att vara uppmärksam – egenskaper efterfrågade i exempelvis barnomsorgen.

Behöver du gå en utbildning eller ta certifikat?

Tänk tillbaka på de utbildningar du redan har genomgått. Om du tyckte om träslöjden och hade bra betyg i ämnet kan det vara lämpligt att söka jobb inom byggbranschen. Du kanske behöver bygga på din utbildning genom kvällskurser, andra slags utbildningar eller ta certifikat eller diplom för att bli mer attraktiv på arbetsmarknaden?

Visa yrken kräver körkort eller truckkort medans andra kräver akademisk utbildning. Om du genomgår en utbildning visar du arbetsgivaren att du är en målmedveten person som är beredd att lära dig något nytt eller vidareutvecklas för att passa till tjänsten bättre.

Ska du prova att sommarjobba, extrajobba eller börja frilansa?

Sommarjobb och extrajobb är kanske inte de mest välbetalda jobben men de kan medföra sig många lärdomar och bra erfarenhet. Det kan vara lämpligt att hitta ett sommar- eller extrajobb i samma bransch som du vill arbeta i senare i din karriär – det ger dig ett försprång och förhoppningsvis bra kontakter.

Om du känner dig driven kan du börja frilansa, vilket betyder att du inte är anställd av en arbetsgivare utan hittar uppdrag och fakturerar de själv. Du behöver inte starta eget företag för att göra detta utan kan ta hjälp av så kallade egenanställningsföretag som sköter administration och faktureringen åt dig. Frilansande går ofta att kombinera med studier eftersom det är du själv som bestämmer i vilken omfattning du vill arbeta.

En praktikplats kanske kan ge dig erfarenheten du behöver?

Om du går en utbildning som erbjuder en möjlighet till praktik så bör du ta den chansen. Ibland kan skolan hjälpa dig att hitta plats att praktiksera på men det bästa vore om du själv funderar var du vill praktisera och kontaktar företaget direkt. Prata med karriärrådgivare på skolan om du är osäker på vilken rikting du bör gå.

En utförd praktik ger dig många fördelar. Du har ett intyg på att du praktiserat, du kan få referenser som kan berätta om hur du skött ditt jobb, du ökar ditt nätverk och får en god insyn i företaget kultur och rutiner. Praktiken kan även leda till större chans att bli anställd av företaget, exempelvis i ett extrajobb eller en provanställning, eftersom de redan vet vem du är och vad du kan.

Ska du sikta på juniora tjänster och jobba dig uppåt?

Om du upplever svårigheter att få de jobb du helst vill ha så kan du kanske prova att söka mer juniora tjänster som inte har lika stora krav på erfarenhet – för att sedan arbeta dig uppåt. Juniora tjänster kan även vara mycket lärorika; du lär dig att bli mer säker i ditt arbete, du utvecklar dina färdigheter och lär känna företaget.

Passa på att nätverka när du fått jobb, det är ett effektivt sätt att ta nästa steg. Prata med kollegor och människor i din omgivning och fråga de om tips och råd. Var ödmjuk, ställ frågor över saker du undrar över. De kanske kan introducera dig till andra personer, både inom och utanför arbetsplatsen, som kan underlätta för dig att ta nästa steg i karriären.

Innehållsförteckning:
  Fler inlägg om: Söka jobb

  Tack!

  Betyg: 3.8 från 54 personer som har betygsatt denna

  Skrivet av

  Thomas Gustafssons
  Thomas Gustafssons
  Thomas Gustafsson har arbetat på CV-mallen sedan 2015 och har en gedigen erfarenhet kring CV skrivande. Thomas är ofta ute och föreläser om jobbsökande och CV-skrivande på diverse institutioner.

  Testa vår professionella CV byggare

  Fler artiklar som denna