De viktigaste redskapen i ditt jobbsökande

Det är mycket att tänka på när du söker jobb. Vi på CV-mallen listar därför här fem redskap som är särskilt viktiga att arbeta med när du ser dig omkring […]

Thomas Gustafssons
Thomas Gustafssons
Skribent CV-mallen.se
De viktigaste redskapen i ditt jobbsökande

Det är mycket att tänka på när du söker jobb. Vi på CV-mallen listar därför här fem redskap som är särskilt viktiga att arbeta med när du ser dig omkring efter ett nytt jobb.

Tydliga ansökningshandlingar

Dina ansökningshandlingar är grunden i ditt jobbsökande. Där sammanställer du din bakgrund och förklarar varför du är rätt person för tjänsten du söker. Målet är att göra rekryteraren nyfiken på dig och kalla dig till en intervju. Arbeta därför mycket med att sälja in dig själv. Här kan du läsa mer om vad du bör tänka på när du går på arbetsintervju.
Om du skickar dina ansökningshandlingar i Word-format finns risken att formateringar förändras och att rekryteraren inte kan öppna det om ni använder olika versioner. Skicka därför de i PDF-format istället. Det kan även vara klokt att slå ihop ansökningshandlingarna till ett enda dokument. Då underlättar du för rekryteraren och minskar samtidigt risken för att ett av dokumenten ska gå förlorade.

Professionell jobbmejl

Som arbetssökande bedöms du av arbetsgivare och rekryterare på olika sätt, till och med på din mejladress. Det är trots allt ofta den första kontakten de får av dig så det är viktigt att ge ett seriöst intryck. Ett tips kan vara att skapa en mejladress som du endast använder till ditt jobbsökande. Ditt för- och efternamn bör finnas med i mejladressen – det är alltid trevligt – men smeknamn bör du undvika.
Om du redan har ett jobb är det inte lämpligt att du använder jobbmejlen till att söka efter ett nytt jobb. Detta kan ge fel signaler vilket inte är till din fördel. När du skickar ett mejl är det viktigt att vara noggrann. Kontrollera mottagarens mejladress, välj lämplig ämnesrad och korrekturläs ditt mejl efter stavfel. Avsluta mejlet med en hälsning och glöm inte att bifoga bilagor om du skriver i mejlet att du gör det.

En telefon att ringa med

Du kanske tycker att det är läskigt att prata i telefon och obehagligt att ringa en arbetsgivare? Eftersom många undviker att göra just detta så bör de som faktiskt vågar göra det ha större chans att göra ett positivt intryck.
Fundera ut ett syfte när du ringer. Handlar det om att följa upp en ansökan, att ställa frågor om en tjänst eller att ta reda på mer om en tjänst du funderar på att söka till? Fundera ut specifika frågor som gör att arbetsgivaren blir nyfiken på vem du är. Var även medveten om hur du svarar och avslutar telefonsamtal. Presentera dig med ditt namn och avsluta med att tacka personen du talat med för dennes tid.

En kalender som används regelbundet

En kalender kan vara bra att använda när du söker jobb. Där kan du enkelt skriva in när du sökt jobb, planera in när det är dags att följa upp ansökningarna och komma ihåg intervjuer att gå på. Om du är inskriven i Arbetsförmedlingen och lämnar aktivitetsrapport kan din kalender var ett bra sätt att hålla koll på vilka jobb du sökt.
Försök hitta bra rutiner i ditt jobbsökande – det är lika viktigt när du är arbetssökande som när du har ett jobb. Fundera på vilken tid på dygnet du arbetar bäst; föredrar du att göra det på morgonen eller är du hellre en kvällsmänniska? Planera fram ett schema med aktiviteter som fungerar för just dig.

Städade profiler i sociala medier

Sociala medier kan vara till din fördel när du söker jobb; se bara till att du kan stå för dina profiler. Rensa bland dina inlägg och tänk på hur helhetsintrycket blir. Du får vara personlig men var medveten om att rekryterare googlar kandidater och då dyker ofta deras sociala medier-profiler upp i sökresultaten.
LinkedIn är exempelvis ett populärt medium när det gäller rekrytering. Uppdatera din profil där och utöka ditt nätverk så rekryterare får upp ögonen för just dig. Facebook anses kanske vara ett lite mer personligt medium men du kan kanske få hjälp av ditt nätverk att hitta ett jobb. På Twitter kan du följa hashtags inom din bransch för att komma i kontakt med arbetsgivare och hitta lediga jobb.

Innehållsförteckning:
  Fler inlägg om: Söka jobb

  Tack!

  Betyg: 4.7 från 26 personer som har betygsatt denna

  Skrivet av

  Thomas Gustafssons
  Thomas Gustafssons
  Thomas Gustafsson har arbetat på CV-mallen sedan 2015 och har en gedigen erfarenhet kring CV skrivande. Thomas är ofta ute och föreläser om jobbsökande och CV-skrivande på diverse institutioner.

  Testa vår professionella CV byggare

  Fler artiklar som denna